UPDATE. EMA recomandă aprobarea setmelanotide, primul tratament pentru anumite forme de obezitate cauzate de afecțiuni genetice rare

  • Medicina personalizatăUPDATE 21 mai 2021. Comitetul pentru Produse Medicamentoase de Uz Uman (CHMP) al Agenției Europene a Medicamentului (EMA) a recomandat aprobarea setmelanotide pentru pierderea în greutate și gestionarea greutății la pacienții cu vârsta de peste șase ani, cu obezitate cauzată de variante ale genelor POMC, PCSK1 sau LEPR. Deficitele de POMC, PCSK1 sau LEPR afectează calea receptorului melanocortinei-4 (MC4) care este responsabilă pentru reglarea senzației de foame și a consumului de energie. Pacienții cu astfel de afecțiuni genetice resimt continuu senzația de foame, consumă alimente în exces și devin astfel obezi la vârste fragede.

Recomandarea CHMP urmează să fie înaintată către Comisia Europeană pentru luarea unei decizii la nivel european în ceea ce privește emiterea unei autorizații de comercializare. La nivel mondial, există un număr foarte mic de pacienți diagnosticați cu una dintre cele trei deficite genetice, iar aprobarea setmelanotide reprezintă prima terapie personalizată disponibilă pentru aceștia.

abonare

30 noiembrie 2020: FDA aprobă setmelanotide, primul tratament pentru anumite forme de obezitate cauzate de afecțiuni genetice rare

Administrația Alimentelor și Medicamentelor din SUA (FDA) a aprobat setmelanotide (denumire comercială Imcivree) pentru gestionarea cronică a greutății (pierderea în greutate și menținerea greutății timp de cel puțin un an) la pacienții cu obezitate cauzată de următoarele afecțiuni genetice:

  • deficit de pro-opiomelanocortină (POMC);
  • deficit de proproteină subtilizină/ kexin tip 1 (PCSK1);
  • deficit de receptor de leptină (LEPR).

Setmelanotide va putea fi administrat pacienților cu vârsta de peste șase ani, cu obezitate, la care testele genetice demonstrează variante ale genelor POMC, PCSK1 sau LEPR considerate patogene (cauzatoare de boli), probabil patogene sau cu semnificație incertă. În plus, setmelanotide a primit din partea FDA statut prioritar (Priority Review) și pe cel de medicament inovator (Breakthrough Therapy Designation).

Pacienții cu deficit de POMC, PCSK1 sau LEPR au de obicei o greutate normală la naștere, dar dezvoltă obezitate la vârste fragede. Acest lucru se întâmplă deoarece defectul genetic le afectează nivelul de foame, senzația de sațietate și producția de energie (metabolismul). Aceste afecțiuni sunt foarte rare, mutații ale celor trei gene fiind asociate cu aproximativ 150 de cazuri de obezitate precoce, raportate în literatura medicală.

Având în vedere raritatatea acestor boli, metodele de diagnosticare prin testări genetice sunt esențiale, iar dezvoltarea unor medicamente inovatoare pentru aceste afecțiuni necesită un efort suplimentar din partea domeniului științific și clinic, dar și din partea autorităților de reglementare. Pentru încurajarea dezvoltării de tratamente pentru boli rare, FDA poate acorda titlul de medicament “orfan”, titlu ce a fost acordat și în cazul Imcivree.

Despre Imcivree (setmelanotide)

Deficitele de POMC, PCSK1 sau LEPR afectează calea receptorului melanocortinei-4 (MC4) din hipotalamus care este responsabilă pentru reglarea senzației de foame, a consumului de energie și, în consecință, a greutății corporale. Fiind un agonist al receptorului MC4, Imcivree restabilește activitatea afectată a acestei căi, care apare din cauza deficitelor genetice, aflate în amonte de receptorul MC4. Astfel, Imcivree activează zone cerebrale care reglează apetitul și sațietatea, determinând pacienții cu mutații specifice din aceste regiuni să nu mănânce la fel de mult și să slăbească.

Totodată, medicamentul crește rata metabolică bazală (numărul de calorii pe care corpul le consumă, în condiții de repaus), ceea ce poate contribui la pierderea în greutate. Deși Imcivree determină pierderea în greutate la pacienții cu obezitate asociată cu aceste afecțiuni, medicamentul nu tratează în mod direct defectele genetice care cauzează afecțiunile sau alte semne sau simptome.

„Cu setmelanotide, promovăm un medicament de precizie, primul din clasa sa, conceput pentru a aborda în mod direct cauza subiacentă a obezității determinate de deficitele genetice din calea receptorului melanocortinei-4 (MC4)”, a declarat dr. David Meeker, președinte și director executiv al Rhythm Pharmaceutical, Inc, compania farmaceutică producătoare a Imcivree.

Setmelanotide, primul tratament pentru anumite forme de obezitate cauzate de mutații la nivelul genelor POMC, PCSK1 și LEPR

Aprobarea FDA are la bază rezultate din studiile clinice de fază III

Eficacitatea Imcivree a fost evaluată în două studii clinice de fază III și a fost determinată de numărul pacienților care au pierdut mai mult de 10% din greutatea corporală după un an de tratament. În primul studiu au fost înrolați 10 pacienți cu obezitate și deficit confirmat sau suspectat de POMC sau PCSK1, iar în al doilea studiu au fost înscriși 11 pacienți cu obezitate și deficit confirmat sau suspectat de LEPR. În urma tratamentului, 80% dintre pacienții cu deficit de POMC sau PCSK1 și respectiv 46% dintre pacienții cu deficit de LEPR au pierdut 10% sau mai mult din greutatea corporală.

Nivelul maxim de foame resimțit în ultimele 24 de ore a fost de asemenea evaluat la 16 dintre participanți (la cei cu vârsta de peste 12 ani). Unele dintre scorurile medii săptămânale au scăzut semnificativ comparativ cu cele de la începutul studiilor, însă modificările au variat considerabil în rândul participanților.

Imcivree nu este aprobat pentru obezitate în cazul suspiciunii deficitului de POMC, PCSK1 sau LEPR cu variante clasificate ca benigne (care nu cauzează boli) sau probabil benigne și nici pentru alte tipuri de obezitate (inclusiv obezitatea asociată cu alte sindroame genetice sau cea generală, poligenică).

Cele mai frecvente efecte secundare ale Imcivree includ reacții la locul injectării, hiperpigmentare, cefalee și efecte secundare gastrointestinale (greață, diaree și dureri abdominale). De asemenea, în urma tratamentului au mai fost raportate reacții adverse de natură sexuală atât la femei, cât și la bărbați, depresie și ideație suicidară. Compania producătoare a tratamentului se așteaptă să îl poată comercializa în Statele Unite începând cu primul trimestru al anului 2021.

Citește și: