Esențial Covid-19. Nu există nicio garanție că SARS-Cov-2 va evolua în variante mai puțin contagioase sau care să provoace forme de COVID-19 mai puțin severe

  • Esențial COVID-19



Raportuldegardă.ro prezintă seria „Esențial COVID-19: cele mai importante știri ale săptămânii” – sinteza știrilor care chiar contează pentru controlul și limitarea impactului pandemiei Covid-19. Accesează Esențial Covid-19 de săptămâna aceasta.

Ca în fiecare săptămână, topul a fost comentat de Dr. Marius Geantă, președinte Centrul pentru Inovație în Medicină, în cadrul emisiunii săptămânale de la Radio România Cultural.

abonare
podcast stiinta360 dr marius geanta despre deltacron

Știrile săptămânii 14-20 martie 2022:

Nu există nicio garanție că SARS-Cov-2 va evolua în variante mai puțin contagioase sau care să provoace forme de COVID-19 mai puțin severe

Virulența scăzută a Omicron este doar o coincidență, nu implică faptul că pandemia se apropie de sfârșit, conform unui nou articol publicat în Nature Microbiology. Există încă un risc real de apariție a unor variante de îngrijorare (VOC) care să prezinte atât capacitatea de reinfectare a oamenilor din cauză evitării răspunsului imun, cât și o virulență mai mare.

Transmisibilitatea crescută, existența rezervoarelor animale și protecția imună care dispare în timp, alături de evoluția antigenică contribuie la persistența SARS-COV-2 în populația umană.

Luând în considerare tiparul de evoluție antigenică a SARS-COV-2, ideea că vaccinarea sau imunitatea indusă prin boală ar conduce la imunitate de grup sau că cel puțin ar garanta forme ușoare de boală în viitor este o ipoteză nerealistă în acest moment, conform autorilor.

Omicron este prima VOC care este mai puțin virulentă decât variantele anterioare circulante și a fost interpretată ca un semn al apropierii sfârșitului pandemiei. Pe măsură ce un procent tot mai mare din populație dezvoltă imunitate contra SARS-CoV-2, rata de evoluție antigenică crește. Variantele anterioare, Beta Gamma și Delta prezentau, de asemenea, mutații asociate cu fenomenul de evitare a răspunsurilor imune și nu există dovezi că acest proces ar înceta. Omicron a dobândit într-un timp record această proprietate.

Niciuna dintre noile VOC care au apărut în timp nu a avut originea în varianta dominantă la momentul respectiv. În acest context, este dificil să generăm predicții în acest moment asupra proprietăților variantelor virale care ar putea apărea. Mai multe linii genetice SARS-CoV-2, cu proprietăți diferite, ar putea apărea în timp.

Pentru a putea controla impactul COVID-19 în viitor este esențial ca eforturile să fie concentrate asupra înțelegerii mecanismelor care generează variante cu proprietăți antigenice divergente și circumstanțele în care acestea se produc. O direcție importantă ar fi studierea tiparelor de evoluție antigenică la persoanele cu imunodeficiențe sau în rezervoarele animale din proximitatea populațiilor umane.

Persoanele vaccinate care au trecut prin infecția cu Omicron au o protecția redusă față de reinfectare sau față de alte variante

Infecțiile COVID-19 la persoanele vaccinate determină o protecție mai redusă față de viitoarele variantele comparativ cu cei care au trecut prin infecția COVID-19 determinată de Delta. Un studiu publicat în Cell arată că varianta Delta determină un titru de anticorpi de peste 10 ori mai mare decât Omicron la persoanele sănătoase, care nu au primit doza de rapel.

Dezvoltarea unui titru redus de anticorpi contra Omicron ar putea fi asociată cu numărul mai mare de infecții asimptomatice sau ușoare (s-a înregistrat un titru de anticorpi de 12 ori mai mic decât în cazurile severe).

Un alt studiu care este în curs de revizuire arată că infecțiile cu varianta Delta la persoanele vaccinate cu două doze determină o protecție importantă, generând anticorpi cu capacitate amplă de neutralizare, inclusiv contra Omicron.

Moderna a depus cererea pentru autorizarea în regim de urgență a unei doze suplimentare din vaccinul ARNm contra COVID-19

Compania a depus cererea pentru autorizarea celei de-a patra doze de rapel pentru persoanele cu vârste de peste 18 ani. Cererea se bazează pe date din studii realizate în Israel și Statele Unite ale Americii, care au demonstrat beneficiile unei doze suplimentare de vaccin, mai ales în contextul infecției Omicron.

Pfizer/BionTech au depus de asemenea o cerere pentru autorizarea unei doze suplimentare din vaccinul Comirnaty pentru adulții cu vârste de peste 65 de ani. Moderna a solicitat autorizarea pentru o categorie extinsă din populația adultă pentru a permite o mai mare flexibilitate autorităților CDC și medicilor să recomande doza de rapel populațiilor vulnerabile.

O variantă hibridă a SARS-CoV-2 (Deltacron) detectată în mai multe țări din Europa și în SUA

Organizația Mondială a Sănătății a confirmat circulația variantei hibride a SARS-CoV-2, numită în spațiul public Deltacron, aceasta combinând caracteristici ale variantelor Delta și Omicron. Aceasta nu a primit încă statutul de variantă de interes sau de îngrijorare din partea OMS.

Cazuri de COVID-19 determinate de noua variantă au fost deja raportate în Danemarca, Franța, Olanda, Marea Britanie și SUA. Având în vedere circulația intensă a celor două variante, fenomenele de recombinare sunt posibile, iar varianta Deltacron a fost detectată rapid, mai ales în țările în care monitorizarea genomică se realizează la standarde înalte. Virusurile hibride apar atunci când mai multe variante virale infectează o persoană simultan. Acestea interacționează în timpul replicării virale și pot apărea subvariante care combină structurile virale.

Până la mijlocul lunii martie, 99,9% din variantele raportate în GISAID au fost Omicron și 0,1% au fost Delta. Distribuția globală a acestora variază.

De la primele raportări, varianta Omicron a evoluat în mai multe linii genetice, dintre care BA.2 determină cele mai multe cazuri la nivel global. Experții estimează că varianta BA.2 este cu 40% mai contagioasă față de varianta Omicron inițială. Numărul de reproducere (R0) este 8,2 pentru BA1 și este aproape 12 pentru BA2. Cele mai recente date din Regatul Unit arată că Deltacron reprezintă deja 57% din cazuri. În SUA, conform CDC BA.2 a crescut de la 1% în februarie la 11% la finalul lunii martie.

Analiză UK Biobank: chiar și cazurile ușoare de COVID-19 sunt asociate cu modificări structurale la nivel cerebral

Conform rezultatelor primului studiu care a utilizat date privind imagistica prin rezonanță magnetică pentru a evalua impactul Covid-19 la nivel cerebral prin compararea imaginilor înainte și după diagnosticul Covid-19, infecția cu SARS-CoV-2 aduce modificări structurale indiferent de gravitatea bolii – inclusiv scăderea cantității de materie cenușie, o reducere generală a volumului creierului și declin cognitiv.

Studiul a fost publicat în Nature și a utilizat date din UK Biobank, identificând 400 de adulți cu vârste cuprinse între 50 și 80 de ani, cărora li s-au efectuat două scanări RMN în ultimii 3 ani și care au fost declarați pozitivi cu infecția SARS-CoV-2 între cele două. Pentru grupul de control au fost utilizate date de la aproape 400 de persoane cu aceleași caracteristici, dar fără un test pozitiv SARS-CoV-2.

Reducerea cantității de materie cenușie în timp este normală, însă la persoanele pozitive Covid-19 a fost observată o pierdere de țesut cerebral de 0,2% până la 2% în girul parahipocampic, cortexul orbitofrontal și insulă – arii cerebrale implicate în miros.

  • De asemenea, participanții COVID-19 au prezentat o reducere mai mare a volumului total al creierului și o scădere a funcției cognitive.
  • Majoritatea persoanelor evaluate au avut doar simptome ușoare sau moderate Covid-19, însă afectarea cerebrală a fost observabilă chiar și excluzând cazurile care au necesitat spitalizare.

Conform autorilor, investigații suplimentare sunt necesare pentru a concluziona dacă modificările anormale sunt cauzate de răspândirea efectelor patogenice în creier sau a virusului însuși și dacă acestea pot prefigura o vulnerabilitate viitoare a sistemului limbic și inclusiv a memoriei.