#ESCCongress2022. Vaccinarea populației 65+ cu vaccinuri antigripale cu doză mare, asociată cu mai puține spitalizări și risc redus de deces 

  • Prevenție



În fiecare an, la Congresul Societății Europene de Cardiologie, sunt prezentate noi dovezi care susțin eficacitatea vaccinării antigripale pentru prevenția complicațiilor și decesului la persoanele care suferă de afecțiuni cardiovasculare, dar și a populației înaintată în vârstă. În 2022, studiul DANFLU-1 s-a aflat în atenția lumii științifice, prin rezultatele fără precedent și design-ul inovator.

Concluzia? Vaccinarea antigripală cu doză mare la vârstnici a fost asociată cu o reducere a riscului de deces cu 49%, și a incidenței spitalizării pentru gripă sau pneumonie cu 64%, în comparație cu vaccinarea cu doză standard. Studiul a fost prezentat într-una dintre sesiunile plenare din cadrul #ESCCongress2022.

abonare

Care sunt dovezile prezentate în anii anteriori?

Cum s-a desfășurat DANFLU-1 și de ce este considerat un studiu cu design inovator

Studiul randomizat pragmatic a simulat scenariile din practica medicală și a folosit infrastructura existentă pentru recrutarea, selectarea și randomizarea pacienților, bazându-se doar pe date colectate din registre. Realizarea unui astfel de studiu s-a dovedit fezabilă, însă autorii precizează că deși reducerile spitalizărilor și mortalității cu vaccinul în doză mare au fost încurajatoare, confirmarea într-un studiu mai amplu, înainte de a fi recomandat în practică, este necesară.

Studiul a fost parte din programul oficial de vaccinare danez printr-un parteneriat cu un furnizor privat de vaccinare. Aproximativ 12 mii de participanți au fost incluși în analizele finale: jumătate au primit vaccinul cu doză mare și jumătate au primit vaccinul cu doză standard. Vârsta medie a fost de 71 ani, iar lotul a fost reprezentativ pentru populația daneză 65-79 de ani și în ceea ce privește incidența bolilor vasculare. Foarte important de notat este că în ceea ce privește evenimentele adverse grave, nu au existat diferențe între cele două grupuri.

În ceea ce privește infrastructura, a existat un sediu central, amenajat în cadrul unui spital universitar public, și peste 1.000 de centre de vaccinare pe teritoriul țării, puse la dispoziție de furnizorul privat. Datele participanților au fost apoi transferate la sediul central și conectate la registrele de sănătate daneze, din care au fost obținute toate celelalte date privind persoanele vaccinate, inclusiv cele privind evenimentele post-vaccinare.

ESCCongress 2022 - vaccinare antigripala

Vaccinurile antigripale cu doză mare conțin de patru ori mai multe unități de antigen de hemaglutinină (glicoproteina găsită pe suprafața virusurilor gripale, esențială în procesul de infectare) pentru fiecare tulpină (60 μg) decât vaccinurile cu doze standard (15 μg). Deși sunt aprobate pentru persoanele de peste 65 de ani în majoritatea țărilor (vezi comunicatul ECDC din 2020), doar câteva țări oferă adulților în vârstă un vaccin cu doze mari în mod implicit. Astfel, vaccinurile cu doze mari nu sunt implementate pe scară largă, în ciuda acumulării dovezilor de protecție suplimentară împotriva infecției gripale și a morbidității asociate, comparativ cu vaccinurile cu doze standard.

Citește și: