INTERVIU. Prof. Dr. John Eikelboom: “Anticoagulantele orale de nouă generație sunt mai sigure, mai eficiente și reduc mortalitatea considerabil”

  • Health literacyCu ocazia celei de a 10-a ediții a Academiei de Anticoagulare, un proiect al companiei farmaceutice Boehringer Ingelheim (BI) care anul acesta a avut loc în perioada 12-13 octombrie în Viena, raportuldegarda.ro a avut șansa de a intervieva unul dintre cei mai mari specialiști în anticoagulare din lume, Prof. Dr. John W. Eikelboom.

Prof. Eikelboom este în mod curent, membru al Departamentului de Medicină al Universității McMaster din Canada. Hematolog de profesie, acesta are un istoric impresionant când vine vorba de anticoagulare – a participat la toate studiile clinice care au vizat eficacitatea și siguranța Pradaxa (dabigatran), medicament produs de BI.

abonare
Prof. Dr. John Eikelboom

– Domnule profesor Eikelboom, care este principalul avantaj al administrării de medicamente anticoagulante de nouă generație (NOAC)?

  • Medicamentele anticoagulante de nouă generație au un mare avantaj, spre deosebire de warfarină: în primul rând, sunt foarte simplu de administrat și de monitorizat. În al doilea rând, sunt foarte eficiente, iar în al treilea rând au un profil de siguranță foarte bun. Ca să fiu mai precis, în ultimii 5 ani, nu am avut niciun pacient căruia aș fi preferat să-i administrez vechiul tratament, un antagonist al vitaminei K. Întotdeauna aș administra un medicament de nouă generație și nu warfarină, datorită acestor avantaje.

– Și atunci, de ce încă sunt utilizate medicamente ca warfarina?

  • Există niște motive importante din cauza cărora încă se mai administrează antagoniști ai vitaminei K. Cel mai important motiv ar fi că, lăsând lipsa de cunoaștere deoparte, medicamentele de nouă generație costă mai mult. Desigur că medicamentele care inhibă acțiunea vitaminei K funcționează dar, din cauza sângerărilor, aceste medicamente conduc la un tratament deficitar. În schimb, medicamentele anticoagulante orale de nouă generație sunt mult mai sigure, iar beneficiile lor oferă încredere pacienților.

– De ce Pradaxa și nu alte anticoagulante orale de nouă generație?

  • Pradaxa este cel mai sigur și mai eficient anticoagulant oral. Este de asemenea ușor de administrat, iar datorită profilului de siguranță pe care l-a demonstrat, pacienții se simt în siguranță luând Pradaxa. Dabigatranul este în fruntea celorlalte NOAC atunci când vine vorba despre efectele pozitive pe care le are asupra hemoragiilor și asupra accidentelor vasculare cerebrale (AVC). A demonstrat cea mai redusă rată a accidentelor vasculare cerebrale, comparativ cu warfarina. După cum bine știți, pentru fiecare 10 persoane care au un AVC, în 5 ani, 7 dintre aceste persoane nu mai sunt în viață sau trăiesc cu dizabilități permanente. În plus, ceea ce diferențiază și mai mult Pradaxa de restul NOAC este existența agentului reversibil – Praxbind, care inhibă și controlează efectul Pradaxa într-un timp foarte scurt.

– De ce avem nevoie de antidot pentru anticoagulare?

  • Acum 5 ani, dacă cineva m-ar fi întrebat dacă medicamentele de nouă generație au nevoie de antidot, i-aș fi spus că nu este atât de important, deoarece acestea sunt foarte sigure când vine vorba de sângerări, iar sângerările rare care ar apărea, ar putea fi oprite. Însă, există situații când apare o sângerare care pune în pericol viața pacientului sau o situație de urgență în care trebuie neapărat să scapi de efectul de anticoagulare. Având un agent reversibil, încrederea medicilor clinicieni de a prescrie Pradaxa crește, iar această încredere este foarte importantă, deoarece prescriind mai multor pacienți, le îmbunătățim viața și reducem riscul de AVC sau alte complicații.

– Cât de rapid și eficient este Praxbind în neutralizarea efectului de anticoagulare?

  • Cea mai mare teamă a noastră, ca medici, când administrăm un anticoagulant este o posibilă hemoragie care amenință viața pacientului sau nevoia unei intervenții de urgență. Praxbind acționează foarte rapid pentru a inversa efectul Pradaxa, aproape în cazul tuturor pacienților, în 2-3 minute de la administrare. Neutralizarea are loc în proporție de 95%, asigurând de asemenea un efect de lungă durată, ceea ce îl face incredibil de eficient.

– Ce spun datele din viața reală, comparativ cu rezultatele studiilor clinice?

  • Vestea bună este că datele din practica clinică reală sunt aceleași, complet aceleași cu cele din studiile clinice. Avem peste 700.000 de pacienți care au fost evaluați în practica reală și în studii observaționale, iar rezultatele sunt aceleași cu cele din studiile randomizate. Concluzia este că medicamentele anticoagulante orale de nouă generație sunt mai sigure, mai eficiente și reduc mortalitatea considerabil, comparativ cu vechile tratamente utilizate.

Puteți citi mai multe despre Pradaxa în următoarele articole:

STUDIU. Pradaxa, mai sigură decât warfarina la pacienții cu FA și boală coronariană, tratați prin angioplastie cu stent

CHMP recomandă actualizarea prospectului Pradaxa prin includerea pacienților cu fibrilație atrială tratați prin ablație

Studiul REVERSE-AD confirmă siguranța și eficiența administrării antidotului Praxbind la pacienții care utilizează Pradaxa

STUDIU. Antidotul pentru anticoagularea cu Pradaxa: pacienții doresc mai multe informații, dar prea puțini medici le oferă