STUDIU. Activitatea fizică de peste 150 de minute pe săptămână crește diversitatea microbiomului intestinal

  • Prevenție



Microbiomul intestinal este influențat mai mult de durata exercițiilor fizice decât de intensitatea acestora, conform unui studiu publicat în The FASEB Journal. Activitatea fizică de peste 150 de minute pe săptămână crește atât cantitatea, cât şi diversitatea microbiomului intestinal. Cele mai mari beneficii au fost raportate la persoanele normoponderale. Aceste rezultate indică faptul că nu este suficientă doar creşterea duratei exerciţiilor, ci trebuie şi menţinută o masă corporală în limite normale pentru a asigura dezvoltarea unui microbiom intestinal optim.

La nivel mondial, sedentarismul este unul dintre principalii factori de risc pentru mortalitate. Un stil de viaţă activ previne dezvoltarea sau ameliorează afecţiunile metabolice, cardiovasculare sau inflamatorii. Microbiomul intestinal influenţează masa corporală, fiind un intermediar în extracția energiei din alimente. Microorganismele sunt implicate totodată în numeroase procese metabolice care au loc la nivelul gazdei. Efortul fizic influenţează compoziţia microbiomului, fiind demonstrat că microbiomul atleţilor este diferit de cel al persoanelor sedentare, însă aceste persoane adesea au şi un stil de viaţă diferit, inclusiv dieta, astfel că nu se ştie cu exactitate impactul asociat doar activităţii fizice.

abonare
STUDIU. Prelungirea duratei antrenamentelor fizice are mai multe beneficii asupra microbiomului intestinal decât creşterea intensităţii acestora
Sursa foto: Pixabay

Pentru a evalua modul în care efortul fizic modelează microbiomul, au fost analizate datele despre 350 de adulţi non-atleţi de vârstă mijlocie normoponderali şi supraponderali. Aceștia au urmat Chestionarul Internaţional pentru Activitatea Fizică, iar puterea de strângere a mâinii a fost determinată cu un dinamometru. De asemenea, au fost colectate probe de sânge pentru a determina profilul lipidic al participanţilor, precum şi probe de scaun pentru a analiza microbiomul.

Impactul efortului fizic asupra microbiomului diferă la persoanele normoponderale faţă de cele supraponderale. Prelungirea moderată a duratei exerciţiilor fizice creşte diversitatea microbiomului indiferent de indicele de masă corporală (body-mass index, BMI), însă modificările compoziţionale benefice au fost depistate doar la persoanele cu un BMI în limite normale. Aceste rezultate ar putea fi explicate de interferenţa cu alţi factori care influenţează microbiomul la persoanele supraponderale, precum dieta nesănătoasă, care ar putea să contrabalanseze efectele pozitive ale efortului fizic.

Citeşte şi: