Codul european împotriva cancerului: 12 modalități de a preveni cancerul

  • Altfel despre Cancer



Numeroasele studii au demosntrat în mod cert că bolile neoplazice sunt într-o mare măsură prevenibile: 42% din totalul cazurilor de cancer sunt cauzate de unul sau mai mulți factori de risc pe care ii putem evita. Se estimează că jumătate din numărul de decese prin cancer sunt prevenibile.

Pentru a contribui în mod eficient la lupta împotriva cancerului, Agenția Internațională de Cercetare în Domeniul Cancerului (IARC) a elaborat Codul european împotriva cancerului, cu sprijinul Comisiei Europene. Acesta reprezintă un set de 12 recomandări ușor de urmat, bazate pe rezultatele cercetărilor științifice, care au scopul de reduce riscul apariției de cancer la persoanele care le urmează.

abonare
Conform IARC © IARC 2016

Tutunul: principalul cancerigen evitabil

Peste jumătate din totalul de cazuri de cancer evitabil sunt cauzate de expunerea la fumul de țigară, activ sau pasiv. Recomandările IARC sunt:

  • Nu fumați. Nu utilizați nicio formă de tutun.

  • Eliminați fumatul acasă. Sprijiniți politicile în favoarea interzicerii fumatului la locul de muncă.

Mai multe detalii despre tipurile de cancer cauzate de fumat puteți citi aici.

Stilul de viață sănătos și efectele sale împotriva cancerului

Fondul Mondial de Cercetare a Cancerului estimează că 20% din cazurile de cancer din SUA sunt cauzate de o combinație de supraponderalitate și obezitate, dietă inadecvată, consum excesiv de alcool și activitate fizică insuficientă.

Un stil de viață sănătos presupune:

  • Luați măsuri pentru a avea o greutate corporală sănătoasă.

  • Fiți activ fizic în viața de zi cu zi. Limitați perioadele de timp petrecute stând așezat.

  • Adoptaţi o dietă sănătoasă:

  1. consumați din abundență cereale integrale, leguminoase, legume și fructe.
  2. limitați alimentele bogate în calorii (alimente cu conținut crescut de grăsimi sau zahăr) și evitați băuturile îndulcite.
  3. evitați carnea prelucrată; limitați carnea roșie și alimentele cu un conținut ridicat de sare.
  • În cazul în care consumați alcool de orice fel , limitați-vă consumul. Pentru prevenirea cancerului este mai bine să nu beți alcool deloc.

Pentru mai multe detalii asupra acestor sfaturi, accesați acest articol.

Vaccinurile împotriva cancerului

Infecția cu anumite bacterii și virusuri poate duce la apariția unor cancere, într-o proporție care nu este de neglijat: se estimează 15% dintre numărul total de cazuri de cancer la nivel mondial sunt cauzate de infecții. Dintre acestea, două pot fi prevenite prin vaccinare: HPV (70% dintre cazurile de cancer de col uterin ar putea fi prevenite) și VHB (numărul de cazuri de cancer hepatic ar putea scădea cu 50% prin vaccinare). Mai multe detalii în acest articol.

  • Asigurați participarea copiilor dumneavoastră la programele de vaccinare pentru:

  1. hepatita B (pentru nou-născuți)
  2. infecția cu virusul papiloma uman (HPV) (pentru fete).

Depistarea cancerului în faza inițială

Screeningul reprezintă utilizarea unor metode diagnostice specifice pentru a identifica leziuni precanceroase ori chiar cancer în fază precoce, la persoane care nu au semne sau simptome.

Astfel, IARC recomandă:

  • Participați la programele organizate de screening pentru cancer:

Colorectal (la femei și bărbați)

Efectuarea de screening se recomandă adulților cu vârsta între 50 și 75 de ani (cu risc mediu). Se utilizează mai multe metode, în principal testele pentru scaun (identifică sânge în scaun ce nu este vizibil cu ochiul liber) și colonoscopia și sigmoidoscopia flexibile (un tub subțire și flexibil, cu o cameră video în capăt este introdus prin anus, iar medicul poate evalua aspectul mucoasei intestinale).

Mamar (la femei)

Metoda utilizată este mamografia – care, cu ajutorul razelor X, poate detecta leziuni mici care nu pot fi palpate. Este recomandată femeilor cu vârsta între 50 și 74 de ani, anual sau la doi ani.

Col uterin (la femei)

Se utilizează examenul Papanicolau (examinarea la microscop a celulelor extrase din colul uterin, pentru a identifica eventuale modificări specifice cancerului) și testul HPV (identifică infecția cu tulpini de HPV care pot cauza cancer – nu identifică în mod direct tumora, dar indică efectuarea de alte teste). Se efectuează la 3 sau la 5 ani, în funcție de vârsta femeii.

Alți factori de risc:

  • Evitați expunerea exagerată la soare, în special în cazul copiilor. Utilizați produse de protecție solară. Nu utilizați aparate de bronzat.

Melanomul este un cancer de piele deosebit de agresiv, dar poate fi evitat în 95.1% din cazuri. Mai multe detalii despre cancerul de piele, aici și aici.

Codul european împotriva cancerului recomandă și protecția împotriva cancerigenilor din mediul ambiant:

  • La locul de muncă, respectați instrucțiunile privind sănătatea și securitatea în muncă pentru a vă proteja de substanțele cancerigene.

  • Aflați dacă sunteți expuși iradierilor cu niveluri ridicate de radon natural în locuința dumneavoastră. Luați măsuri pentru a reduce nivelurile ridicate de radon.

Expunerea constantă de-a lungul vieții la hormoni predispune la apariția anumitor tipuri de cancer, precum cancerul mamar. Astfel, se recomandă:

  • Pentru femei:

  1. alăptarea reduce riscul de cancer al mamei. Dacă puteți, alăptați-vă copilul.
  2. terapia hormonală de substituție (THS) crește riscul apariției anumitor tipuri de cancer. Limitați utilizarea THS.

Pentru mai multe beneficii ale alăptatului pentru mamă, citiți acest articol.

CITEȘTE ȘI:

Ziua Mondială a Cancerului 2018: Să discutăm ALTFEL despre cancer: prevenție, depistare precoce, diagnostic de precizie, tratament

Câte tipuri de cancer apar din cauza fumatului? Renunțarea la fumat, metoda prin care poți evita 55% dintre cazurile de cancer evitabil

Ce tipuri de cancer pot fi prevenite prin vaccinare?

Ce tipuri de cancer putem preveni prin dieta echilibrată, activitate fizică și menținerea greutății corporale normale

Care sunt tipurile de cancer care pot fi prevenite 100%? Cum putem preveni cele mai frecvente tipuri de cancer?