Prioritățile programului EU4Health 2022: prevenția și promovarea sănătății

  • Prevenție



În data de 10 septembrie, DG SANTE (Direcția Generală pentru Sănătate din cadrul Comisiei Europene) a organizat un webinar privind prioritățile, orientările strategice și nevoile care trebuie abordate în viitoarele programe anuale de lucru EU4Health, pe baza rezultatelor unei consultări publice organizate în vara anului 2021.

EU4Health este răspunsul Uniunii Europene la impactul pandemiei asupra pacienților, cadrelor medicale și sistemelor de sănătate din Europa. În 2021, programul a fost organizat în jurul a 4 domenii prioritare: pregătirea pentru crize de sănătate publică, prevenția bolilor și promovarea sănătății, medicina digitală, sisteme de sănătate și forța de muncă iar cancerul a reprezentat o temă transversală. În urma consultării care a avut loc până pe 28 august și care a inclus organizații și instituții diverse de la nivel european (societatea civilă, reprezentanți din domeniul sănătății, cercetători, reprezentați ai universităților, companii, autorități ale statelor membre) s-au identificat noi direcții de acțiune.

abonare

Noul program EU4Health va merge dincolo de pregătirea pentru răspunsul la crizele de sănătate publică și va pune accentul pe reziliența sistemelor de sănătate. Prevenirea bolilor și promovarea sănătății reprezintă cele mai urgente nevoi care trebuie abordate în următorul program  EU4Health, începând cu 2022.

Bolile cardiovasculare (BCV) au un impact asupra vieții a 60 de milioane de cetățeni europeni și reprezintă 36% din totalul deceselor din UE. Aproximativ 20% din totalul deceselor premature (sub vârsta de 65 de ani) sunt cauzate de BCV. Acestea sunt boli multifactoriale, determinate de factori de risc evitabili, care țin în mare parte de stilul de viață sau de factori de risc ne-modificabili (moșteniți, genetici). Cel mai frecvent factor de risc genetic pentru BCV este hipercolesterolemia familială (FH), o afecțiune care determină creșterea valorilor LDL-colesterolului în sânge și afectare cardiovasculară cu debut precoce, inclusiv infarct miocardic, accident vascular cerebral și afecțiuni valvulare. 9 din 10 persoane cu hipercolesterolemie familială (HF) nu sunt diagnosticate.

Webinarul din 10 septembrie a fost structurat în jurul a 4 teme principale: pregătirea pentru crizele sanitare, prevenția bolilor, sisteme de sănătate, medicina digitală. În cadrul sesiunii dedicate prevenției, dr. Marius Geantă, președintele Centrului pentru Inovație în Medicină și co-președinte al Grupului Consultativ Științific și de Sănătate Publică FH Europe, a prezentat o propunere privind implementarea programelor de screening pediatric bazat pe dovezi și de detectare timpurie a hipercolesterolemiei familiale la nivelul UE.

“Pentru Programul de lucru 2022 propunem prioritizarea bolilor cardiovasculare, cu accent pe prevenție, depistare precoce și screening, folosind instrumente și abordări inovatoare. Un exemplu ar putea fi hipercolesterolemia familială, una dintre bolile cardiovasculare care beneficiază deja de progresele în domeniul genomicii.”

„Unele state membre implementează deja programe de screening pediatric pentru HF (Slovenia, Olanda, Republica Cehă,  Germania, Austria), care ar putea funcționa ca modele pentru alte țări. Prin urmare, o soluție care ar putea face parte dintre obiectivele Programului Eu4Health este extinderea programelor de screening pediatric și de detectare timpurie bazate pe dovezi la toate statele membre ale UE. Obiectivul este de a identifica HF cât mai curând posibil în cursul vieții și de a pune în aplicare măsuri preventive la copii, într-un mod personalizat.

Acest lucru ar putea duce la o scădere a numărului de cazuri de infarct miocardic prematur în toate țările prin screening pediatric, programe de detectare timpurie pentru HF și tratament eficient, precum și promovarea obiceiurilor de viață sănătoase.

La nivelul UE, ne confruntăm cu inegalități semnificative în domeniul bolilor cardiovasculare, în ceea ce privește accesul la programe de prevenție și screening, accesul la servicii medicale și tratamente inovatoare. O abordare combinată, adaptată în context regional a screeningului pediatric și a detectării timpurii a HF, pe baza celor mai bune practici deja existente de screening va fi un punct de pornire pentru implementarea în toate statele membre prin proiecte bazate pe parteneriate de tip twinning și teaming, spre beneficiul tuturor cetățenilor europeni” – Dr. Marius Geantă

EU4Health 2022, propunere
Programul Eu4Health 2022: prevenția și promovarea sănătății, prioritățile identificate de stakeholderii europeni

Directorul executiv al FH Europe, Magdalena Daccord, a explicat importanța faptului că programele de screening pentru HF realizate în diferite țări europene au fost recunoscute de Comisia Europeană ca modele de bune practici în domeniul sănătății publice:

“Acest lucru ar putea servi drept un model pentru punerea în aplicare a abordărilor axate pe prevenție în Europa. Ar trebui să trecem de la abordarea concentrată exclusiv pe tratarea bolilor la cea bazată pe promovarea și menținerea sănătății. HF a fost recunoscută de OMS în urmă cu peste 20 de ani ca o bombă cu ceas și drept cea mai mare problemă de sănătate publică. Ar trebui să folosim acest exemplu de bune practici și să extindem ideea de screening în cadrul statelor membre. Investirea fondurilor europene în detectarea și screeningul HF se va traduce prin economii uriașe, salvarea de vieți și costuri reduse pentru sistemele de sănătate. ”

Mai multe evenimente organizate în această toamnă au scopul de a plasa tema bolilor cardiovasculare cât mai sus pe agenda politicilor de sănătate europene. Hipercolesterolemia familială poate deveni un model de inovație bazat pe dovezi în domeniul bolilor cardiovasculare.

Anul acesta, în cadrul Zilei Mondiale dedicate Hipercolesterolemiei Familiale (FH Awareness Day), pe 24 septembrie, FH Europe va organiza un webinar, care își propune să răspundă la următoarele întrebări:

  • Cum a schimbat inovația speranța de viață și calitatea vieții pacienților cu HF și a familiilor acestora?
  • Cum ne putem imagina viitorul HF și care este rolul pacienților și al cetățenilor?
  • Ce rol vor juca datele și tehnologia în gestionarea HF?
  • De ce ar trebui pacienții/cetățenii să fie interesați de inovație și medicină personalizată în cardiologie?

Webinarul va fi moderat de dr. Marius Geantă, președintele Centrului pentru Inovație în Medicină, iar agenda va include speakeri de nivel înalt precum Prof. Hans Lehrach, directorul Institutului Max Planck pentru Genetică Moleculară, și Președintele EAS, Prof. Kausik Ray.

Vă puteți înregistra la eveniment – aici

Pe 27 septembrie este anunțată lansarea Alianței Europene pentru Sănătatea Cardiovasculară, o inițiativă care are ca scop dezvoltarea unui cadru de politici de sănătate comune la nivel UE în ceea ce privește managementul bolilor cardiovasculare.

Vă puteți înregistra la eveniment – aici

Recent, programul sloven dedicat screeningului pediatric pentru HF și screeningul nou-născuților a fost identificat drept un model de bune practici de către Comisia Europeană, alături de programe similare din Olanda și Republica Cehă. În contextul Președinției Sloveniei la Consiliului Uniunii Europene din 2021, va fi organizată, 11 octombrie, o întâlnire dedicată echității și inovării în screeningul pediatric pentru hipercolesterolemie familială în întreaga Europă – Achieving Equity and Innovation in Newborn Screening and in Familial Hypercholesterolemia Paediatric Screening across Europe.

Vă puteți înregistra la eveniment – aici


Urmăriți în videoclipul următor un interviu cu dr. Marius Geantă, în cadrul Întâlnirii Anuale FH Europe din 2019, pe tema prevenției bolilor cardiovasculare:

Citește și: