#ESCCongress. Sarcina este sigură pentru majoritatea femeilor cu boală cardiovasculară

  • Health literacy



Studiul ROPAC a determinat că, în majoritatea cazurilor, este sigur pentru o femeie cu afectare cardiacă să rămână însărcinată, existând însă un risc crescut de deces în cazul pacientelor cu hipertensiune pulmonară. Rezultatele studiului desfășurat pe parcursul a 10 ani, au fost prezentate în cadrul ediției 2018 a Congresului European de Cardiologie.

“Sarcina este sigură pentru majoritatea femeilor cu boală cardiacă, dar pentru unele este prea riscant. Studiul nostru arată că tot mai puține femei cu afecțiune cardiacă decedează sau dezvoltă insuficiență cardiacă pe parcursul sarcinii, decât în urmă cu 10 ani. Totuși, aproape 1 din 10 femei cu hipertensiune arterială pulmonară decedează în timpul sarcinii sau imediat post-partum”, a declarat Prof. Jolien Roos-Hesselink, una dintre principalele realizatoare a studiului, Erasmus Medical Centre, Rotterdam, Olanda. “Consilierea înainte de a rămâne însărcinată este crucială pentru a identifica femeile care ar trebui sfătuite împotriva unei sarcini, pentru inițierea unui tratament, dar și pentru a discuta riscurile și opțiunile disponibile”.

Studiul a înrolat 5.739 de gravide cu afectare cardiacă din 138 de spitale din 53 de țări, pe parcursul anilor 2007-2018. Vârsta medie a femeilor a fost de 29.5 ani iar 45% se aflau la prima sarcină. Peste jumătate dintre paciente (57%) se născuseră cu o malformație cardiacă (anomalie cardiacă congenitală) și majoritatea a beneficiat de chirurgie reparatorie la vârstă tânără. Alte diagnostice au fost: boală valvulară (29%), cardiomiopatie (8%), boală aortică (4%), boală cardiacă ischemică (2%) și hipertensiune arterială pulmonară (1%).

abonare

“Procentul de femei cu afecțiuni cardiace considerate cu risc foarte crescut de către Organizația Mondială a Sănătății a crescut de la 1% în 2007 la 10% în 2018. Acest lucru sugerează că actualmente rămân însărcinate tot mai multe femei cu boală cardiacă cu risc foarte înalt. Un posibil motiv este îmbunătățirea supraviețuirii prin chirurgie reparatorie astfel încât mai multe femei ajung la vârsta reproductivă. În plus, probabil medicii au devenit mai selectivi în privința recomandării de evitare a sarcinii”, a afirmat Prof. Roos-Hesselink.

Per total, mai puțin de 1% dintre femei au decedat pe parcursul sarcinii sau în perioada post-partum imediată. Cu toate acestea, femeile cu hipertensiune arterială pulmonară au avut cea mai mare rată de deces matern (9%). Ratele deceselor fetale și neonatale au fost de 1%.

Nașterea s-a realizat prin operație de cezariană în 44% din cazuri, dintre care mai mult de o treime s-au datorat unor motive de afectare cardiacă a gravidelor. În privința complicațiilor, insuficiența cardiacă s-a produs la 11% dintre paciente, în timp ce aritmiile supraventriculare la 2%, iar aritmiile ventriculare de asemenea la 2%. Femeile au fost mai predispuse la a dezvolta complicații pe parcursul sarcinii dacă înainte de a rămâne însărcinate prezentaseră: insuficiență cardiacă, scăderea capacității de effort, fracție de ejecție scăzută sau utilizaseră anticoagulante.

“După ce în perioada 2007-2010 am observat o creștere inițială a ratei mortalității materne și a diagnosticelor de insuficiență cardiacă în timpul sarcinii, în prezent se produce declinul acestora”, a completat Prof. Roos-Hesselink, notând că scăderea ratei deceselor materne din ultimii ani poate fi un indicator al unei mai bune conștientizări și abordări a problemelor specifice ale gravidelor cu insuficiență cardiacă.

Sarcina are un impact major asupra sistemului cardiovascular al mamei. Inima trebuie să pompeze cu până la 50% mai mult sânge iar frecvența cardiacă crește cu aproximativ 10-20%, ceea ce poate fi riscant la unele femei cu boală cardiacă.

Boala cardiovasculară este princiapala cauză de mortalitate la femeile însărcinate în țările dezvoltate. La nivel global, bolile cardiace sunt responsabile de până la 15% din decesele materne survenite în perioada sarcinii sau imediat post-partum. Majoritatea cauzelor de mortalitate maternă, precum infecțiile sau hemoragiile, sunt în scădere. Cu toate acestea, povara bolilor cardiovasculare la gravide este în creștere.

Cauzele de deces matern la femeile din Marea Britanie în perioada 2009-2014
Cauzele de deces matern la femeile din Marea Britanie în perioada 2009-2014
Sursa foto: The Lancet

Citește și: