STUDIU. De ce crește apetitul la persoanele cu obezitate? Noi tipuri de neuroni, identificați în hipotalamus

  • Health literacyConform unui nou studiu publicat în jurnalul Cell Metabolism, un subgrup de neuroni stimulează apetitul atunci când există un surplus prelungit de energie în organism, așa cum este cazul persoanelor cu obezitate – prin acumularea în exces de grăsime. Echipa de cercetători a observat că acest grup de celule neuronale produc neuropeptidă Y (NPY) ca răspuns la un exces de energie pe termen lung, ceea ce determină stimularea apetitului. Totodată, aceste celule determină și o sensibilitate crescută a țesutului cerebral la peptida orexigenă (care stimulează apetitul), crescând și mai mult senzația de foame, ca într-un cerc vicios.

„Aceste celule declanșează schimbări în creier, care îl fac mai sensibil chiar și la niveluri scăzute de NPY atunci când există un surplus de energie în organism sub formă de exces de grăsime – stimulând apetitul în timpul obezității”, a afirmat profesorul Herbert Herzog, autor principal al studiului și Visiting Scientist la Garvan Institute of Medical Research, Australia.

Regiunea hipotalamică a creierului este responsabilă cu controlul hrănirii și homeostazia energetică, iar NPY din nucleul arcuat este una dintre moleculele esențiale pentru reglarea apetitului. Până în prezent însă rolul NYP în stimularea apetitului în condiții de obezitate nu era clar. Studiul a utilizat un model animal al obezității și a investigat în mod specific funcția neuronilor producători de NPY.

abonare

Cercetătorii au descoperit că 15% dintre acești neuroni erau diferiți deoarece nu au oprit producția de NPY în evoluția obezității. Rezultatele arată faptul că un echilibru energetic pozitiv, indus de o dietă bogată în grăsimi sau la șoarecii cu obezitate genetică și deficit de receptori de leptină, conduce la expresia crescută de NPY2R, în special pe neuronii pro-opiomelanocortinei (POMC).

De asemenea, la șoareci, inhibarea opto-genetică (opto-genetic silencing) a acestor neuroni a condus la scăderea aportului alimentar, iar activarea circuitului a stimulat puternic hrănirea. Constatările științifice sugerează că în condiții de surplus de energie, atunci când nivelurile de NPY scad în general, NPY2R de pe neuronii POMC este încă capabilă să crească aportul alimentar și implicit șansele de obezitate.

Experții cred că aceste descoperiri ar putea contribui la dezvoltarea unor noi abordări terapeutice pentru obezitate, care să țintească și să inhibe receptorii NPY suplimentar sensibilizați din organism.

Citește și: