STUDIU. Supraponderalitatea, nu doar obezitatea, asociată cu un risc de deces mult mai mare decât cel estimat până în prezent

  • Prevenție



Persoanele supraponderale sau obeze au un risc de deces cu 22-91% mai ridicat decât persoanele normoponderale, conform unui studiu publicat în Population Studies. Anterior acestui studiu, era considerat că excesul ponderal crește mortalitatea în anumite situații, precum obezitatea severă. Noile rezultate sugerează că mortalitatea asociată excesului ponderal, în special când nu are un grad foarte ridicat, a fost subestimată anterior, în timp ce riscul de deces la persoanele subponderale a fost supraestimat.

Au fost incluse datele a aproape 18 000 de persoane din studiul NHANES (National Health and Nutrition Examination Survey), colectate în perioada 1988-2015. Cu un deceniu înainte, 20% dintre persoanele normoponderale incluse au fost supraponderale sau obeze. Analiza a indicat că starea de sănătate a acestora a fost inferioară față de cea a persoanelor cu o masă corporală stabilă. Totodată, 37% dintre persoanele supraponderale și 60% dintre cele cu obezitate au avut un IMC mai scăzut în deceniul anterior. Starea de sănătate a persoanelor care au crescut recent în greutate a fost mai bun, în comparaţie cu participanţii la studiu care au fost supraponderali sau obezi şi apoi au slăbit. Studiul acesta nu a indicat o creștere semnificativă a riscului de deces la categoria de persoane subponderale.

abonare
STUDIU. Obezitatea asociază o mortalitate mai ridicată decât era considerat până în prezent. Cum contribuie calitatea somnului la succesul programelor de slăbit?
Sursa foto: Pixabay

Consumul de alimente nesănătoase, dar accesibile, precum şi stilul de viaţă sedentar au devenit o normalitate în prezent, reprezentând un cumul de factori care favorizează acumularea de ţesut adipos în exces. Rezultatele studiului arată că menţinerea unei mase corporale în limite normale are un rol esenţial pentru a reduce morbiditatea şi mortalitatea, chiar şi în cazul unui exces ponderal minim.

Iniţierea promptă şi aderenţa la programele de slăbit este esenţială pentru a preveni consecinţele negative ale excesului ponderal pe termen lung, la persoanele supraponderale şi obeze. Conform unui studiu prezentat în cadrul sesiunilor științifice despre epidemiologie, prevenție, stil de viață și sănătate cardiometabolică, organizate anul acesta de American Heart Association (AHA), persoanele care au avut un somn regulat şi neîntrerupt au avut o aderenţă semnificativ mai ridicată la programul de slăbit care a inclus dietă și antrenamente fizice, pe parcursul unui an întreg.

De ce a fost impactul excesului ponderal subestimat în studiile anterioare?

Atunci când este evaluat statusul ponderal al unei persoane, cel mai adesea este utilizat indicele de masă corporală (BMI, body mass index), calculat prin raportul dintre masa corporală şi pătratul înălţimii. O persoană normoponderală are un BMI între 18,5 şi 24,99. Majoritatea studiilor care au investigat impactul excesului ponderal asupra riscului de boli şi mortalităţii au grupat participanţii în normoponderali, supraponderali şi obezi pe baza BMI.

Noul studiu publicat în Population Studies a arătat că utilizarea indicelui de masă corporală pentru a evalua riscurile obezității asupra sănătății poate determina rezultate eronate. Acest indice nu arată compoziția corporală a unei persoane, care are un impact ridicat asupra sănătății. Distribuția țesutului adipos variază în cadrul aceleași categorii stabilite pe baza BMI.

De asemenea, nu ia în considerare perioada de timp cât persoana respectivă a fost supraponderală şi variaţiile masei corporale. Un stil de viață asociat cu excesul ponderal poate determina ulterior boli care asociază pierdere rapidă în greutate. Calcularea BMI-ului în această perioadă poate conduce la rezultate eronate legate de riscurile obezității. Astfel, studiile care au utilizat BMI pentru a evalua riscurile excesului ponderal asupra sănătății au fost influențate de faptul că nu au inclus consecințele pe termen lung ale obezității și variațiile masei corporale, în special dacă au avut loc recent faţă de includerea în studiu.

Aderenţa la programele de slăbit prin exerciţii fizice şi dietă depinde de calitatea somnului

Studiul prezentat în cadrul sesiunilor AHA a inclus 125 de persoane supraponderale sau cu obezitate, majoritatea de sex feminin (peste 90%), care nu au avut afecțiuni medicale care influenţează dieta sau activitatea fizică. Participanţii au urmat un program de slăbit de 12 luni, care a necesitat iniţierea şi menţinerea unei serii de schimbări ale stilului de viață.

Obiceiurile legate de somn au fost evaluate la începutul programului, apoi la 6 luni și la 12 luni, cu ajutorul unor chestionare, al unui jurnal de somn, precum și prin intermediul unor măsurători realizate cu un dispozitiv de tip brățară. Cu ajutorul acestor date a fost calculat un scor de sănătate a somnului pentru fiecare participant la studiu. Scorul de sănătate a somnului a cuprins următoarele componente: regularitate, satisfacție, vigilență, sincronizare, eficiență (procentul de timp petrecut în pat reprezentat de somn) și durată. Fiecare persoană a avut un scor de la 0 la 6, un număr mai mare de puncte reprezentând o calitate mai bună a somnului.

Aderența la programul de slăbit a fost măsurată prin procentul de sesiuni de intervenție la care a participat fiecare persoană inclusă, procentul de zile în care fiecare participant a consumat între 85 și 115 din aportul caloric recomandat și prin modificarea duratei de activitate fizică zilnică moderată sau intensă. Participanții au înregistrat consumul caloric cu ajutorul unei aplicații pentru smartphone și activitatea fizică a fost evaluată cu ajutorul unui accelerometru montat la nivelul taliei

Scorurile de somn mai ridicate au fost asociate cu rate mai crescute de participare la sesiunile de intervenție din cadrul programului, aderența la țintele de aport caloric și îmbunătățirea timpului petrecut efectuând exerciții fizice moderate și intense. Aderența la toate intervențiile menționate a scăzut în a doua jumătate a programului, față de primele 6 luni.

Citeşte şi: