Primul proiect pilot public-privat pentru prevenția secundară a bolilor cardiovasculare va fi implementat la Cluj-Napoca

  • Cardiologie
  • Mass-mediaPe 22 iunie 2022 a fost semnată scrisoarea de intenție privind lansarea primului proiect pilot public – privat, ce își propune implementarea, în două spitale din Cluj-Napoca, a unui program pentru prevenția secundară a bolilor cardiovasculare. Parteneriatul a fost încheiat între compania Novartis, Spitalul Clinic Județean de Urgență Cluj-Napoca și Spitalul Clinic de Recuperare Cluj-Napoca și se derulează în colaborare și sub patronajul Universității de Medicină și Farmacie Iuliu Hațieganu Cluj-Napoca.

În cadrul acestui proiect pilot, care se va derula pe o perioada de un an, vor fi identificate și implementate o serie de intervenții de management medical în cadrul spitalelor, pentru îmbunătățirea îngrijirilor de sănătate oferite pacienților cu un risc foarte ridicat de boli cardiovasculare, mai ales a celor care au primit deja un diagnostic principal de boală cardiovasculară aterosclerotică sau au suferit în trecut un infarct miocardic sau un accident vascular cerebral. Proiectul va include și o componentă importantă de informare a pacienților cu privire la boală și riscurile asociate.

abonare

Conform Prof. Dr. Claudia Gherman, managerul Spitalului Clinic Județean de Urgență Cluj-Napoca, inițiativa urmărește testarea și validarea unor intervenții de management medical, care în viitor ar putea fi extinse la nivel național, pentru a îmbunătăți gestionarea factorilor de risc ai bolilor cardiovasculare și atingerea țintelor LDL-C.

„Furnizarea de date fiabile și instrumente utile pentru medici, pacienți, spitale și administratorii sistemului de sănătate, ar putea fi un pilon important pentru un viitor plan național de boli cardiovasculare, reflectând inițiativele de la nivelul comunității Uniunii Europene, dar și pentru noi toți, cei care îngrijim zilnic persoane cu boli cardiovasculare cărora dorim să le oferim standarde europene”, a declarat Dr. Sanda Patrichi, managerul Spitalului Clinic de Recuperare din Cluj- Napoca.

Semnare parteneriat public privat boli cardiovasculare
De la stânga la dreapta: Dr. Ciprian Marinescu – Spitalul Clinic Județean de Urgență Cluj-Napoca; Prof. Univ. Dr. Anca Dana Buzoianu, Rectorul Universitații de Medicină și Farmacie Iuliu Hațieganu Cluj- Napoca; Bahadir Pakis, Director General al Novartis Pharma Services România; Dr. Sanda Patrichi, managerul Spitalului Clinic de Recuperare din Cluj- Napoca.

Impactul bolilor cardiovasculare în România

În România, bolile cardiovasculare reprezintă prima cauză de deces (~60% din totalul deceselor) și ocupă locul 1 în morbiditatea spitalizată. Atât boala cardiacă ischemică, cât și accidentul vascular cerebral sunt responsabile pentru mai mult de 34% din totalul deceselor. Rata mortalității cauzate de cardiopatia ischemică este de aproape 3 ori mai mare în România decât în UE.

Doar în 2019, peste 145.000 de persoane și-au pierdut viața din cauza bolilor cardiovasculare. Cu alte cuvinte, în fiecare an, România pierde, în termeni de populație, un oraș comparabil cu orașul Pitești, din cauza bolilor cardiovasculare. O analiză în timp real realizată de worldlifeexpectancy.com arată că în anii de pandemie 2020-2021, bolile coronariene și accidentul vascular cerebral au continuat să rămână principalele cauze de deces în România, în ciuda COVID-19, în timp ce decesele legate de COVID-19 s-au plasat pe poziția a treia.

Colesterolul LDL crescut este un factor de risc major pentru dezvoltarea bolii cardiovasculare aterosclerotice. Dovezile actuale sugerează că nivelul crescut al colesterolului LDL este factorul de risc cel mai ușor de modificat în sens pozitiv. Totuși, doar 33% dintre toți pacienții care au urmat tratamente pentru scăderea nivelului lipidelor au atins obiectivele recomandate pentru nivelul colesterolului LDL. Mai mult, în Europa Centrală și de Est doar 13% din pacienții cu risc cardiovascular foarte înalt ating valorile țintă ale LDL-colesterolului recomandate de ESC/EAS

Citește și: