Doar 5 minute de activitate fizică de intensitate crescută, zilnic, pot reduce riscul de a dezvolta cancer cu până la 32%

  • Altfel despre Cancer



Conform unui studiu observațional condus la scară largă, patru minute și jumătate de activitate fizică intensă (VILPA) în timpul sarcinilor zilnice pot duce la reducerea riscului dezvoltării anumitor tipuri de cancer cu până la 32%. Activitatea fizică de intensitate ridicată, efectuată intermitent în timpul zilei, a fost asociată cu un risc de cancer substanțial mai scăzut decât în cazul celor care nu fac deloc mișcare. Au fost observate beneficii chiar și în cazul celor care au efectuat VILPA în viața de zi cu zi cu durata de 3,5 minute – 18% reducere a riscului.

„Știm că majoritatea persoanelor de vârstă mijlocie nu fac în mod regulat exerciții fizice, ceea ce îi expune la un risc crescut de cancer, dar prin folosirea tehnologiei portabile, cum ar fi brățările care monitorizează activitatea fizică, suntem capabili să analizăm impactul unor intervale scurte de activitate fizică ocazională cu intensitate crescută, efectuată ca parte a vieții de zi cu zi”, a relatat Emmanuel Stamatakis, conducătorul studiului, într-un articol publicat în Inside Precision Medicine.

“VILPA” este un termen dezvoltat de cercetătorii de la Centrul Charles Perkins, Sydney, care descrie activitatea fizică intensă, cu durată de aproximativ 1 minut, efectuată în timpul activităților de zi cu zi, cum ar fi treburile casnice viguroase, căratul cumpărăturilor grele, jucatul cu copiii. VILPA nu poate fi cuantificat cu ajutorul chestionarelor, deoarece reprezintă perioade foarte scurte de activitate zilnică intensă, în timpul activităților de zi cu zi. De aceea, în studiu au fost necesare brățări de fitness pentru a măsura nivelul efortului fizic.

abonare

Activitatea fizică moderată este importantă în protecția împotriva cancerului, însă cele mai semnificative modificări au fost observate atunci când este solicitat sistemul cardio-vascular cu o intensitate crescută, chiar dacă pentru perioade scurte de timp.

Acest studiu ar putea influența conduita asupra bazei biologice a rolului exercițiului fizic în prevenția cancerului. În primul rând, mecanismele care ar putea explica de ce activitatea fizică determină scăderea riscului dezvoltării cancerului include reducerea inflamației sistemice, a hiperinsulinemiei, a factorului de creștere insulin-like, a hormonilor sexuali, a leptinei pro-inflamatorii și a altor citokine legate de obezitate, cu creșterea semnificativă a nivelelor de adiponectine anti-inflamatorii. În al doilea rând, activitatea fizică îmbunătățește funcția sistemului imun și diversitatea microbiotei gasto-intestinale.

Sport și activitate fizică
Image by Scott Webb from Pixabay

În acest studiu au fost incluși adulți care nu făceau exerciții fizice, cu evaluarea asocierilor între VILPA măsurată zilnic cu ajutorul dispozitivelor de fitness. Activitatea zilnică a peste 22.000 de persoane considerate sedentare a fost înregistrată pe o perioadă cu durată medie de aproximativ 6,7 ani, cu apariția a 2.356 cancere noi în rândul celor incluși în studiu.

Studiul a analizat impactul VILPA asupra incidenței cancerului în general, dar și specific pentru 13 tipuri de cancer, incluzând carcinomul hepatic, pulmonar, renal, la nivelul cardiei esofagiene, endometrial, colorectal, mieloid, de cap și gât, mamar, leucemie, mielom și adenocarcinomul esofagian.

Citește și: