#ESCCongress. Aspirina scade riscul de evenimente vasculare la pacienții cu diabet, dar crește riscul sângerărilor majore

  • Health literacy



Pacienții cu diabet se află într-o categorie cu risc ridicat pentru boli cardiovasculare. Aspirina a împiedicat apariția unor evenimente vasculare grave la pacienții cu diabet zaharat, dar a cauzat aproape tot atâtea sângerări majore și nu a avut niciun efect asupra cancerului, conform unui studiu prezentat în cadrul Congresului Societății Europene de Cardiologie (ESC), 2018.

“Chiar dacă am arătat clar că aspirina reduce riscul de evenimente vasculare, inclusiv infarct miocardic, accident vascular cerebral și accidente ischemice tranzitorii, riscul de sângerări majore a crescut, în principal din tractul gastro-intestinal, astfel încât nu a existat un beneficiu clar. S-a sugerat că aspirina în doze mici ar putea proteja împotriva cancerului, dar nu am observat nicio îmbunătățire în orice forme de cancer; continuăm să urmărim participanții pentru a vedea dacă vreun beneficiu apare mai târziu” – Prof. Jane Armitage, investigator principal, Nuffield Department of Population Health, Universitatea din Oxford, Marea Britanie.

Studiul ASCEND (A Study of Cardiovascular Events iN Diabetes) a examinat dacă aspirina a redus riscul unui prim eveniment cardiovascular la pacienții cu diabet zaharat. Între 2005-2011, 15.480 de pacienți cu diabet zaharat, dar fără antecedente de boli cardiovasculare, au fost repartizați aleatoriu pentru a li se administra aspirină (100 mg pe zi) sau placebo.

abonare

Au fost înregistrate probleme grave de sănătate ale participanților, care au avut loc în timpul monitorizării, incluzând în special:

primul eveniment vascular grav, care include atacuri de cord non-fatale, accidente vasculare cerebrale non-fatale sau accidente ischemice tranzitorii (uneori numite “mini-stroke”) sau deces din cauze cardiovasculare, dar fără hemoragie intracraniană

prima sângerare majoră, care a inclus hemoragie intracraniană, intestinală sau din altă parte a corpului, care a fost suficient de gravă pentru a duce la spitalizare sau pentru a fi fatală

În timpul a aproximativ 7,4 ani de urmărire, un prim eveniment vascular grav a apărut la 685 (8,5%) participanți tratați cu aspirină și 743 (9,6%) tratați cu placebo, ceea ce înseamnă că la fiecare 1.000 de participanți, 11 au evitat un eveniment vascular grav ca rezultat al tratamentului cu aspirină. Ceea ce a reprezentat o scădere de 12% a riscului de evenimente vasculare grave.

Cu toate acestea, o primă sângerare majoră a avut loc la 314 (4,1%) participanți tratați cu aspirină și 245 (3,2%) participanți tratați cu placebo, ceea ce a însemnat că la 1.000 de participanți, 9 au suferit o primă sângerare majoră în timpul procesului, ca urmare a tratamentului cu aspirină. Aceste înregistrări au reprezentat o creștere proporțională de 29% a riscului de sângerare majoră.

În consecință, numărul participanților care au evitat un eveniment vascular grav a fost contrabalansat de numărul celor care au suferit o sângerare majoră. Chiar și printre participanții la studiu cu cel mai înalt risc vascular, au fost evitate eventualele evenimente vasculare grave, dar s-au produs sângerări majore. Nu a fost posibilă identificarea unui grup de pacienți, în cadrul studiului, pentru care beneficiile depășesc în mod clar riscurile.

De asemenea, studiile anterioare au sugerat că aspirina ar putea proteja împotriva cancerului. Un număr mare de forme de cancer au fost observate în timpul studiului ASCEND. Însă, nu a fost observat niciun efect al aspirinei asupra cancerului gastro-intestinal. 157 (2,0%) participanți care au primit aspirină și 158 (2,0%) participanți care au primit placebo au confirmat că au acest tip de cancer. Nu a existat niciun efect aparent al aspirinei asupra riscului general de cancer (11,6% dintre cei care au primit aspirină, față de 11,5% dintre cei cărora li s-a administrat placebo). Pacienții sunt urmăriți în continuare pentru a vedea dacă apare vreun beneficiu, mai târziu.

“Am arătat concludent în ASCEND că aspirina reduce riscul evenimentelor vasculare în prevenția primară, la fel ca în cazul persoanelor care suferă deja de boli cardiovasculare, dar aceste beneficii sunt contrabalansate de numărul de sângerări majore cauzate de aspirină. Aceasta este o constatare importantă cu implicații pentru multe milioane de oameni care suferă de diabet, dar care nu au avut încă evenimente cardiovasculare. Ghidurile clinice actuale variază în recomandările lor privind utilizarea aspirinei pentru prevenirea primară, din cauza lipsei anterioare a dovezilor clare. Rezultatele ASCEND oferă acum claritatea necesară”, – Prof. Jane Armitage.

“Participanții la studiu au fost bine îngrijiți, atât pentru diabet, cât și pentru riscul cardiovascular. Majoritatea participanților au luat tratamente care au fost dovedite ca fiind sigure, cum sunt statinele și medicamentele pentru scăderea tensiunii arteriale, care îi vor proteja de infarct miocardic și accident vascular cerebral. Pentru ei, am arătat că nu există niciun beneficiu suplimentar dacă iau aspirină”, – Prof. Jane Armitage.

Citește și: