STUDIU. 20 de minute de activitate fizică ușoară, în fiecare oră, poate prelungi viața pacienților cu afecțiuni cardiovasculare

  • Health literacy



Sedentarismul reprezintă un factor de risc major pentru sănătatea noastră, iar pentru persoanele care suferă de afecțiuni cardiovasculare poate chiar să joace un rol decisiv. Un studiu observațional subliniază faptul că viața pacienților cardiaci s-ar putea prelungi dacă aceștia ar întreprinde minimul de activitate fizică timp de 20 de minute în fiecare oră.

Oamenii de știință au urmărit impactul pe care activitatea fizică ușoară, efectuată la anumite intervale de timp, îl are asupra persoanelor cu probleme cardiovasculare. De asemenea, a fost luat în considerare faptul că pentru a combate riscurile la care îi supune sedentarismul, este nevoie de arderea unui număr de 770 kcal, zilnic.

abonare

Rezultatele studiului au fost prezentate în cadrul Congresului Cardiovascular Canadian (CCC) 2018.

„Studiul nostru arată că persoanele cu boli cardiovasculare ar trebui să-și întrerupă perioadele de sedentarism din 20 în 20 de minute, efectuând 7 minute de activitate fizică ușoară. Activități simple precum ridicatul în picioare și plimbatul într-un ritm normal pot conduce la arderea a mai mult de 770 de kcal într-o zi, dacă sunt efectuate cu o frecvență și durată corespunzătoare” – afirmă Dr. Ailar Ramadi, Faculty of Rehabilitation Medicine, University of Alberta, Edmonton, Canada.

În studiu au fost incluși 132 de pacienți cu boli cardiovasculare, dintre care 77% erau persoane de sex masculin. Media de vârstă a participanților era de 63 de ani. Fiecare pacient a primit un dispozitiv de măsurare a activității fizice timp de 22 de ore, pentru o perioadă de 5 zile. Dispozitivul înregistra nivelul de energie consumat în timpul micilor pauze de activitate fizică din timpul sedentarismului, durata acestor pauze, precum și perioadele în care pacientul era inactiv.

„Sunt numeroase date conform cărora inactivitatea fizică pe o perioadă lungă de timp este rea pentru sănătate. Studiul nostru sugerează că în timpul fiecărei ore de sedentarism, pacienții cu afecțiuni cardiovasculare ar trebui să ia 3 pauze, adică 21 de minute de activitate fizică ușoară” – continuă Dr. Ailar Ramadi.

În urma analizei informațiilor acumulate, oamenii de știință au concluzionat că este nevoie de aproximativ 20 de minute de mișcare ușoară în fiecare oră pentru a combate eficient riscurile sedentarismului. Tipul de activități fizice la care face referire studiul cuprinde acțiuni simple și la îndemână precum ridicatul în picioare, mersul și plimbatul ușor, într-un ritm moderat.

„Sedentarismul afectează mai mult de jumătate din populația lumii. Ghidurile ESC despre prevenția bolilor cardiovasculare recomandă un minimum de 150 de minute de activitate fizică moderată, sau 75 de minute de activitate fizică viguroasă, pe săptămână” – concluzionează Prof. Jeroen Bax, Fost Președinte ESC, Director de curs al programului ESC în cadrul CCC 2018.

Citește și: