Site icon Raportul de gardă

Caravana Misiunii UE privind Cancerul, la Lerești – cum prevenim printr-un stil de viață sănătos

Caravana UE privind Cancerul - Campania, Fii atentă România

Potrivit Organizației Mondiale a Sănătății, aproximativ 30-50% din cazurile de cancer pot fi prevenite prin adoptarea unui stil de viață sănătos, creșterea participării la programele de screening și evitarea factorilor de risc. Acești factori includ fumatul, consumul de alcool, lipsa de activitate fizică, alimentația nesănătoasă, expunerea la diverse infecții, poluarea și substanțele cancerigene la locul de muncă, precum și expunerea la radiații. Mai multe detalii, în broșura Misiunii UE privind Cancerul dedicată prevenției.

Urmându-și traseul și eforturile de prevenire a cancerului în România, caravana Misiunii UE privind Cancerul a trecut prin Lerești, Argeș, unde se implementează Living Lab-ul românesc al proiectului 4P-CAN, susținut prin programul Orizont Europa. Pe parcursul a patru ani, organizațiile participante și-au propus să identifice barierele din calea adoptării măsurilor de prevenție primară a cancerului prin studierea factorilor de risc din Codul European împotriva Cancerului, lansat în urmă cu mai bine de 30 de ani de Agenția Internațională de Cercetare a Cancerului – IARC, unul dintre partenerii cheie ai proiectului.

„Ne-am bucurat să constatăm un interes foarte mare din partea oamenilor din comunitate, remarcabil, atât oamenii care au participat la întâlnirile legate de acest subiect din ultimul an, dar și oameni care au venit pentru prima dată la caravană”, a declarat pentru Evenimentul Muscelean, Dr. Marius Geantă, Președinte Centrul pentru Inovație în Medicină și Coordonator 4P-CAN.

În doar 5 ore, aproximativ 5% din populația comunei Lerești a avut ocazia să interacționeze cu specialiștii Comisiei Europene și echipei proiectului 4P-CAN, aflând informații esențiale despre cum pot preveni și reduce riscul de cancer.

Imagine de pe 24 August

Fumatul, de exemplu, este unul dintre cei mai mari factori de risc pentru cancer și este responsabil pentru milioane de decese anual. Renunțarea la fumat și evitarea expunerii la fumatul pasiv sunt măsuri cheie pentru reducerea riscului. De asemenea, consumul de alcool este legat de șapte tipuri de cancer, iar evitarea acestuia poate preveni un număr semnificativ de cazuri. În plus, menținerea unei greutăți corporale sănătoase, prin dietă echilibrată și activitate fizică regulată, poate reduce riscul de cancer legat de obezitate. Vaccinarea împotriva infecțiilor, cum ar fi hepatita și HPV, joacă, de asemenea, un rol important în prevenirea cancerului.

Un alt aspect crucial al prevenției este conștientizarea și evitarea expunerii la substanțe cancerigene la locul de muncă și în mediul înconjurător. Utilizarea echipamentului de protecție și adoptarea unor măsuri adecvate de siguranță pot preveni cancerele legate de expunerea la substanțe periculoase. De asemenea, protecția împotriva radiațiilor, în special a radiațiilor UV, prin utilizarea de creme de protecție solară și îmbrăcăminte adecvată, este esențială pentru prevenirea cancerului de piele.

Un alt proiect european care susține eforturile Caravanei Misiunii UE privind Cancerul în România este proiectul #ReThinkHPVaccination, susținut prin fonduri din programul UE pentru Sănătate. Acesta se concentrează pe înțelegerea motivațiilor care stau la baza deciziei de vaccinare împotriva HPV în România, dezvoltând, ulterior, un model nou de comunicare pentru a stimula vaccinarea.

De asemenea, în Caravană pot fi consultate numeroase pliante aparținând și altor proiecte europene care cercetează subiectul prevenției și screeningului pentru cancer. Aceste proiecte sunt parte a unui grup mai larg, intitulat Cancer Mission Cluster – Prevention and Early Detection.

Toate aceste informații sunt și vor fi oferite în continuare românilor, într-un mod interactiv, de cadre medicale, voluntari, supraviețuitori ai cancerului și reprezentanți ai celor mai mari asociații din România implicate în lupta contra cancerului, cu ocazia venirii în România a Caravanei Misiunii UE privind Cancerul, care cuprinde un spațiu de informare, un spațiu pentru consultații medicale și discuții de specialitate, un colț dedicat copiilor și ecrane pe care sunt proiectate informații de ultimă oră legate de subiect.

Citește și:

Exit mobile version