#ESCCongress. Indicele de masă corporală ridicat la băieți în perioada adolescenței se asociază cu un risc crescut de infarct miocardic înainte de vârsta de 65 ani

  • Health literacy



Adolescenții de 18 ani cu un indice de masă corporală (BMI) care depășește nivelul considerat normal, 20 kg/m2, au un risc crescut de a suferi un infarct miocardic înainte de vârsta de 65 de ani.

Studiul s-a desfășurat pe o perioadă de 46 de ani, fiind realizat pe un număr de aproximativ 1,7 milioane de băieți. Scopul său a fost de a descoperi o potențială asociere între un indice de masă corporală crescut în perioada adolescenței și riscul de a suferi un infarct miocardic spre bătrânețe.

abonare

Rezultatele acestui studiu au fost dezbătute în cadrul Congresului Societății Europene de Cardiologie din acest an, #ESCCongress2019.

„Studiul nostru încurajează monitorizarea constantă a indicelui de masă corporală în timpul adolescenței și pubertății, precum și prevenirea obezității printr-o alimentație sănătoasă și activitate fizică corespunzătoare. Școlile și părinții pot fi de ajutor în această situație, încurajând adolescenții să-și petreacă mai puțin timp în fața monitoarelor și să le asigure o hrană sănătoasă” – afirmă autorul studiului Dr. Maria Aberg, University of Gothenburg, Suedia.

Studiul a inclus participanți născuți între 1950 și 1987, înrolați în armată pentru a presta servicii militare obligatorii. În momentul înrolării, la 18 ani, toate persoanele au trecut prin examinări fizice și psihologice, fiindu-le determinate indicele de masă corporală, tensiunea arterială, IQ-ul, precum și alte teste care vizau funcționarea corespunzătoare a inimii și mușchilor.

congres esc 2019 ghid sindrom coronarian cronic
Congresul Societății Europene de Cardiologie (#ESCCongress) se desfășoară la Paris, între 31 august și 4 septembrie.

De-a lungul timpului au existat 22.412 de cazuri de infarct miocardic, petrecute în jurul vârstei de 50 de ani. Creșterea indicelui de masă corporală în rândul tinerilor de 18 ani a fost asociată cu un risc înalt de a face infarct miocardic înainte de vârsta de 65 de ani, chiar și după ajustarea următorilor parametrii:

  • vârsta
  • anul recrutării
  • educația primită acasă
  • tensiunea arterială
  • forța musculară
  • IQ-ul
  • condiția fizică

Riscul crescut s-a înregistrat de la valori care depășeau BMI de 20 kg/m2, nivel considerat normal, cel mai înalt risc de infarct miocardic fiind în cazul persoanelor obeze (BMI mai mare de 35).

„Descoperirile acestea, care subliniază o legătură între indicele de masă corporală al adolescenților și apariția unui infarct miocardic în perioada adultă vin să suplimenteze rezultatele anterioare referitoare la insuficiența cardiacă. În condițiile în care prevalența excesului de greutate și a obezității în rândul tinerilor continuă să crească, s-ar putea ca în viitor să fim martori la un număr foarte ridicat de cazuri de infarct miocardic și accident vascular cerebral” – concluzionează Dr. Aberg

Părinții sunt sfătuiți să-și încurajeze copiii să adopte un stil de viață sănătos, cu o alimentație corespunzătoare și efectuarea a cel puțin 30-60 de minute de activitate fizică moderată, zilnic. Mai multe detalii despre importanța mișcării în prevenția diverselor afecțiuni pot fi găsite în acest articol.

Citește și: