STUDIU. Antidotul pentru anticoagularea cu Pradaxa: pacienții doresc mai multe informații, dar prea puțini medici le oferă

  • Health literacy



Un studiu inițiat de compania farmaceutică Boehringer Ingelheim și efectuat de o companie de cercetare independentă a adus în lumină faptul că existența unui agent care să anihileze efectul anticoagulantelor este foarte importantă pentru pacienții cu fibrilație atrială (FA) care urmează o terapie anticoagulantă de nouă generație. Mai mult, 61% dintre ei au declarat că ideea că antidotul există le oferă o stare de liniște și siguranță. Acest studiu a cuprins pacienți din mai multe țări europene: Austria, Cehia, Polonia și Slovacia.

Informații cheie:

abonare
  • 93% dintre pacienții care iau anticoagulante au susținut că e foarte important să știe de existența unui agent reversibil
  • 61% dintre ei au declarat că existența antidotului le oferă o stare de siguranță
  • 65% au fost de acord că este important ca medicul curant să discute cu ei pe această temă
  • doar 13% dintre pacienți își amintesc ca medicul le-a vorbit despre agentul reversibil

„Am fost martorii unor schimbări majore în tratamentul cu anticoagulante din ultimii ani. Unul dintre cele mai notabile momente a fost apariția idarucizumab (Praxbind), agentul reversibil al dabigatran (Pradaxa), un medicament anticoagulant oral de ultimă generație, cu un profil de siguranță deja stabilit. Disponibilitatea agentului reversibil specific poate ajuta pacientul în cazul unor accidente amenințătoare de viață, ca sângerările severe sau în cazul nevoii unei operații de urgență. Datorită idarucizumab, medicii pot prescrie dabigatran cu și mai mare încredere, iar pacienții primesc certificarea siguranței prin faptul că există acest agent care inversează efectul anticoagulantului”, a declarat Prof. Dr. John Eikelboom, membru al Departamentului de Medicină la Universitatea McMaster din Canada, în cadrul unui simpozion organizat la Viena de compania Boehringer Ingelheim.

Prof. Dr. John Eikelboom, Canada

De asemenea, Prof. Dr. Tomaszuk-Kazberuk, cardiologul care a condus studiul în Polonia, a fost de părere că numărul mic al pacienților cu FA care sunt informați și despre existența agentului care inversează efectul anticoagulantului trebuie să crească:

„Am observat că doar 13% dintre pacienții care au participat la studiu își amintesc ca medicul curant să le fi pomenit de agentul reversibil. În opinia mea, acest lucru trebuie să se schimbe, fiecare pacient nou diagnosticat trebuie informat despre situațiile de urgență în care agentul este util”.

În opinia unuia dintre pacienții care au participat la studiu, este foarte important că medicul curant i-a prezentat riscurile unui eveniment neașteptat care ar aduce cu sine o sângerare spontană și, mai ales, că știe despre existența agentului reversibil:

„Am nevoie să fiu anticoagulată. Mă bucur că eu și medicul meu am discutat toate opțiunile diferite de tratament. Totuși, vreau să am o viață activă. Întotdeauna m-am îngrijorat gândindu-mă la ce s-ar întâmpla dacă aș suferi un accident sau aș avea nevoie de o intervenție chirurgicală urgentă. Mă simt protejată știind că există o soluție datorită noului agent reversibil anticoagulant”.

Pacientul tratat cu anticoagulante orale

Datele studiului au fost prezentate și discutate în cadrul conferinței de presă care a avut loc pe 12 octombrie la Viena cu ocazia celei de a 10-a ediții a Întâlnirii Științifice a Academiei de Anticoagulare, un proiect al companiei Boehringer Ingelheim (BI).

Praxbind este singurul medicament care anulează efectul anticoagulantului oral Pradaxa, disponibil pe piață. În luna iulie a acestui an, Praxbind și-a demonstrat eficacitatea prin intermediul studiului RE-VERSE AD. Acesta a anulat complet efectul Pradaxa în câteva minute pentru pacienții care au prezentat o sângerare amenințătoare de viață sau care aveau nevoie de o intervenție chirurgicală urgentă.

Întâlnirea a adus împreună experți și medici curanți atât din domeniul cardiovascular, cât și din domenii conexe, ca neurologia sau chirurgia. Subiectul cheie a fost schimbarea pe care agentul reversibil anticoagulant a adus-o în peisajul anticoagulantelor orale începând cu anul 2015 și felul în care acesta continuă să ușureze viața pacienților.

Conferința de presă a fost interactivă, punându-se accent pe conștientizarea situației în care se află pacienții cu FA, de către jurnaliștii prezenți. Înțelegând importanța transmiterii unor informații clare, compania BI a pus la dispoziția presei materiale de educare, cum ar fi un simulator al unui pacient care este tratat cu anticoagulante sau căști VR (virtual reality) cu povești din viața reală a acestor pacienți și alte simulatoare.