Esențial Covid-19. EMA și FDA autorizează vaccinuri actualizate contra noilor variante Omicron

  • Esențial COVID-19



Raportuldegardă.ro prezintă seria „Esențial COVID-19 și alte amenințări de sănătate publică” – sinteza știrilor care chiar contează pentru controlul și limitarea impactului pandemiei Covid-19, dar și al altor patogeni care amenință sănătatea la nivel local și internațional. Accesează Esențial Covid-19 de săptămâna aceasta.

Știrile săptămânii 29 august – 4 septembrie 2022:

  • EMA și FDA autorizează vaccinuri actualizate contra noilor variante Omicron

Pe 1 septembrie, Agenția Europeană a Medicamentului (EMA) a emis un aviz pozitiv pentru aprobarea a două vaccinuri COVID-19 bivalente care oferă protecție și contra variantei BA.1. Vaccinurile ARNm, sunt produse de Pfizer/BioNtech și Moderna, cu indicație pentru persoanele de peste 12 ani care au primit cel puțin schema primară de vaccinare COVID-19. Se așteaptă o decizie finală din partea Comisiei Europene în viitorul apropiat.

abonare

De asemenea, vaccinul Pfizer adaptat pentru variantele BA.4/ BA.5 deja este în curs de evaluare în UE, iar vaccinul Moderna urmează a fi evaluat.

În SUA, Food and Drug Administration (FDA) a autorizat vaccinurile Moderna și Pfizer actualizate pentru BA.4/ BA.5 pe 31 august. Aprobarea s-a bazat pe date preclinice. Vaccinul bivalent produs de Moderna e autorizat pentru persoanele cu vârste de peste 18 ani, iar vaccinul Pfizer/BionTech e autorizat la cei cu vârste de peste 12 ani.

  • #ESCCongress. Vaccinurile COVID-19 sunt sigure pentru pacienții cu boli cardiovasculare

Vaccinarea împotriva COVID-19 nu este asociată cu un risc crescut de infarct miocardic sau accident vascular cerebral la pacienții cu boli cardiovasculare preexistente, potrivit unui studiu amplu publicat în Cardiovascular Research, un jurnal al Societății Europene de Cardiologie (ESC). Acesta a fost primul studiu care a examinat asocierea dintre vaccinurile împotriva COVID-19 și riscul de evenimente cardiovasculare adverse majore (MACE) la pacienții cu boli cardiovasculare. Studiul s-a axat pe BNT162b2 și CoronaVac, singurele vaccinuri împotriva COVID-19 autorizate pentru utilizare de urgență în Hong Kong.

  • #ESCCongress. Noi date despre administrarea tratamentului anticoagulant și antiinflamator pentru COVID-19

Anticoagularea în doză terapeutică pentru pacienții COVID-19 internați în terapie intensivă e mai eficientă în prevenirea complicațiilor, comparativ cu anticoagularea în doză profilactică, potrivit studiului COVID-PACT, prezentat în cadrul Congresului Societății Europene de Cardiologie. Adăugarea clopidogrelului nu a oferit o protecție suplimentară.

Ghidurile de tratament pentru COVID-19 recomandă anticoagularea în doze complete pentru pacienții spitalizați în afara ATI și doza standard pentru cei din ATI. În practica medicală există încă dileme, în special în cazurile aflate la limită în ceea ce privește indicația de internare în terapia intensivă. COVID-PACT arată că anticoagularea cu doze complete scade riscul complicațiilor venoase și arteriale cu 44% în comparație cu doza standard.

În schimb, la pacienții cu forme mai puțin grave, dar spitalizați, nici terapia antiinflamatoare cu colchichină, nici tratamentul antitrombotic cu rivaroxaban in doză mică și aspirină nu au adus beneficii semnificative, conform unui alt studiu randomizat prezentat în sesiunile plenare ESC.

Agravarea bolii la pacienții cu COVID-19 spitalizați se caracterizează printr-un răspuns inflamator și hipercoagulabilitate, care determină disfuncțiile organelor și complicațiile tromboembolice. Colchicina are un efect antiinflamator, acționând asupra inflamazomului NLRP3 care este activat de virusul SARS-CoV-2. Combinația de terapie antiagregantă și anticoagulantă vizează trombocitele și cascada coagulării, și are obiectivul de a reduce riscul de tromboza vasculară. Studiul (Anti-Coronavirus Therapies, ACT, Inpatient Trial) a testat două tratamente: colchicina pentru inflamație și combinația de aspirină și rivaroxaban pentru a ținti activarea hemostatică cu scopul de a preveni necesitatea de suport respirator și a reduce mortalitatea la pacienții spitalizați cu COVID-19. Studiul a fost realizat în 62 de locații din 11 țări.

  • Vaccinarea antigripală în doze mari la persoanele în vârstă, asociată cu mai puțin spitalizări și risc redus de deces

Conform unui studiu randomizat cu un design inovator, vaccinarea antigripală cu doze mari la vârstnici a fost asociată cu o reducere a riscului de deces cu 49%, și a incidenței spitalizării pentru gripă sau pneumonie cu 64% în comparație cu vaccinarea cu doze standard. Studiul DANFLU-1 a fost prezentat într-una dintre sesiunile plenare în cadrul Congresului European de Cardiologie.

Studiul randomizat pragmatic simulează scenariile din practica medicală și a folosit infrastructura existentă pentru recrutarea, selectarea și randomizarea pacienților, bazându-se doar pe date colectate din registre. Realizarea unui astfel de studiu s-a dovedit fezabilă, la fel și integrarea unui studiu privind vaccinarea gripală în programul național danez de vaccinare. Autorii precizează că reducerile spitalizărilor și mortalități cu vaccinul în doze mari au fost încurajatoare, dar necesită confirmarea într-un studiu mai amplu înainte de a fi recomandat pentru practica clinică.

  • Cantitatea de antigen SARS-CoV-2 măsurată în sângele pacienților spitalizați cu COVID-19 este asociată cu severitatea bolii

Potrivit unui nou studiu realizat în cadrul National Institutes of Health, nivelurile antigenului SARS-CoV-2 în sânge ar putea reprezenta biomarkeri care pot indica pacienții care au un risc mai mare de evoluție nefavorabilă.

A fost evaluată relația dintre nivelurile de antigene SARS-CoV-2 din sânge, de la fiecare participant și timpul până la externarea din spital, precum și simptomele pulmonare din ziua 5 a studiului – dacă au rămas la fel, s-au înrăutățit sau s-au îmbunătățit de la înrolare. Ulterior, s-au efectuat analize statistice pentru a determina dacă valorile antigenice au fost asociate cu funcția pulmonară a participanților atunci când s-a recoltat proba și dacă ar putea prezice evoluția.

Niveluri mai ridicate de antigen viral în sânge, care ar putea indica replicarea activă SARS-CoV-2, s-au corelat cu formele severe de boală. Participanții infectați cu varianta delta au avut cele mai mari valori antigenice în sânge. Aceste rezultate ar putea informa studiile privind terapiile antivirale. Nivelurile antigenice ar putea facilita selectarea cazurilor care pot beneficia de anumite terapii.

Esențial Covid-19 și alte amenințări de sănătate publică