#ESCCongress. Vaccinarea antigripală ar trebui să devină o practică standard în urma unui infarct miocardic

  • Cardiologie



Vaccinarea antigripală reduce riscul de deces, infarct miocardic sau tromboză de stent la 12 luni, la pacienții spitalizați cu infarct miocardic sau boală coronariană cu risc ridicat. Concluzia provine din studiul IAMI, prezentat în cadrul Congresului European de Cardiologie 2021. Studiul IAMI este cel mai mare studiu randomizat care a evaluat dacă vaccinarea antigripală îmbunătățește rezultatele în urma infarctului miocardic sau a intervenției coronariene percutană (PCI) la pacienții cu boală coronariană la risc crescut.

Un studiu prezentat în 2020 în cadrul ESC Congress demonstra că vaccinarea antigripală și antipneumococică se asociază cu mai puține decese în cazul pacienților cu insuficiență cardiacă. Populația inclusă fusese de nu mai puțin de 3 milioane de americani. De asemenea, un studiu prezentat în 2019 demonstra importanța administrării vaccinului antigripal pentru pacienții care suferă de hipertensiune arterială, reducând cu 18% riscul de deces în rândul persoanelor care suferă de HTA în timpul sezonului gripal. 

abonare

În timpul epidemiilor de gripă, mai multe persoane mor din cauze cardiovasculare decât în ​​perioadele non-epidemice. Studiile observaționale au sugerat de-a lungul timpului un efect protector al vaccinării antigripale asupra evenimentelor cardiovasculare, iar studiile randomizate au susținut aceste constatări.

Vaccinarea antigripală este recomandată pacienților cu boli cardiovasculare, dar nu face parte din îngrijirea spitalicească standard după un infarct miocardic acut.

„Studiul IAMI a constatat că la pacienții cu infarct miocardic sau cu boală coronariană cu risc ridicat, vaccinarea precoce împotriva gripei a dus la un risc mai scăzut de deces, infarct miocardic sau tromboză de stent la 12 luni, comparativ cu placebo. Descoperirile noastre sugerează că vaccinarea antigripală ar trebui considerată ca parte a tratamentului spitalicesc după infarctul miocardic” – a declarat Prof. Ole Fröbert, de la Universitatea Örebro, Suedia, autor principal.


Accesați un rezumat al celor mai importante știri de la Congresul Societății Europene de Cardiologie 2021: #ESCCongress. Cele mai importante subiecte prezentate în cadrul Congresului Societății Europene de Cardiologie 2021


Man photo created by freepik – www.freepik.com

Studiul IAMI

S-a desfășurat în cadrul a 30 de spitale din opt țări (Suedia, Danemarca, Norvegia, Letonia, Marea Britanie, Republica Cehă, Bangladesh și Australia), pe parcursul a patru sezoane gripale, cuprinse între octombrie 2016 și februarie 2020.

Participanții au fost repartizați aleatoriu, în mod egal, pentru a primi fie vaccinul antigripal, fie placebo în termen de 72 de ore de la o procedură coronariană invazivă sau spitalizare.

Obiectivul principal a fost unul compus: deces din orice cauză, infarct miocardic sau tromboză de stent la 12 luni.

Studiul a fost oprit prematur la 7 aprilie 2020 de către consiliul de monitorizare și siguranță a datelor din cauza pandemiei COVID-19. Fuseseră înscriși 2.571 de pacienți (58% din ținta propusă). Vârsta medie a participanților a fost de 60 de ani – 18% au fost femei.

5,3% dintre pacienții din grupul vaccinat au experimentat unul dintre evenimentele cuprinse în obiectivul primar al studiului, comparativ cu 7,2% din grupul nevaccinat:

  • 61 (4,9%) de pacienți din grupul nevaccinat au decedat, comparativ cu doar 37 (2,9%) în grupul vaccinat;
  • 2,7% dintre pacienții din grupul vaccinat au decedat din cauze cardiovasculare, comparativ cu 4,5% din grupul nevaccinat;
  • Nu s-a observat o diferență semnificativă statistic în ceea ce privește IM între cele două grupuri.

Citește și: