STUDIU. Risc mai redus de boală Alzheimer la persoanele cu masă musculară bine dezvoltată

  • Health literacy



Conform unui studiu publicat în BMJ Medicine în care au fost implicați peste 450.000 de participanți, masa musculară ar putea avea rol protectiv împotriva dezvoltării bolii Alzheimer. Mai precis, nivelul crescut de masă musculară a fost asociat cu o scădere de 12% a riscului de boală Alzheimer (BA).

De asemenea, musculatura bine dezvoltată a fost asociată cu rezultate superioare în urma testelor cognitive, în timp ce nivelul ridicat de grăsime corporală a fost asociat cu o performanță cognitivă slabă. Cu toate acestea, rezultatele favorabile obținute în urma testelor cognitive nu pot explica ce anume a asigurat efectul protector al masei musculare în fața bolii Alzheimer, motiv pentru care este nevoie de cercetări suplimentare care să ajute la înțelegerea mecanismelor biologice.

abonare

Obezitatea se asociază cu un risc crescut de dezvoltare a bolii Alzheimer din cauza mai multor factori – stimularea inflamației, rezistența la insulină, cantitate ridicată a proteinei amiloid beta în țesutul adipos, nivelul scăzut de masă musculară. Nu se știe, însă, dacă nivelul scăzut de masă musculară precede diagnosticul sau este un factor observabil post diagnostic. În acest scop, oamenii de știință de la Universitatea din California San Francisco au analizat implicațiile anumitor variante genetice asociate masei musculare în riscul dezvoltării bolii Alzheimer.

STUDIU. Un nivel ridicat de masă musculară, efect protector împotriva dezvoltării bolii Alzheimer
Sursă imagine: Freepik.com

„Utilizând date genetice umane, am găsit dovezi conform cărora masa musculară poate avea un efect protector asupra riscului dezvoltării bolii Alzheimer. Studii anterioare au testat relația dintre indicele de masă corporală și boala Alzheimer și nu au găsit dovezi care să indice un efect cauzal. Ne-am gândit că poate IMC-ul este un factor insuficient și am dezvoltat următoarea ipoteză – compartimentarea corpului în masă musculară și țesut adipos poate să dezvăluie noi asocieri cu boala Alzheimer” – afirmă pentru Medscape Medical News, Dr. Iyas Daghlas, autor al studiului și rezident în Departamentul de Neurologie al Universității din California San Francisco.

În total au fost descoperite 584 de variante genetice aflate în legătură cu masa musculară, însă niciuna dintre acestea nu era localizată în apropierea genei APOE, regiune asociată cu riscul dezvoltării BA. Studiul a inclus 450,243 de participanți din UK Biobank care au fost împărțiți astfel:

  • 21.982 de persoane diagnosticate cu boala Alzheimer și 41.944 de persoane sănătoase;
  • 7.329 persoane diagnosticate cu boala Alzheimer și 252.879 de persoane sănătoase, eșantion utilizat pentru validarea descoperirilor;
  • 269.867 de persoane care au participat într-un studiu de asociere la nivelul întregului genom pentru evaluarea performanțelor cognitive.

Pentru estimarea cantităților de masă musculară și țesut adipos de la nivelul brațelor și picioarelor participanților, a fost folosită bioimpedanța (parcurgerea unui curent electric prin organism, la viteze diferite în funcție de țesuturile prin care trece). În ceea ce privește performanțele cognitive, s-au observat rezultate superioare în cazul participanților cu masă musculară dezvoltată și rezultate mai slabe în cazul celor cu un nivel ridicat de țesut adipos.

Autorii studiului subliniază nevoia unor studii ulterioare, independente, pentru a putea observa și înțelege mecanismele biologice care se află în spatele efectului protector al masei musculare în dezvoltarea bolii Alzheimer, pentru a determina vârsta maximă și stadiul patologiei în care intervențiile asupra masei musculare încă mai pot influența evoluția bolii.

Citește și: