#ASCO2017: Vești liniștitoare pentru supraviețuitoarele cancerului la sân care își doresc să devină mame

  • Acces la inovație
  • Health literacy



Rezultatele unui studiu cu privire la siguranța unei sarcini în cazul femeilor care au fost diagnosticate cu cancer la sân în formă incipientă și au supraviețuit bolii dovedesc că o posibilă sarcină nu reprezintă un factor de risc pentru recidivă.

Studiul este primul de acest tip care ia în considerare în mod specific cancerul care are receptori pentru estrogen-cancerul ER-pozitiv, care este cel mai răspândit dintre tipurile de cancer la sân. Atât doctorii cât și pacientele, își făceau probleme că o posibilă sarcină ar putea, prin modificarea nivelului de estrogen din corp, să stimuleze înmulțirea unor celule canceroase rămase în corp după tratament și să producă reapariția bolii.

abonare

“Rezultatele noastre confirmă că sarcina după cancerul la sân nu ar trebui descurajată, nici măcar în cazul femeilor cu cancer ER-pozitiv”, declară autorul studiului, medicul oncolog Matteo Lambertini.

Studiul a inclus femei sub 50 de ani, diagnosticate înainte de 2008 cu cancer în stadiile incipiente. Majoritatea pacientelor înscrise în studiu aveau cancer ER-pozitiv, iar rezultatele, strânse pe parcursul a 10 ani de la peste 1200 de femei, au dovedit că sarcina nu influențează șansele de reapariție a bolii. Mai mult decât atât, studiul arată că avortul, alăptarea și perioada de timp de la diagnostic până la momentul sarcinii nu sunt, de asemenea, factori de risc.

O altă descoperire a studiului, care mai are nevoie de cercetare, face referire la femeile cu cancer ER-negativ, caz în care sarcina ar putea fi un factor de protecție. Femeile gravide au avut cu 42% mai multe șanse de supraviețuire, decât cele care nu au rămas însărcinate.

Alte dezvoltări ulterioare vor viza modul în care afectează reapariția bolii tehnicile de reproducere asistată și necesitatea întreruperii terapiei hormonale pentru femeile cu cancer ER-pozitiv înainte ca acestea să încerce să rămână gravide. Acest tip de terapie se face între 5 și 10 ani după intervenția chirurgicală.

Cancerul de sân este cea mai populară formă a bolii printre femei, la vârsta fertilității. Deși jumătate dintre femei declară, în momentul în care sunt diagnosticate, că ar fi interesate să aibă copii, doar 10% rămân însărcinate după finalizarea tratamentului. De fapt, dintre toate formele de cancer, în cazul supraviețuitoarelor cancerului la sân sunt cel mai mici procente de sarcină după diagnosticare.

Sursă imagine: www.thermofisher.com