STUDIU. Este screeningul pentru bolile cardiovasculare eficace la pacienţii vârstnici?

  • Cardiologie
  • Prevenție



Participarea la procedurile de screening pentru boli cardiovasculare nu a redus semnificativ mortalitatea la bărbații cu vârste între 65 și 74 de ani, conform rezultatelor studiului clinic randomizat DANCAVAS, care au fost publicate în New England Journal of Medicine. A fost evaluată apariția deceselor de orice cauză pe o perioadă de supraveghere mediană de 5,6 ani. 12,6% dintre bărbații din grupul invitat la screening și 13,1% dintre pacienții din grupul de control au decedat. Riscul de accident vascular cerebral, infarct miocardic, disecție de aortă și ruptură aortică a fost similar între cele două grupuri.

Incidenţa cumulativă a deceselor la 5 ani a fost de 10,6% la persoanele care au participat la screening şi de 10,9% la grupul de control. A existat însă o diferenţă pe subgrupele de vârstă, fiind constatată o incidenţă mai scăzută a deceselor la bărbaţii cu vârste sub 70 de ani care au parcurs procedurile de screening. Acest subgrup a fost caracterizat de o participare mai frecventă la screening, un istoric de boli cardiovasculare mai redus şi de lipsa frecventă a unui consum de medicamente adresate afecţiunilor cardiace şi factorilor de risc ai acestora, astfel că iniţierea terapiilor în contextul identificării unor boli subclinice a avut un impact mai mare.

abonare

Studiul DANCAVAS a inclus 46.000 de bărbați din Danemarca cu vârste între 65 și 74 de ani. Aceștia au fost împărțiți în mod aleatoriu într-un grup invitat să parcurgă procedurile de screening pentru boli cardiovasculare subclinice (peste 16 000 de persoane) și un grup de control de aproximativ 30 000 de persoane. Din grupul invitat, peste 10 000 de bărbați au participat la screeningul pentru afecțiunile cardiovasculare, care a cuprins: CT cu poartă electrocardiografică fără contrast (pentru a determina scorul de calciu al arterelor coronare și pentru a identifica anevrismele arteriale și fibrilația atrială), măsurarea presiunii arteriale pentru a determina indicele gleznă-braț (care indică boala arterială periferică și hipertensiunea), precum și analize de sânge pentru a diagnostica diabetul zaharat și hipercolesterolemia.

Indiferent de grupul din care au făcut parte pacienţii, prescrierea de medicaţie anticoagulantă, antihipertensivă şi antidiabetică a fost similară, însă persoanele care au efectuat procedurile de screening au primit mai frecvent agenţi antiplachetari şi hipolipemianţi. Aderenţa la terapiile prescrise a fost, de asemenea, asemănătoare în cele două grupuri.

Este screeningul pentru bolile cardiovasculare eficace la pacienţii vârstnici?
Sursa foto: Pixabay

Studiul a fost limitat la evaluarea beneficiilor screeningului cardiovascular la bărbaţi, deoarece în cadrul unui studiu pilot s-a constatat că prevalenţa rezultatelor semnificative clinic la procedurile de screening la femei este foarte scăzută. De asemenea, bolile cardiovasculare au o incidenţă mai redusă la sexul feminin. În acest context, s-a decis investigarea iniţială a efectului screeningului cardiovascular asupra mortalităţii la pacienţii de sex masculin.

Întrucât bolile cardiovasculare reprezintă principala cauză de mortalitate și morbiditate la nivel mondial, depistarea precoce și inițierea terapiei ar putea să îmbunătățească supraviețuirea acestor pacienți. A fost estimat că 80% dintre evenimentele cardiovasculare şi accidentele vasculare cerebrale pot fi prevenite prin diagnosticare timpurie şi intervenţii terapeutice precoce. Până în prezent, nu a fost realizată o evaluare amănunțită a beneficiilor screeningului pentru afecțiunile cardiovasculare, care să justifice implementarea unor programe de screening și alocarea de resurse în această direcție.

Citește și: