Cum putem scădea riscul de cancer colorectal?

  • Altfel despre Cancer



Cu 1,4 milioane de noi cazuri diagnosticate la nivel mondial în 2012, cancerul colorectal este al treilea cel mai comun cancer la bărbați și al doilea cel mai comun la femei (după cancerul mamar). Acesta a produs 774.000 de decese în anul 2015.

54% dintre aceste decese ar putea fi evitate:

abonare
  • 11,7% dintre cazuri sunt asociate cu fumatul;
  • Excesul ponderal conduce la 5,2% din totalul de cazuri diagnosticate;
  • Consumul de alcool este asociat cu 12,8% dintre cazuri;
  • Consumul de carne roșie și carne procesată este responsabil pentru 5,4% și, respectiv, 8,2% dintre cazuri;
  • 10,3% dintre cazuri sunt cauzate de consumul insuficient de fibre alimentare.
Sursa foto: everydayhealth.com

Dieta inadecvată

În cazul cancerului de colon, alimentele pe care le consumăm sunt deosebit de importante: pot constitui factori de risc ori de protecție. Studiile au demonstrat importanța fibrelor, tipului de carne și calciului:

  • Consumul insuficient de fibre alimentar conduce la 10,3% din totalul cazurilor de cancer colorectal;
  • Carnea procesată contribuie la 8,2% din totalul de cazuri de cancer colorectal și la 4,8% dintre cancerele de stomac;
  • 5,4% din cazurile de cancer colorectal sunt cauzate de consumul excesiv de carne roșie (porc, vită, etc.);
  • Calciul insuficient din dietă se corelează cu 4,9% din numărul total de cazuri de cancer colorectal.
Sursa: gettyimages

Fumatul- un factor de risc semnificativ și în cancerul colorectal

Fumatul este un factor de risc cunoscut, atât pentru cancer, cât și pentru alte maladii. Acesta este asociat cu 18 tipuri de cancer, printre care de plămân, faringe și laringe, esofag, colon si rect, ficat și pancreas, col uterin, căi urinare. Deși plămânul este principalul organ afectat de fumat, cu 33.586 de cazuri de cancer pulmonar, cauzate strict de fumat în Marea Britanie în 2010, există un impact semnificativ și la nivel colorectal, cu 3235 de cazuri de cancer cauzate de consumul de tutun.

Fumatul conduce la o creștere a riscului de cancer colorectal de 24% (30% în cazul femeilor). În total, se estimează că 11.7% din totalul cazurilor de cancer sunt cauzate la expunerea activă la tutun.

Consumul de alcool

Alcoolul este un factor de risc demonstrat în apariția a cel puțin 7 tipuri de cancer, printre care și cancerul de colon și de rect: pentru un consum de peste 50 de grame de alcool pur pe zi, riscul de a dezvolta cancer colorectal este cu 50% mai crescut.

12.8% din totalul cazurilor de cancer colorectal se asociază cu consumul excesiv de alcool.

Sursa foto: medicalnewstoday.com

Greutatea corporală în exces

Greutatea corporală în exces predispune la 14 tipuri diferite de cancer, printre care și cancerul colorectal- 5.2% din numărul total de cazuri sunt cauzate de obezitate. Față de persoanele normoponderale, obezitatea aduce un risc cu 30% mai mare de a dezvolta cancer colorectal.

Sedentarismul- un factor de risc în cancerul de colon

Inactivitatea fizică reprezintă un factor de risc doar pentru colon, nu și pentru rect- 16.3% din totalul de cazuri de cancer de colon sau rect sunt asociate sedentarismului. Cele mai multe cazuri de cancer asociate obezității sunt de colon (22.930 de cazuri).

În plus, activitatea fizică regulată se dovedește a fi un factor de protecție: riscul de a dezvolta cancer de colon este cu 32-38% mai mic, iar persoanele diagnosticate cu cancer de colon au un prognostic mai bun dacă fac sport.

Sursa foto usnews.com

Cum putem scadea riscul de cancer colorectal?

Deoarece apariția cancerului colorectal este profund influențată de un stil de viață inadecvat, sunt mai multe modificări in dietă pe care le putem efectua pentru a scădea riscul de cancer colorectal:

  • Se recomandă consumul zilnic de 25-30 de grame de fibre alimentare pe zi. Alimente bogate în fibre sunt cerealele integrale, leguminoasele, fructele și legumele.
  • Se recomandă adulților un consum zilnic de calciu de 1.000 mg, ce poate fi procurat din lactate (iaurt, lapte, brânză) și legume verzi (salată, broccoli).
  • Se recomandă limitarea porțiilor și înlocuirea cu carne albă, pește sau leguminoase.
  • Astfel, trebuie să evităm carnea procesată, din alimente precum mezelurile: crenvurștii, șunca, cârnații, pastrama, carnea in conserve.

În plus, pentru a evita alți factori de risc, se recomandă și:

  • Screening pentru persoanele peste 50 de ani;
  • Menținerea unei greutăți corporale normale;
  • Efectuarea de exercițiu fizic regulat.

CITEȘTE ȘI:

Există și forme familiale de cancer colorectal. Pentru mai multe detalii despre acestea: Utilizarea testelor genetice în prevenția cancerului. Care sunt neoplasmele pentru care se aplică?

Câte tipuri de cancer apar din cauza fumatului? Renunțarea la fumat, metoda prin care poți evita 55% dintre cazurile de cancer evitabil

Ce tipuri de cancer putem preveni prin dieta echilibrată, activitate fizică și menținerea greutății corporale normale

Cum pot fi depistate precoce cancerele de colon, plămân și prostată?