Dietele bogate în grăsimi ar putea explica creșterea incidenței cancerului colorectal la tineri

  • Altfel despre Cancer



Creșterea acizilor biliari, determinată de o dietă bogată în lipide, poate duce la accelerarea progresiei cancerului colorectal, prin inhibiția receptorului Farnesoid X (FXR). Acest mecanism a fost propus de un nou studiu publicat în Cell. Cercetătorii au testat și o moleculă activatoare a FXR (FexD), care a anulat efectele creșterii sărurilor biliare, pe linii celulare și pe modele animale, fiind o potențială intervenție terapeutică.

„Acest studiu oferă o nouă metodă de a scădea inflamația, de a reface sănătatea intestinală și de a reduce dramatic progresia tumorală”- Prof. Ronald Evans, directorul Laboratorului Gene Expression și investigator al Institutului Medical Howard Hughes.

Studiul desfășurat la Institutul Salk sugerează că dietele bogate în grăsimi determină un dezechilibru al sărurilor biliare, ceea ce inițiază un semnal hormonal care permite celulelor potențial canceroase să își continue creșterea. Astfel, se poate explica apariția cancerului colorectal (un cancer care în condiții normale se dezvoltă în zeci de ani) la populații din ce în ce mai tinere.

abonare

Dietele bogate în grăsimi cresc nivelurile acizilor grași. Aceștia inhibă apoi activitatea FXR. Astfel, FXR nu mai reglează corespunzător creșterea celulară, ajungându-se la diviziuni celulare rapide și afectarea ADN-ului.

Gena APC și dieta

Cercetătorii au explorat și impactul unei diete bogate în grăsimi, la șobolani cu mutații ale genei APC. Aceasta este gena care prezintă cel mai des mutații la bolnavii de cancer colorectal. Mutațiile acesteia duc la perturbarea controlului diviziuni celulare.

cultura-celulara-cancer-colorectal-dieta-grasimi-feature
Creșterea cancerului colonic, măsurată prin numărul de celule în diviziune (verde), crește dramatic atunci când rețeaua de gene controlate de FXR este perturbată de acizi biliari specifici sau de diete bogate în lipide. Sursă imagine: Institutul Salk.

Studiul a arătat că animale cu o dietă bogată în grăsimi au dezvoltat cancer mai rapid față de grupul de control.

„S-ar putea ca atunci când ești predispus să dezvolți cancer colorectal, un factor precum o dietă bogată în lipide va fi ca o a doua lovitură”- Rith Yu, coautor al studiului.

Cancerul colorectal

Chiar dacă frecvența cancerului este în general pe o pantă descendentă, cancerul colorectal la persoanele sub 55 de ani a crescut în ultimii ani. La această grupă de vârstă, Societatea Americană a Cancerului a estimat o creștere a ratei cancerului colorectal de 1%, în perioada 2007-2016 față de cea anterioară.

Citește și: