#ENDO23. Indicele de masă corporală subestimează prezența obezității, selectând doar jumătate dintre persoanele care au un procent excesiv de țesut adipos

  • Prevenție



Numărul de adulți din Statele Unite clasificați drept obezi în urma determinării proporției de țesut adipos prin DEXA (dual-energy X-ray absorptiometry) este dublu, în comparație cu evaluarea doar pe baza indicelui de masă corporală (BMI, body mass index), conform unui studiu prezentat în cadrul întâlnirii anuale a societății de endocrinologie ENDO 2023, care a avut loc în Chicago. Metoda DEXA a stabilit că 74% dintre persoanele evaluate în cadrul studiului au avut obezitate, în timp ce metoda bazată pe BMI a indicat că doar 36% dintre participanții la studiu sunt obezi.

Principalele concluzii:

abonare
  • Dintre cei 64% de participanți care nu au fost clasificați drept obezi cu ajutorul BMI, DEXA a confirmat că 53% dintre aceștia au avut o proporție de țesut adipos corespunzătoare obezității.
  • Dintre persoanele cu BMI considerat normal, 43% au avut obezitate pe baza măsurătorilor DEXA.
  • Cel mai adesea, obezitatea a fost subestimată prin calcularea BMI la persoanele de sex feminin, 59% dintre femeile care au avut un indice de masă corporală normal fiind, de fapt, obeze, conform măsurătorilor procentului de țesut adipos prin DEXA.

Aceste rezultate arată că pentru a evalua excesul ponderal nu este suficientă calcularea BMI și susțin noua politică a American Medical Association referitoare la rolul BMI în medicină, care recomandă că acest indice ar trebui să fie utilizat împreună cu alte metode de a caracteriza statusul ponderal, precum măsurarea țesutului adipos visceral, indexului de adipozitate corporală, compoziția corpului, masa relativă de țesut adipos, circumferința taliei și factorii genetici și metabolici.

#ENDO23. Indicele de masă corporală subestimează prezența obezității, indicând doar jumătate dintre persoanele care au un procent excesiv de țesut adipos
Sursa foto: Endocrine Society

Indicele de masă corporală este calculat prin raportarea masei corporale la pătratul înălțimii. Clasificarea în funcție de valoarea BMI (conform Organizației Mondiale a Sănătății) a fost generată predominat pe baza populației europene, însă compoziția corpului și conformația acestuia variază între diverse grupuri etnice.

Obezitatea este definită, pe baza BMI, drept o valoare a acestui indice de minim 30. În funcție de procentul total de țesut adipos, o persoană de sex masculin este considerată obeză la o valoare minim 25%, iar la femei pragul este reprezentat de un procent de țesut adipos de minim 32%.

Utilizarea DEXA nu este practică și nici cost-eficace pentru a fi implementată ca metodă de rutină pentru screeningul obezității. Circumferința taliei și raportul circumferința taliei/înălțime, însă, ar putea să reflecte statusul ponderal mai bine decât BMI. În cadrul noului studiu, interpretarea rezultatelor pe baza BMI împreună cu circumferința taliei a redus la jumătate diferențele dintre evaluarea obezității doar cu BMI și cea efectuată prin DEXA, fiind raportată o concordanță de aproape 70%. O altă soluție de creștere a preciziei ar putea fi reprezentată de utilizarea acelor tipuri de cântar care evaluează țesutul adipos pe baza impedanței bioelectrice. Aceste dispozitive pot să ofere măsurători mai standardizate și sunt ieftine și accesibile.

Studiul a utilizat datele a aproape 10 000 de adulți din Statele Unite cu vârste între 20 și 59 de ani, colectate prin intermediul National Health and Nutrition Examination Surveys, între 2011 și 2018. Toți participanții incluși au avut disponibile rezultatele măsurării proporţiei totale de țesut adipos corporal prin DEXA, precum și calculul BMI.

Deoarece clasificarea statusului ponderal pe baza BMI a fost stabilită pe date de la populația europeană, acest indice oferă rezultate imprecise în special la persoanele de alte origini ancestrale. Conform noului studiu, obezitatea a fost subevaluată prin BMI cel mai frecvent la persoanele de etnie hispanică sau asiatică, 49% dintre persoanele cu BMI normal fiind depistate drept obeze prin DEXA. Aceste populații au avut o probabilitate mai ridicată de a avea o proporție ridicată de țesut adipos la nivel abdominal.

Citește și: