Cum putem scădea riscul de cancer pulmonar?

  • Altfel despre Cancer



Cancerul pulmonar, cel mai frecvent tip de cancer, a fost responsabil de 1.69 milioane de decese la nivel mondial în anul 2015. Acesta este asociat cu factori de risc evitabili într-o proporție de 85.8%. Factorii de risc asociați sunt:

  • Fumatul- principalul factor de risc, responsabil de 81.7% dintre cazuri;
  • Fumatul pasiv (expunerea la fum de țigară), responsabil de 2.7% dintre cazuri;
  • Dieta neadecvată, prin consum insuficient de fructe și legume: este asociată cu 8.9% dintre cazurile de cancer pulmonar;
  • Expunerea la anumite substanțe cancerigene din atmosferă.
Fumatul activ crește riscul de cancer pulmonar de până la 9 ori, conform canceraustralia.gov.au

Tutunul conduce la un risc crescut de apariție a cancerului pulmonar

Cancerul pulmonar este tipul de cancer care este cauzat în cea mai mare proporție de o cauză modificabilă: 85-90% din cazurile de cancer de plămân sunt cauzate de tutun. Această tumoră având și o prevalență ridicată, se estimează 19.4% dintre toate cazurile de cancer sunt cauzate de expunerea la fumul de țigară, pasiv sau activ. Acest factor de risc este cu atât mai important cu cât prevalența fumatului la nivel mondial este încă crescută: peste 1.1 miliarde de oameni fumau în 2015.

abonare

Riscul de a dezvolta cancer pulmonar:

  • Durata este mai importantă decât cantitatea: o persoană care a fumat 1 pachet zilnic timp de 40 de ani prezintă un risc mai mare decât o persoană care a fumat 2 pachete, 20 de ani;
  • Riscul este cu atât mai crescut cu cât persoana începe să fumeze la o vârstă mai tânără și cu cât persoana continuă să fumeze în perioada adultă;
  • Fiecare țigară fumată aduce un risc adițional;
  • O persoană care a fumat toată viața prezintă un risc de 20-40 de ori mai crescut decât un nefumător de a dezvolta cancer pulmonar;
  • Renunțarea la fumat la orice vârstă este benefică: înaintea de vârsta de mijloc, riscul scade cu 90%.

Și expunerea pasivă la fumul de țigară este nocivă: mai multe substanțe periculoase, ca de exemplu cancerigenul benzen, se găsesc în cantități mai mari în fumul inspirat de cei din jur decât în fumul inspirat de fumător. Primele studii care au descoperit efectul dăunător asupra nefumătorilor au ajuns la concluzia că soțiile fumătorilor fac mai des cancer pulmonar decât soțiile nefumătorilor.

Sursa foto: everydayhealth.com

Insuficiente fructe și legume în dietă- asociate cu apariția cancerului pulmonar

O dietă sănătoasă și echilibrată este un factor protectiv împotriva multor boli, iar în cazul cancerului pulmonar, cel mai mare beneficiu îl aduce consumul de legume, și mai ales de fructe.

Mai multe studii au descoperit că o dietă bogată în fructe și legume scade riscul de cancer de plămân cu 25%. Cel mai probabil acest efect este datorat consumului crescut de vitamina C și E- dar efectul benefic este dat doar de aportul lor în alimente, nu prin suplimente alimentare.

Un studiu mai recent a descoperit că 8.9% din totalul cazurilor de cancer pulmonar se asociază cu un consum scăzut de fructe și legume.

Alfred T. Palmer [Public domain], via Wikimedia Commons

Alți factori de risc

Expunerea la diverși factori din mediul ambiant a fost asociată în studii cu un risc crescut de cancer pulmonar:

  • Radonul, un gaz radioactiv, ce se formează în mod natural în sol și se acumulează în spațiile închise (precum casele), afectează cel mai des minerii și potențează efectul cancerigen al fumatului;
  • Arsenicul, un element toxic ce se găsește în sol în mod natural, poate afecta persoanele ce lucrează în industrie și minerit, și poate contamina apa;
  • Hidrocarburile policiclice aromatice, care se formează prin arderea cărbunelui, petrolului și a țigărilor;
  • Alte substanțe ce au fost asociate cu un risc crescut de cancer pulmonar: siliciu, azbest, unele metale (cadmiu, crom, nichel) și poluarea atmosferică.

Cum putem scădea riscul de cancer pulmonar?

Conform Asociației Americane de Oncologie, reducerea riscului de cancer pulmonar se poate rezuma astfel:

  • Cel mai eficient mod de a evita cancerul de plămân este să nu fumezi și să eviți să inspiri fumul altora;
  • Scăderea expunerii la radon, în locuințele proprii și la locul de muncă;
  • O dietă sănătoasă, bogată în fructe și legume;
  • Minimalizarea expunerii profesionale la anumite substanțe chimice.

Citește și:

Cum putem scădea riscul de cancer de sân?

Utilizarea testelor genetice în prevenția cancerului. Care sunt neoplasmele pentru care se aplică?

Cum pot fi depistate precoce cancerele de colon, plămân și prostată?

Depistarea precoce a cancerului de sân și de col uterin: la ce vârstă se începe screening-ul, cu ce frecvență și ce trebuie să facă fiecare femeie?