Studiul DA VINCI: În Europa Centrală și de Est doar 13% din pacienții cu risc cardiovascular foarte înalt ating valorile țintă ale LDL-colesterolului recomandate de ESC/EAS

  • Cardiologie



O nouă analiză a studiului DA VINCI evidențiază diferențe semnificative între regiunile europene în ceea ce privește controlul nivelului seric de LDL-colesterol (LDL-c). Deficitele cele mai mari au fost raportate în țările din Europa Centrală și de Est. În România, Republica Cehă, Ungaria, Polonia, Slovacia și Ucraina, mai puțin de un sfert dintre pacienți ating obiectivul legat de nivelul LDL-colesterol stabilit de ghidurile Societății Europene de Cardiologie și Societății Europene de Ateroscleroză (ESC/EAS) emise în 2019. Rezultatele analizei au fost prezentate în cadrul Congresului Societății Europene de Ateroscleroză (EAS 2021).

„Spre surprinderea noastră, nu numai că au existat diferențe în cadrul grupurilor regionale de țări incluse în DA VINCI, dar există diferențe semnificative în interiorul țărilor din Europa Centrală și de Est care au condus la o diferență de trei ori mai mare în atingerea obiectivelor bazate pe risc, cu LDL ca scop principal al terapiei”, a declarat dr. Michal Vrablik, de la Charles University, Praga.

Despre studiu

Studiul DA VINCI este un studiu observațional, implementat în toată Europa, care a inclus 5.888 de pacienți cărora li s-a prescris o terapie hipolipemiantă în prevenția primară și secundară. Rezultatele principale ale studiului au fost publicate în 2020 și au demonstrat că 54% dintre pacienții tratați au atins obiectivul LDL-colesterol recomandat în ghidurile ESC/EAS din 2016, în timp ce doar 33% dintre pacienți au obținut valoarea setată în ghidurile actualizate din 2019.

abonare

Cea mai recentă analiză a datelor colectate de studiul DA VINCI s-a concentrat pe 2.154 de pacienți din cele șase țări din Europa Centrală și de Est. Deși o analiză formală a aderenței la tratamentul prescris nu a fost implementată până în prezent, studiul DA VINCI a înrolat doar pacienții stabilizați pe o variantă terapeutică hipolipemiantă timp de 1 an. În ceea ce privește obținerea nivelului optim de LDL-c, conform ghidurilor ESC/EAS, au fost observate următoarele rezultate:

  • 44% dintre pacienți din țările din Europa Centrală și de Est au atins pragul recomandat de ghidul ESC/EAS emis în 2016, în timp ce doar 24% dintre acești pacienți au obținut nivelul recomandat de ghidurile actualizate în 2019;
  • comparativ, 34% și 40% dintre pacienții tratați în țările din nordul și respectiv vestul Europei, au atins obiectivul LDL-c stabilit în ghidurile din 2019;
  • considerând cohorta de pacienți din Europa Centrală și de Est care prezintă risc cardiovascular foarte înalt, doar 13% și-au atins obiectivele LDL-c.

De asemenea, rezultatele analizei confirmă următoarele aspecte legate de managementul terapeutic practicat în statele din Europa Centrală și de Est:

  • 53% dintre pacienți au fost tratați în monoterapie cu statine de intensitate moderată;
  • doar 32% dintre pacienți au primit terapie cu statine de intensitate înaltă;
  • terapia combinată (cu ezetimib sau inhibitori PCK9) a fost extrem de subreprezentată în aceste țări;
  • mai puțin de 9% dintre pacienți au primit două sau mai multe medicamente.

Aceste date susțin necesitatea unui acces mai facil la terapiile hipolipemiante, în mod deosebit în regiunile care eșuează în atingerea obiectivelor legate de nivelul optim de LDL-c.

Obiectivele setate de ghidurile ESC/EAS din 2019 sunt mai strice decât recomandările mai vechi din 2016

Ghidurile terapeutice stabilite în 2019 recomandă o valoare optimă a LDL-colesterol care variază în funcție de riscul cardiovascular al pacientului astfel:

  • pentru pacienții cu risc scăzut, LDL-c sub 115 mg/dL (3,0 mmol/L);
  • pentru cei cu risc moderat, LDL-c sub 100 mg/dL (2,6 mmol/L);
  • pentru cei cu risc înalt, LDL-c sub 70 mg/dL (1,8 mmol/L);
  • pentru cei cu risc foarte înalt, LDL-c sub 55 mg/dL (1,4 mmol/L).
Studiul DA VINCI - mai puțin de 50% din pacienți obțin valoarea optimă de colesterol
#ESCCongress. Mai puțin de 50% dintre pacienții cu risc cardiovascular foarte înalt obțin nivelul de colesterol optim, recomandat de ghidurile europene

Citește și: