#ESCCongress. Produsele lactate și carnea, în cantități moderate, sunt benefice pentru sănătatea inimii și longevitate

  • Cardiologie
  • Prevenție



Rezultate care pun în discuție recomandările nutriționale actuale au fost prezentate în cadrul Congresului ESC 2018 și publicate în The Lancet. Cele 7 elemente ale dietei care au fost asociate cu scăderea mortalității sunt: legume, fructe, leguminoase, nuci, pește, produse lactate integrale, carne roșie neprocesată.

esc18-pure-scor-elemente-dieta-feature

“Trebuie să ne gândim la ceea ce constituie o dietă de înaltă calitate pentru o populație globală. De exemplu, rezultatele noastre arată că produsele lactate și carnea sunt benefice pentru sănătatea inimii și longevitate. Acest lucru diferă de recomandările dietetice actuale.Prof. Salim Yusuf, autor principal și director al Institutului de Cercetare a Sănătății Populației de la Universitatea McMaster din Hamilton, Canada

Acest studiu a vizat clarificarea constituenților unei diete moderne și internaționale care promovează sănătatea inimii și longevitatea. Un scor de calitate alimentară a fost elaborat pe baza alimentelor asociate cu un risc mai mic de deces în studiile anterioare (fructe, legume, nuci, leguminoase, pește, produse lactate și carne).

abonare
esc18-pure-mortalitate-RR
Mortalitatea în funcție de scorul PURE, în studiile PURE și ONTARGET
Sursă foto: ESC18 Hot Line Seasion 4

Participanții la cinci studii care au inclus mai mult de 218.000 de persoane din peste 50 de țări de pe cinci continente au fost împărțite în cinci grupe în funcție de calitatea dietei lor. Riscurile bolilor cardiovasculare și ale decesului la cei cu dietă de cea mai bună calitate (18/35 puncte sau mai mult) au fost comparate cu cele cu dieta cea mai slabă (cu 11/35 puncte sau mai puțin).

esc18-pure-scor-comparativ-q1-q5

Rezultatele sugerează că ar trebui să limităm cantitatea de carbohidrați rafinați pe care îi mâncăm și că alimentele lactate și carnea neprelucrată pot fi incluse ca parte a unei alimentații sănătoase.

Asocierea dintre calitatea dietei, bolile cardiovasculare și deces a fost examinată inițial cu ajutorul a 138.527 de persoane cu vârste cuprinse între 35 și 70 de ani fără boală cardiovasculară din studiul PURE. A fost apoi validată la 31.546 pacienți cu boală vasculară din studiile ONTARGET și TRANSCEND, 27.098 pacienți cu un prim atac de cord din studiul INTERHEART și 20.834 pacienți cu prim accident vascular cerebral din studiul INTERSTROKE.

În timpul perioadei de urmărire medie de 9,1 ani în PURE, au fost înregistrate 6.821 decese și 5.466 evenimente cardiovasculare majore (deces din cauze cardiovasculare, infarct miocardic nonfatal, accident vascular cerebral, insuficiență cardiacă). După ajustarea factorilor care ar putea influența relația, în comparație cu dieta cea mai slabă, cea mai înaltă calitate a fost asociată cu riscuri semnificativ mai mici de evenimente cardiovasculare majore (risc relativ, RR, de 0,89, interval de încredere, CI, 95% 0.80-1.00, p = 0,0001), moarte non-cardiovasculară (RR 0,74, 95% CI 0,71-0,97, p = 0,0402), moartea cardiovasculară (RR 0.71, 95% CI 0,59-0,85, p < CI 0,66-0,84, p <0,0001) și decese totale (RR 0,75, CI 95% 0,68-0,83, p <0,0001). Aceste efecte protective ale dietei au fost confirmate și de cele 4 studii realizate pe populații cu risc cardiovascular crescut.

Citește și:

Surse imagini:

  • Hedi Aghlara [CC BY-SA 3.0 (https://creativecommons.org/licenses/by-sa/3.0)], from Wikimedia Commons
  • https://www.publicdomainpictures.net/pictures/60000/velka/fish-and-seafood.jpg#.W4WR7uRQbjs.link
  • 821292 [CC0 or CC0], via Wikimedia Commons
  • Flickr