STUDIU. Bărbații care practică activitate fizică de intensitate mare au un risc mai redus de cancer de colon, pulmonar și de prostată

  • PrevențieÎn ultimul an, multiple studii științifice au subliniat beneficiile sportului și efectele protective ale masei musculare asupra sănătății, prin scăderea riscului de afecțiuni cardiometabolice (rezistență la insulină, diabet, obezitate), dar și boli neurodegenerative (ca Alzheimer), aducând explicații până la nivel molecular.

Un nou studiu, publicat în JAMA Network Open, leagă nivelul moderat spre ridicat de fitness cardiorespirator (capacitate cardiorespiratorie) de riscul redus de apariție a- și deces din cauza celor mai comune cancere la bărbați – colon, pulmonar, de prostată.

abonare

Fitnessul cardiorespirator (CRF) se referă la capacitatea sistemelor circulator și respirator de a furniza oxigen mușchilor scheletici în timpul activității fizice susținute. CRF se utilizează pentru a evalua capacitatea funcțională a sistemului cardiorespirator.

Într-un calcul teoretic, evitarea unui nivel cardiorespirator foarte scăzut ar fi putut preveni 4% până la 8% din toate cazurile de cancer de colon, 4% din toate decesele cauzate de cancerul pulmonar și 4% până la 19% din decesele cauzate de cancerul de prostată.

Autorii subliniază că, în timp ce activitatea fizică și fitnessul cardiorespirator sunt legate, activitatea fizică este comportamentul, iar celălalt este răspunsul fiziologic.

„Din punct de vedere istoric, ne-am concentrat asupra rolului activității fizice în reducerea riscului de cancer, dar descoperirea interesantă din acest studiu amplu este că fitnessul cardiorespirator este, de asemenea, important în reducerea riscului unui bărbat de a dezvolta și de a muri din cauza anumitor tipuri de cancer. (…) Este important ca publicul larg să înțeleagă că [activitatea fizică] de intensitate ridicată are efecte mai mari asupra [capacității cardiorespiratorii], ceea ce crește caracterul protector împotriva riscului de a dezvolta și de a muri din cauza anumitor tipuri de cancer”.

Echipa a studiat datele a peste 177 de mii de bărbați suedezi care au finalizat evaluări ale profilului de sănătate la locul de muncă din octombrie 1982 până în decembrie 2019 și a comparat aceste date cu apariția cazurilor de cancer de novo și datele de mortalitate din registrele naționale. Evaluarea profilului de sănătate este un serviciu opțional, gratuit, oferit în sistemul de sănătate suedez încă din anii 1970 tuturor angajaților.

Pe parcursul unei urmăriri mediane de aproximativ 10 ani, au fost înregistrare 499 de cazuri de cancer de colon, 283 de cancer pulmonar și 1918 de cancer de prostată; au fost, de asemenea, 152 de decese din cauza cancerului de colon, 207 de cancer pulmonar și 141 de cancer de prostată.

Capacitatea cardiorespiratorie mai mare, determinată din consumul maxim estimat de oxigen la un test de efort, cu cicloergometrul, a fost asociată cu riscuri semnificativ mai mici de cancer de colon și plămâni, deși cu un risc mai mare de cancer de prostată. Cel din urmă rezultat s-ar putea datora creșterii screening-ului cancerului de prostată în rândul bărbaților în formă, sugerează cercetătorii, sau rolului important pe care factorii moșteniți îl joacă în acest cancer. Totuși, în cazul scăderii riscului de deces, asocierea s-a menținut pentru toae cele 3 tipuri de cancer.

Citește și: