STUDIU: Tratamentul antihipertensiv nu ar trebui ghidat în funcție de vârstă

  • Cardiologie
  • Health literacyGhidul NICE actual pentru tratamentul de primă linie al hipertensiunii arteriale diferă în funcție de vârsta și etnia pacientului, însă ar putea fi simplificat în conformitate cu recomandările internaționale, potrivit unui studiu recent. Cercetarea a constatat că cele trei tipuri majore de medicamente antihipertensive conduc la reduceri similare ale tensiunii arteriale, indiferent de vârstă și etnie. Această observație înseamnă că ar putea fi luați în considerare alți factori pentru a ghida alegerea medicamentelor antihipertensive.

Studiul a analizat asistența medicală primară din Marea Britanie și dosarele pacienților pentru a identifica peste 150.000 de noi utilizatori de medicamente pentru hipertensiune (blocante ale canalelor de calciu, inhibitori ai enzimei de conversie a angiotensinei / blocanți ai receptorilor de angiotensină și tiazide) în perioada 2007-2017. S-au constatat reduceri similare ale tensiunii arteriale asociate atât cu blocantele de calciu, cât și cu IECA/BRA, la persoanele cu vârsta peste și sub 55 de ani. Cu toate acestea, cercetătorii nu au putut verifica aderența pacienților la tratament.

abonare

O analiză suplimentară a sugerat că blocantele de calciu au fost asociate cu reduceri mai mari ale tensiunii arteriale comparativ cu blocantele sistemului renină-angiotensină-aldosteron (IECA/BRA), dar numai la persoanele cu vârsta de peste 75 de ani.

ghid NICE HTA
Ghidul NICE actual de tratament al hipertensiunii arteriale.

Recomandările NICE și ghidurile internaționale actuale

Hipertensiunea arterială afectează peste 1 din 4 adulți la nivel global și este un factor de risc major, însă modificabil, pentru morbiditate și mortalitate.

La nivel internațional au fost adoptate ghiduri pentru a simplifica practica medicală și a îmbunătăți controlul tensiunii arteriale. Deși unele date sugerează că eficacitatea tratamentului medicamentos pentru hipertensiune nu diferă de la o populație la alta, recomandările NICE se bazează pe înțelegerea faptului că efectul medicamentelor diferă între subpopulații specifice. 

Ghidurile actuale NICE (Institutul Național pentru Excelență în Sănătate și Îngrijire) recomandă (excluzând persoanele cu diabet):

  • Blocante ale canalelor de calciu pentru persoanele cu vârsta de peste 55 de ani și pentru persoanele de etnie afro-americană;
  • Inhibitori ai enzimei de conversie a angiotensinei sau blocanți ai receptorilor de angiotensină (IECA/BRA) pentru persoanele caucaziene cu vârsta sub 55 de ani.

Cercetările anterioare au arătat că persoanele în vârstă și cele de etnie afro-americană au de obicei niveluri mai scăzute de renină (proteină care reglează echilibrul fluidelor și tensiunea arterială). Prin urmare, recomandările NICE se bazează pe date conform cărora blocantele de calciu vor fi mai eficiente decât inhibitorii SRAA (IECA și BRA) la persoanele cu niveluri mai scăzute de renină.

Recomandările NICE bazate pe vârstă sunt unice printre ghidurile internaționale majore pentru tratamentul hipertensiunii arteriale, și se bazează pe diferențele în activitatea sistemului renină-angiotensină-aldosteron în funcție de vârstă. Acest prag a fost introdus în prima variantă a ghidului NICE pentru HTA în anul 2004, însă dovezile pentru tratamentul hipertensiunii la vârste mai înaintate, inclusiv utilizarea și siguranța medicamentelor IECA/BRA la populațiile în vârstă, au evoluat.

Îngrijirile medicale actuale de rutină se adresează unei populații din ce în ce mai în vârstă, mai diversă din punct de vedere etnic și cu multiple comorbidități.

Tratamentul hipertensiunii arteriale
Principala modalitate de control a tensiunii arteriale trebuie să fie ajustarea stilului de viață. În cazul pacienților care necesită tratament medicamentos, ținta tensiunii arteriale trebuie să fie sub 130/80 mmHg. Sursa foto: Journal of the American College of Cardiology

Schimbarea de paradigmă  

Pentru persoanele care încep tratamentul antihipertensiv, încă nu este clar dacă ghidurile actuale bazate pe vârstă și origine etnică conduc la reduceri mai mari ale tensiunii arteriale.

Ghidul NICE recomandă IECA/BRA ca tratament de primă linie pentru HTA la pacienții cu vârsta sub 55 de ani. Pragul de vârstă din recomandările NICE este susținut de studii limitate de dimensiunea redusă a eșantionului și perioade scurte de urmărire, limitate la bărbați și la o arie geografică restrânsă. Pentru a sprijini recomandările de tratament la cei cu vârsta de peste 55 de ani, ghidul NICE citează trei studii, deși niciunul nu prezintă modificări clare ale efectului terapeutic al medicamentului ales în funcție de vârstă (de obicei clasificate ca vârstă <60 / >60 sau <65 / >65)

Rezultatele acestui nou studiu britanic, stratificate în funcție de vârstă, sunt în concordanță cu o meta-analiză a 31 de studii care au arătat că nu există vreo diferență în reducerea TA sau a evenimentelor cardiovasculare pentru diversele clase de medicamente antihipertensive la pacienții cu vârsta mai mică sau mai mare de 65 de ani. Rezultatele actuale care au arătat că nu există nicio diferență de eficacitate între blocantele de calciu și IECA/BRA la utilizatorii noi în vârstă de peste 55 de ani sunt de asemenea conforme cu rezultatele unui studiu randomizat care a examinat eficacitatea tratamentului de primă linie pentru scăderea tensiunii arteriale între persoanele cu vârsta mai mică sau peste 55 de ani.

Autorii studiului de față concluzionează că rezultatele lor sugerează că abordarea actuală din Marea Britanie a tratamentului de primă linie pentru hipertensiune ar putea să nu conducă la reduceri mai mari ale tensiunii arteriale și ar putea fi simplificată. „Trecerea la alegerea oricăreia dintre cele trei clase majore de medicamente pentru HTA, cu indicații convingătoare pentru utilizarea lor, ar alinia Marea Britanie la îndrumările internaționale, în special în ceea ce privește vârsta, adaugă ei.

Comentând rezultatele, Prof. Graham MacGregor, președintele Blood Pressure UK, a declarat: „Majoritatea persoanelor are nevoie de două medicamente pentru a obține un control bun al tensiunii arteriale și este logic să urmeze recomandările NICE privind combinațiile potrivite. Nu contează cu ce medicament începeți, dar trebuie utilizate combinațiile corecte“.

Citește și: