STUDIU. Doar o oră pe zi de activitate fizică intensă scade riscul de diabet tip 2, independent de predispoziția genetică

  • Diabet



Numai 68 de minute pe zi de activitate fizică moderată spre viguroasă se asociază cu o scădere cu 74% a riscului de diabet de tip 2. Mai mult decât atât, persoanele cu risc genetic crescut, însă foarte active din punct de vedere fizic prezintă un risc semnificativ mai mic de a dezvolta DZ2, în comparație cu persoanele cu risc genetic scăzut, dar sedentare. Datele provin dintr-un studiu realizat de Universitatea din Sydney și publicat în British Journal of Sports Medicine, fiind accentuată importanța unui stil de viață activ în prevenția diabetului de tip 2, în special în rândul persoanelor care prezintă un risc genetic ridicat.

Conform autorilor, aceasta este prima cercetare bazată pe populație, prospectivă, care analizează relația dintre activitatea fizică și diabetul de tip 2, luând în calcul și riscul genetic. Comparativ cu persoanele care au un risc genetic scăzut, cei cu risc genetic ridicat prezintă o probabilitate de 2,4 ori mai mare de a dezvolta boala. În prezent, fără a lua în calcul riscul genetic, ghidurile cu privire la diabet recomandă efectuarea activității fizice de intensitate moderată spre viguroasă pentru cel puțin 30 de minute/zi, pentru prevenirea și controlul bolii. Noile informații pot sta la baza dezvoltării politicilor de sănătate și a strategiilor care vizează prevenția diabetului de tip 2 și impactul pe care activitatea fizică îl are în acest context.

abonare

Studiul a inclus date provenind de la peste 59.000 de persoane cu vârsta cuprinsă între 40 și 69 de ani, din UK Biobank, cărora le-a fost monitorizată activitatea fizică prin intermediul unui accelerometru timp de 7 ani. Rezultatele au arătat că persoanele care întreprind 68,4 de minute de activitate fizică de intensitate moderată spre viguroasă (alergat, aerobic, ciclism etc.) prezintă o scădere de 74% a riscului de a dezvolta DT2, în comparație cu cei care întreprind numai 5,2 minute la aceeași intensitate.

O oră pe zi de activitate fizică intensă scade riscul de diabet tip 2, indiferent de riscul genetic

„Cu toate că rolul geneticii și al activității fizice în apariția diabetului de tip 2 este deja știut, până acum majoritatea datelor erau raportate de către fiecare persoană în parte și existau foarte puține dovezi conform cărora riscul genetic ar putea fi contracarat de către activitatea fizică. Suntem capabili să controlăm riscul genetic și istoricul familial, însă această descoperire oferă vești pozitive și promițătoare, indicând faptul că prin intermediul unui stil de viață activ, persoanele pot să <<lupte împotriva>> riscului crescut de diabet de tip 2” – a declarat pentru publicația Science Daily Assoc. Prof. Melody Ding, de la Charles Perkins Centre, Faculty of Medicine and Health.

În 2021, la nivel mondial se înregistrau 537 de milioane de adulți cu diabet, costurile directe asociate bolii ajungând la 966 miliarde de dolari. Stilul de viață sănătos este unul dintre cele mai importante paliere în prevenția diabetului – de la adoptarea unei diete echilibrate, menținerea unei greutăți corporale adecvate și activitatea fizică în mod regulat, până la evitarea consumului de alcool și renunțarea la fumat.

Citește și: