Cum putem scădea riscul de cancer de sân?

  • Altfel despre Cancer



Cancerul de sân reprezintă cea mai frecventă formă de cancer la femei, cu 1,7 milioane noi cazuri diagnosticate în 2012 în întreaga lume și principala cauză de deces prin cancer la femei. Numeroși factori de risc sunt implicați, într-o anumită măsură, în apariția cancerului de sân. Conform unui studiu care a determinat că aproape jumătate din numărul de cazuri de cancer sunt evitabile, cancerul de sân este favorizat de excesul ponderal, consumul de alcool și sedentarism. În SUA în 2014, aproape o treime (28,7%) dintre cazurile de cancer de sân au fost cauzate de factori de risc evitabili.

Fotografie de Miguel Á. Padriñán, pexels.com

Excesul ponderal

Greutatea corporală în exces este al doilea cel mai frecvent factor de risc evitabil pentru cancer, după tutun. Greutatea în exces și obezitatea predispun la 14 tipuri diferite de cancer, printre care și cancer mamar la femeile la menopauză: 11,3% din totalul de cazuri de cancer mamar sunt cauzate de greutatea corporală în exces.

abonare

Cum putem scădea riscul de apariție a acestor cancere?

Pentru a scădea riscul de apariție a cancerului favorizat de obezitate, este esențial să menținem o greutate corporală optimă. Conform recomandărilor Societății Americane împotriva Cancerului:

  • Menținerea greutății optime se bazează pe echilibrul între cantitatea de mâncare consumată și activitatea fizică efectuată;
  • Efectuați 150 de minute de activitate fizică de intensitate moderată pe săptămână;
  • O altă opțiune este efectuarea a 75 de minute activitate fizică intensă pe săptămână;
  • Se recomandă minimum 30 de minute de mișcare zilnic;
  • Limitați sedentarismul: statul pe scaun, uitatul la televizor;
  • Adoptați o dietă sănătoasă, cu accent pe fructe și legume;
  • Limitați consumul de carne roșie și carne procesată;
  • Evitați mâncarea și băutura bogate în grăsimi și zahăr;
  • Consumați cereale integrale în locul cerealelor rafinate;
  • Micșorați dimensiunea unei porții și evitați gustările nesănătoase.

Consumul de alcool

Consumul de alcool este al treilea factor de risc evitabil ca frecvență, cu 5,6% din numărul total de cazuri de cancer. Acesta conduce la 6 tipuri diferite de cancer, printre care si cancerul de sân. 16,4% din totalul de cazuri de cancer mamar este cauzat de excesul de alcool. Acesta reprezintă cea mai frecventă formă de cancer cauzată de excesul de alcool, cu 39.060 de cazuri, mai multe cazuri decât cancerele de colon, esofag și ficat, combinate.

Nu există un nivel sigur de consum de alcool. Riscul de cancer mamar crește cu fiecare unitate de alcool consumată pe zi. Mai mult de 10% din cazurile de cancer atribuite alcoolului în regiunea europeană OMS provin din consumul a doar 500 ml de bere sau 2 pahare mici de vin (câte 100 ml) în fiecare zi. În cazul cancerului de sân, 1 din 4 cazuri atribuit alcoolului în regiune este cauzat de această cantitate.

Sedentarismul

Activitate fizică săptămânală scade riscul de apariție a cancerului prin contribuția sa la o greutate optimă. În plus, sedentarismul contribuie în mod independent la apariția cancerului:

  • 2,9% din totalul cazurilor de cancer se corelează cu sedentarismul;
  • Cele mai multe cazuri sunt de cancer uterin (26,7%), cancer de colon (16,3%) și cancer mamar (3,9% dintre cazuri);
  • Activitatea fizică este benefică și la persoanele obeze sau fumătoare;
  • Sportul crește concentrația sanguină de hormoni benefici, precum insulina ori estrogenul.

Tratamentul hormonal

Hormonii feminini, estrogen și progesteron, sunt utilizați în terapia menopauzei pentru a ameliora simptomele cauzate de lipsa acestora în organism în urma menopauzei. Totuși, acest tratament a fost asociat cu o creștere a numărului de cazuri de cancer mamar: un studiu care a urmărit peste 9.000 de femei din Germania a descoperit că utilizarea de terapie hormonală duce la o creștere a riscului de a dezvolta cancer mamar de aproape 2 ori.

Conform Centrului de Control al Bolilor din SUA (CDC), utilizarea timp de minim 5 ani a acestei terapii hormonale este un factor de risc semnificativ pentru apariția cancerului de sân. În urma unui studiu care a urmărit peste 16.000 de femei și a descoperit că utilizarea de peste 5 ani a terapiei hormonale crește riscul de cancer de sân (și, în plus, de boală cardiacă ischemică și AVC), utilizarea acestei terapii a scăzut semnificativ printre femeile la menopauză.

© 2018 Helix OpCo LLC

Predispoziția familială la cancer de sân: mutațiile BRCA

Mutațiile genelor BRCA1 și BRCA2 pot predispune la numeroase tipuri de cancer, precum cancer de ovar, de prostată, de pancreas ori de piele, dar cel mai important cancer mamarSe estimează că o femeie din 1.600 prezintă această mutație. Purtătoarea unei astfel de mutații prezintă un risc de a dezvolta cancer mamar sau ovarian de-a lungul vieții de 80%. Unei persoane cu mutații ale genelor BRCA confirmate i se recomandă proceduri de screening de cancer mamar speciale (precum RMN) și mai frecvente.

Când se recomandă testarea genetică pentru mutații BRCA?

  • Există în familie persoane cu mutația BRCA confirmată de un test genetic;
  • Pacienta are istoric personal de cancer de sân, în cazul în care:

… a fost diagnosticată la o vârstă mai mică de 45 de ani;

… a fost diagnosticată la o vârstă mai mică de 50 de ani, și istoric familial de cancer prostatic, pancreatic ori mamar;

… a fost diagnosticată la o vârstă mai mică de 60 de ani cu cancer mamar triplu negativ;

… a fost diagnosticată la orice vârstă, dar are istoric familial de mai multe rude cu cancer prostatic, pancreatic ori mamar, o rudă cu cancer mamar înainte de 50 de ani, cancer ovarian, sau cancer mamar la un bărbat;

  • Pacienta are istoric personal de cancer ovarian.

Citește și: