STUDIU. Aspirina ar putea să scadă riscul de cancer colorectal cu debut precoce

  • Oncologie
  • Prevenție



Utilizarea regulată a aspirinei sau a altor medicamente antiinflamatoare nesteroidiene (AINS) se asociază cu un risc mai scăzut de adenoame cu debut precoce, formaţiuni care pot evolua în cancer colorectal. Administrarea aspirinei sau a altor AINS a redus numărul tuturor tipurilor de adenom cu 15%, iar pe cel al celor cu histologie avansată cu 33%. Acestea sunt rezultatele unui studiu prezentat în cadrul Digestive Disease Week 2023, care a avut loc în luna mai la Chicago.

În contextul dublării numărului de cazuri de cancer colorectal cu debut precoce (diagnosticat înainte de 50 de ani) din 1995 până în prezent, strategia preventivă bazată pe utilizarea aspirinei ar putea reprezenta o modalitate de a combate această neoplazie. Ca răspuns la creşterea incidenţei şi mortalităţii tumorilor de colon cu debut precoce, U.S. Preventive Services Task Force a elaborat o recomandare prin care screeningul pentru cancer colorectal la persoanele cu risc mediu ar trebui iniţiat cu 5 ani mai devreme, la vârsta de 45 de ani.

abonare
STUDIU. Aspirina ar putea să scadă riscul de cancer colorectal cu debut precoce
Sursa foto: Unsplash

Studiile din ultimii 30 de ani au sugerat că utilizarea regulată a aspirinei ar putea să reducă riscul de cancer colorectal, însă noile rezultate indică o eficacitate mai crescută decât cea raportată anterior. Spre exemplu, la pacienţii cu sindrom Lynch, aspirina a avut un efect protectiv față de dezvoltarea cancerului colorectal pe o perioadă de supraveghere de 20 de ani (studiul CAPP2). De asemenea, utilizarea aspirinei s-a demonstrat că reduce numărul de cazuri de cancer colorectal cu debut tardiv. Noul studiu investighează efectele aspirinei asupra riscului de adenoame cu debut precoce, atât convenţionale, cât şi cu risc ridicat, care sunt precursori majori ai cancerului colorectal cu debut precoce. Minimum 57% dintre cancerele colorectale cu debut precoce se dezvoltă prin evoluţia unui adenom convenţional.

În noul studiu s-a evaluat asocierea dintre utilizarea aspirinei sau a altui AINS de minim 2 ori pe săptămână şi riscul de dezvoltare a adenomului cu debut precoce. Analiza a inclus datele provenite din Nurses’ Health Study II, care a cuprins peste 32 000 de femei care au efectuat cel puțin o colonoscopie înainte de vârsta de 50 de ani. Adenoamele de risc ridicat au fost definite drept formaţiuni de minimum 1 cm cu histologie tubuloviloasă sau viloasă sau care au displazie de grad înalt sau prezenţa a minim 3 adenoame. În populaţia inclusă, au fost depistate aproape 1250 de adenoame, dintre care aproape 300 au fost considerate drept formaţiuni cu risc înalt.

Riscul de adenom în rândul pacienților care au luat aspirină sau AINS în mod regulat pentru protecție cardiovasculară sau pentru afecțiuni inflamatorii, a fost mai mic decât la cei care nu au luat aspirină și/sau AINS în mod regulat. În timp ce asocierea a fost similară pentru adenoamele cu risc ridicat față de adenoamele cu risc scăzut, beneficiul a fost mai pronunțat pentru adenoamele cu histologie de tip tubulovilos/vilos sau cu displazie de grad înalt, fiind calculată o reducere de 33% a riscului, comparativ cu adenoamele tubulare. În ceea ce priveşte adenoamele cu debut tardiv, reducerea riscului s-a constatat pentru adenoamele mari sau multiple, dar nu şi pentru adenoamele cu histologie avansată.

Citeşte şi: