#EASD2018. Bypass-ul gastric crește riscul diabeticilor de anemie, malnutriție și diagnostice psihiatrice

  • Diabet
  • HematologieOperația de bypass gastric a pacienților obezi cu diabet zaharat de tip 2 (DZ2) duce la scăderi ale mortalității, dar asociază o serie de reacții adverse care necesită monitorizare și potențial tratament ulterior, arată un nou studiu prezentat în cadrul Întâlnirii Anuale a Asociației Europene de Studiu al Diabetului, Berlin, 2018.

“Acest studiu la nivel național confirmă beneficiile operațiilor bariatrice asupra persoanelor obeze cu DZ2, însă descrie și varietatea reacțiilor adverse post-operatorii. Pentru a maximiza beneficiile și pentru a minimiza riscul unui rezultat nefavorabil după chirurgie bariatrică, sunt vitale o urmărire și un suport minuțios al acestor pacienți” afirmă autorii studiului.

După operația de bypass gastric :

abonare
  • Mortalitatea de orice cauză a scăzut cu 49%
  • Riscul cardiovascular a scăzut cu 34%
  • Complicațiile pe termen scurt (patologii ale vezicii biliare, reflux sau ulcer gastric, obstrucții intestinale) au fost mai frecvente, de 2 până la 9 ori, față de grupul de control
  • Durerile abdominale și patologii gastrointestinale sunt de 3,3 ori mai dese
  • Riscul de anemie este cu 92% mai mare, iar cel de malnutriție de 3 ori mai mare
  • Diagnosticele psihiatrice au fost cu 33% mai probabile
  • Abuzul de alcool a fost de 3 ori mai întâlnit

Studiul dă medicilor mai multe informații în selecția pacienților pentru operație, precum și o mai bună înțelegere a tipului de urmărire și suport necesar acestor pacienți. În același timp, pacienții vor putea fi mai bine informați despre beneficiile și riscurile posibile ale operației.

Studiului a fost unul observațional, ce a inclus 5321 de pacienți cu DZ2 operați prin by-pass gastric, care au fost comparați cu un grup de control, fiind asemănători ca sex, vârstă și indice de masă corporală. Cele 2 grupuri au fost urmărite timp de 9 ani pentru evaluarea rezultatelor. Datele au provenit din Registrul Scandinav al Chirurgiei Obezității, Registrul Național al Diabetului din Suedia, precum și alte baze de date naționale.

Operația de bypass gastric scade volumul funcțional al stomacului și determină o schimbare a răspunsului fiziologic și psihologic la mâncare. Este folosită în cazuri de obezitate morbidă, DZ2, HTA, apnee de somn, precum și în alte comorbidități ale obezității.

Citește și:

Surse imagine feature: Jessica Polka