#ESCCongress. Ghid despre fertilizarea in vitro, contracepția și încetarea sarcinii pentru femeile care suferă de boli cardiovasculare

  • Health literacy



Bolile cardiovasculare reprezintă principalul motiv pentru care femeile mor în timpul sarcinii în țările occidentale. Comparativ cu femeile însărcinate sănătoase, acestea au un risc de 100 de ori mai mare de deces sau insuficiență cardiacă.

Majoritatea femeilor cu boli cardiovasculare au o sarcină sănătoasă, însă trebuie să fie conștiente de faptul că acestea prezintă un risc mai mare de complicații obstetricale, care includ travaliul prematur, preeclampsie și hemoragie post-partum. Se estimează că 18-30% dintre nou-născuți au complicații și până la 4% dintre aceștia mor.

abonare

Femeile însărcinate care suferă de boli cardiovasculare nu ar trebui să nască mai târziu de săptămâna 40 de sarcină, recomandă Ghidul pentru gestionarea bolilor cardiovasculare în timpul sarcinii, publicat de Societatea Europeană de Cardiologie (ESC), în 2018.

“După 40 de săptămâni, sarcina nu are nici un beneficiu suplimentar pentru copil și poate avea chiar efecte negative. Sarcina este o perioadă riscantă pentru femeile cu boli cardiovasculare, deoarece solicită suplimentar inima. De aceea, ghidurile recomandă inducerea travaliului sau operația cezariană la 40 de săptămâni”, a declarat Prof. Jolien Roos-Hesselink, copreședinte al Guidelines Task Force și cardiolog, Erasmus Medical Centre Rotterdam, Olanda.

Numărul femeilor însărcinate care suferă de o boală cardiovasculară este în creștere, deoarece mai multe femei cu malformații cardiace congenitale ajung la maturitate datorită tratamentului îmbunătățit. De asemenea, vârsta femeilor care sunt la prima sarcină este și ea în creștere, fiind însoțită de rate mai mari de cardiopatie ischemică, comparativ cu femeile mai tinere. Factorii de risc cardiovascular ce includ hipertensiunea, diabetul și obezitatea sunt, de asemenea, în creștere.

Ghidul oferă recomandări privind fertilizarea in vitro (FIV), contracepția și încetarea sarcinii pentru femeile ce suferă de boli cardiovasculare. FIV utilizează adesea doze mari de hormoni, care cresc riscul de tromboză și insuficiență cardiacă. Astfel, este necesară confirmarea cardiologului că metoda aleasă este sigură.

De asemenea, femeile cu boli cardiovasculare care urmează FIV sunt sfătuite să transfere un singur embrion, deoarece femeile însărcinate cu mai mult de un copil riscă să solicite suplimentar inima. Fetele cu malformații cardiace congenitale au nevoie de sfaturi de contracepție pentru a evita sarcina neplanificată, deoarece unele metode contraceptive nu sunt indicate pentru pacienții cu anumite tipuri de boli cardiovasculare.

Ghidul oferă și informații cu privire la reacțiile adverse care pot fi provocate de unele medicamente folosite pentru tratarea bolilor cardiovasculare, în timpul sarcinii:

“În caz de urgență, medicamentele care nu sunt recomandate de industria farmaceutică în timpul sarcinii și alăptării nu ar trebui să-i fie interzise mamei. Riscul potențial al unui medicament și beneficiul posibil al terapiei trebuie să fie cântărite unul împotriva celuilalt. Când companiile farmaceutice nu au date privind siguranța unui medicament în timpul sarcinii și alăptării, spun că nu este recomandat. Poate fi indicat să se dea un medicament unei femei grav bolnave dacă nu există efecte secundare nocive observate în bazele de date enumerate în ghiduri”,  declară Prof. Vera Regitz-Zagrosek, președintele Guidelines Task Force și director al Institute for Gender Medicine, Charité University Medical Centre Berlin, Germania.

Sarcina nu este recomandată pentru pacienții cu anumite tipuri de boli cardiovasculare – de exemplu, hipertensiunea arterială pulmonară, aortă dilatată sever sau capacitatea redusă a inimii de a pompa sânge.

Femeile cu boli cardiovasculare care doresc să aibă un copil au nevoie de evaluare și consiliere înainte de sarcină. Persoanele cu risc moderat sau ridicat de complicații trebuie asistate de o echipă formată din cardiolog, obstetrician, ginecolog și anestezist. Un plan de naștere trebuie elaborat la 20-30 săptămâni de sarcină, specificând dacă nașterea este naturală sau prin cezariană, dacă se va efectua epidurală sau forceps, și durata spitalizării după naștere.

“Planul de naștere ar trebui să fie disponibil mereu, astfel încât, atunci când o femeie gravidă cu boli de inimă ajunge la spital, personalul spitalului să știe exact ce să facă”, declară Prof. Jolien Roos-Hesselink.

”Sperăm ca acest ghid să îmbunătățească gradul de conștientizare al medicilor cu privire la riscurile bolilor cardiovasculare în timpul sarcinii, dar și opțiunile terapeutice disponibile pentru a ajuta sarcina acestor femei”, spune Prof. Vera Regitz-Zagrosek.

Citește și: