STUDIU. Testarea comprehensivă genomică pentru cancerul pulmonar non-microcelular avansat, cost-eficientă comparativ cu testarea secvențială a biomarkerilor în Spania

  • Oncologie



Dezvoltarea biomarkerilor, a terapiilor țintite și a imuno-oncologiei au schimbat managementul clinic în cancerul pulmonar non-microcelular (NSCLC). Secvențierea de nouă generație (NGS) este folosită deja la scară largă pentru diagnosticul molecular al cancerului, testarea poate fi făcută pentru întreg genomul sau exomul unui pacient sau doar pentru gene specifice. Societatea Europeană de Oncologie Medicală recomandă utilizarea de rutină a NGS în cancerul pulmonar non-microcelular (NSCLC) avansat, cancerul de prostată, cancerele ovariene și colangiocarcinom. 

Un nou studiu, publicat în JCO Precision Oncology, a evaluat cost-eficiența testării NGS pentru cancerul pulmonar în cadrul centrelor de referință din Spania. Rezultatele arată că folosirea NGS aduce beneficii majore în sistemul de sănătate, atât în ceea ce privește supraviețuirea pacienților, cât și reducerea costurilor asociate asistenței medicale. Testarea comprehensivă genomică îmbunătățește rata de detecție a mutațiilor cu relevanță clinică la pacienții cu cancer, extinde numărul de cazuri eligibile pentru administrare a terapiilor țintite și înscrierea în studii clinice. Studiul demonstrează fezabilitatea unei astfel de abordări la nivel național și este o continuare a unui program pilot derulat într-un centru de referință din sudul Spaniei.

abonare

S-a format un comitet multidisciplinar de experți, reprezentând mai multe centre de referință, care a analizat profilul de cost-eficiență. Concluzia a fost că beneficiile clinice depășesc costurile dacă NGS este strategia aleasă pentru testarea cazurilor de cancer pulmonar metastatic. S-au selectat aproximativ 9,734 de pacienți cu cancer NSCLC avansat. Atunci când s-a folosit NGS și nu testarea single gene, s-au descoperit cu 1,873 mai multe mutații. Acest lucru a dus la înrolarea a 82 de pacienți în plus în trialuri clinice. Pe termen lung, utilizarea NGS ar oferi 1,188 ani de viață suplimentari, ajustați în funcție de calitate în populația țintă, în comparație cu testarea single-gene, deoarece mai mulți pacienți ar putea fi candidați pentru un tratament în funcție de profilul genetic al tumorii lor.

  • Beneficiile clinice depășesc costurile mai mari asociate testării NGS versus testarea unei singure gene, chiar și pe termen scurt, în mare parte datorită cheltuielilor mai crescute ale terapiilor țintite. De aceea, NGS poate aduce informații cheie în alegerea celei mai bune scheme terapeutice de la început, scăzând astfel costurile mari asociate cu tratamentul, cum se întâmplă în abordarea clasică de tip trial and error.
  • Mai mult decât atât, folosirea NGS oferă rezultate complete asupra tuturor mutațiilor în aproximativ 10 zile lucrătoare. Într-adevăr, rezultatele testării de tip single gene pentru ALK, EGFR, ROS1 pot fi gata în 5.93 zile lucrătoare, doar că atunci când este necesară determinarea mai multor biomarkeri, secvențial, timpul poate depăși 2 săptămâni. De aceea, cu cât sunt incluși mai mulți biomarkeri în diagnosticul de rutină, de la început, cu atât crește beneficiul utilizării NGS pentru a economisi timp. De asemenea, NGS implică un proces cu randament ridicat, care se traduce prin secvențierea a sute de mii de gene la un moment dat și permite aplicații multiple în cercetare, facilitând și descoperirea de variante noi.
Inovatii cancer pulmonar 2022
Sursa: Carta Albă a biomarkerilor în cancerul pulmonar non-microcelular (InoMed)

Folosirea terapiilor țintite din clasa inhibitorilor de tirozin-kinază și a imunoterapiei au dus la o creștere fără precedent a supraviețuirii la pacienții eligibili cu NSCLC. Fiind cunoscut acest lucru, scopul managementului clinic al bolnavilor de cancer pulmonar este de a individualiza și oferi cea mai bună strategie terapeutică, mai ales că există o multitudine de medicamente care pot fi folosite în combinație sau simultan pentru a depăși mecanismele de rezistență.


Centrul pentru Inovație în Medicină a publicat recent Carta Albă a biomarkerilor în cancerul pulmonar non-microcelular, un document care descrie evoluția testării moleculare în cancerul pulmonar non-microcelular (NSCLC) și beneficiile aduse în ceea ce privește supraviețuirea pacienților cu acest tip de cancer. Pe măsură ce terapiile oncologice avansează și devin din ce în ce mai precise, și tehnicile de testare utilizate trebuie adaptate și adoptate de către fiecare sistem medical.

Citește și: