Esențial Covid-19. Vaccinarea antigripală ar putea contribui la prevenția formelor severe de COVID-19

  • Esențial COVID-19



Raportuldegardă.ro prezintă seria „Esențial COVID-19: cele mai importante știri ale săptămânii” – sinteza știrilor care chiar contează pentru controlul și limitarea impactului pandemiei Covid-19.

Accesează Esențial Covid-19 de săptămâna aceasta.

abonare
Esential Covid-19: cele mai importante informații
Raportuldegardă.ro prezintă seria „Esențial COVID-19: cele mai importante știri ale săptămânii” – sinteza știrilor care chiar contează pentru controlul și limitarea impactului pandemiei Covid-19.

Știrile săptămânii 15-22 mai 2022:

Infecția cu Omicron oferă o protecție imună foarte redusă pe termen lung contra altor variante SARS-CoV-2 la persoanele nevaccinate

Un studiu publicat în Nature arată că infecția cu Omicron consolidează protecția imună la persoanele vaccinate, însă la cei nevaccinați, răspunsurile imune contra altor variante virale este extrem de redusă. Rezultatele sunt importante atât pentru deciziile la nivel individual, cât și pentru designul viitoarelor tipuri de vaccinuri (vaccinuri multivalente, schema de vaccinare heterologă). Chiar dacă o persoană a trecut prin boala COVID-19 determinată de Omicron, aceasta este în continuare vulnerabilă și este important ca schema de vaccinare să fie realizată la zi.

În cadrul studiului a fost caracterizat răspunsul imun generat de infecțiile Omicron, atât pe modele animale, cât și pe probe de la subiecți umani. Fără vaccinare, infecția cu Omicron determină un răspuns imun umoral limitat. Serul prelevat de la animale de laborator infectate cu Omicron poate neutraliza doar această variantă, în schimb, serul prelevat de la animale infectate cu Delta are capacitatea de neutralizare a variantelor Delta, Alpha, Omicron și Beta. Rezultatele au fost confirmate prin testarea unor probe de sânge de la persoane nevaccinate, infectate cu Omicron. Anticorpii acestora nu au neutralizat alte variante. În cazul persoanelor vaccinate și care s-au infectat cu Omicron sau Delta, s-a observat o protecție mai mare și capacitatea de neutralizare a tuturor variantelor.

Aceste date confirmă că infecția pe scară largă cu Omicron nu indică o accelerare a sfârșitului pandemiei. Un alt studiu recent publicat în Nature arată că nu există nicio garanție că SARS-Cov-2 va evolua în variante mai puțin contagioase sau care să provoace forme de COVID-19 mai puțin severe.

Primele date din viața reală care confirmă că terapiile antivirale orale Molnupiravir și Paxlovid reduc mortalitatea și spitalizările

Un studiu observațional realizat la Universitatea Hong Kong arată eficacitatea din viața reală a medicamentelor antivirale orale pentru COVID-19, molnupiravir și Paxlovid. Ambele tratamente reduc mortalitatea, necesitatea ventilației mecanice și spitalizările. Studiul este în curs de revizuire.

Au fost examinate spitalizările din perioada 26 februarie – 26 aprilie 2022, când varianta Omicron era predominantă în Hong Kong. În această perioadă, 80-90% din cetățeni erau vaccinați cu cel puțin o doză și 70-80% erau vaccinați cu schema completă. Cei mai mulți pacienți aveau peste 65 de ani și prezentau multiple comorbidități.

Inițierea tratamentelor antivirale orale la pacienții spitalizați, care nu necesită oxigen, infectați cu varianta Omicron BA.2,  a determinat reducerea riscului de progresie a bolii și a mortalității de toate cauzele, pe lângă reducerea rapidă a încărcăturii virale. Rezultatele au fost superioare în cazul Paxlovid, însă ambele terapii au demonstrat utilitatea tratamentul infecției cu Sars-CoV-2.

Vaccinarea antigripală ar putea contribui la prevenția formelor severe de COVID-19

Persoanele vaccinate antigripal au un risc cu până la 90% mai redus de a dezvolta forme grave de COVID-19, conform unui studiu (în curs de revizuire) care a inclus peste 30.000 participanți din Quatar. Cercetarea a fost realizată la finalul anului 2020, când nu existau încă vaccinuri autorizate, astfel încât se explora și posibilitatea utilizării vaccinurilor deja existente pentru alte boli.

La o lună de jumătate de la administrarea vaccinului gripal, participanții (persoane care lucrează în domeniul medical) au fost testați PCR pentru COVID-19. Persoanele vaccinate au avut un risc de infecție COVID-19 de 30% mai redus. Dintre cei 130 de persoane care au avut un rezultat pozitiv după vaccinul gripal, doar un caz a fost spitalizat pentru COVID-19 și nu s-a înregistrat niciun deces.  În schimb, dintre cele 400 de persoane nevaccinate care au avut un test COVID-19 pozitiv, 17 au dezvoltat forme severe iar 2 cazuri au fost extrem de grave.

Durata protecției imune nu este îndelungată, autorii estimează o perioadă care poate varia de la 6 luni la 2 ani.

Vaccinarea persoanelor cu infecție cu SARS-CoV-2 în antecedente se asociază cu reducerea poverii sindromul Long COVID

Simptomele de COVID lung se pot ameliora după vaccinare, mai ales după a doua doză și mai ales la persoanele ale căror simptome limitează semnificativ activitățile cotidiene. Un nou studiu publicat în BMJ susțin importanța vaccinării acestor categorii de pacienți.

Studiul a inclus aproape 30.000 de participanți cu vârste cuprinse între 18 și 69 de ani, care au primit cel puțin o doză de vaccin COVID-19. Șansele de a dezvolta simptome de Long COVID, care persistă timp de cel puțin 12 săptămâni, au scăzut în medie cu 13% după o primă doză de vaccin anti-COVID-19. Administrarea unei a doua doze de vaccin a fost asociată cu o scădere suplimentară cu 9% a riscului de Long COVID, iar dovezile statistice au sugerat o îmbunătățire susținută după aceasta, cel puțin pe parcursul urmăririi medii de 67 de zile. Constatări similare au fost obținute atunci când accentul a fost pus pe o formă Covid suficient de severă pentru a duce la tulburări funcționale. Nu s-au observat diferențe în funcție de caracteristicile sociodemografice, tipul de vaccin sau durata de la infecție la vaccinare.

Vaccinarea cu trei doze oferă o protecție optimă contra variantei Omicron BA.2

Apariția de noi variante, mai ales liniile genetice derivate din Omicron, care modifică imunogenicitatea vaccinurilor, au reprezentat o barieră importantă în controlul răspândirii SARS-CoV-2. Un studiu în curs de revizuire, a evaluat răspunsurile imune induse de două sau trei doze din vaccinurile Comirnaty si CoronaVac contra variantei BA.2. Rezultatele indică o protecție semnificativă determinată de trei doze de vaccin, cele mai mari valori fiind atribuite schemelor heterologe de vaccinare.

Incidența infectărilor la persoanele vaccinate cu 3 doze a fost semnificativ mai redusă comparativ cu persoanele care au primit două doze:

  • 17% versus 49%, în cazul vaccinului Pfizer/BioNtech
  • 21% versus 49%, în cazul vaccinului CorV

Ratele de spitalizare au fost mai reduse în cazul celor vaccinați cu trei doze din vaccinul Comiranty ( 3%) comparativ cu cei care au primit trei doze din CoronaVac (21%).

Deși BA2 determină cea mai mare rată de rezistență la anticorpi neutralizanți, dintre toate variantele testate, a treia doză de vaccin activează limfocitele B cu memorie și limfocitele T și contribuie la reducerea infecțiilor și a severității bolii.