STUDIU. 4 semne și simptome care ar putea indica riscul de cancer colorectal al tinerilor cu până la doi ani înaintea diagnosticării

  • OncologieAproximativ o treime dintre pacienții diagnosticați cu cancer colorectal au vârsta sub 55 de ani, iar numărul acestora este în continuă creștere în ultimii ani. Persoanele născute după 1990 prezintă un risc de a dezvolta cancer de colon de două ori mai mare, iar pentru cancerul rectal, riscul este de patru ori mai mare, comparativ cu persoanele născute înainte de această perioadă. Detectarea timpurie este esențială în cancerul colorectal, însă din cauza vârstei precoce a debutului, persoanele tinere nu participă regulat la screening, ceea ce determină întârzierea stabilirii unui diagnostic.

Într-un studiu publicat în Journal of the National Cancer Institute, s-au evidențiat 4 semne și simptome care semnalează cancerul colorectal în stadiu incipient. Între trei luni și doi ani înainte de diagnostic, manifestări precum durerea abdominală, sângerarea rectală, diareea și deficitul de fier pot indica un risc crescut la persoanele sub 50 de ani.

abonare

Prezența unui singur simptom aproape a dublat riscul de a avea cancer colorectal, a două simptome a crescut riscul de până la 3,5 ori, iar trei sau mai multe simptome s-au asociat cu o creștere a riscului de peste 6,5 ori.

cancer colorectal
Image by storyset on Freepik

„De obicei durează în jur de 3 luni până la stabilirea unui diagnostic din momentul în care o persoană se prezintă la medic cu unul sau mai multe semne și simptome alarmante. Dar în această analiză, am descoperit că unii adulți tineri au simptome care au debutat cu doi ani înaintea diagnosticării. Acest lucru ar putea să contribuie parțial la diagnosticarea unei boli avansate la pacienții tineri, comparativ cu persoanele mai în vârstă care sunt testate în mod regulat”, a relatat pentru Inside Precision Medicine unul din autorii studiului, Cassandra Fritz, Profesor de medicină în Divizia de Gastroenterologie, Washington University School of Medicine.

A fost condus un studiu caz-control, la care au participat 5.075 persoane cu vârste sub 50 de ani, diagnosticate cu cancer colorectal în stadiu incipient, alese din rândul beneficiarilor de asigurări comerciale din SUA (113 milioane adulți cu vârste cuprinse între 18 și 64 de ani).

Mai ales două dintre simptome, sângerarea rectală și anemia prin deficit de fier, au evidențiat necesitatea și urgența examinărilor endoscopice, împreună cu controale regulate, pentru a detecta boala în stadiu incipient.

Citește și: