Proiectul european 4P-CAN, lansat la București. Un nou model pentru prevenția primară personalizată a cancerului




Centrul pentru Inovație în Medicină (Coordonator al proiectului), împreună cu 16 organizații europene (ca Parteneri), au lansat, în perioada 16-17 mai 2023, proiectul finanțat din fonduri europene HORIZON – Mission on Cancer, denumit „Cercetare în prevenția primară personalizată a cancerului prin participarea cetățenilor și inovație socială facilitată de tehnologiile digitale”Personalized CANcer Primary Prevention Research through Citizen Participation and Digitally-enabled social innovation(4P- CAN) în București, România.

Pe parcursul a patru ani, 4P-CAN (www.4p-can.eu) va identifica barierele din calea adoptării măsurilor de prevenție primară a cancerului prin studierea factorilor de risc precum fumatul, consumul de alcool, inactivitatea fizică, excesul de greutate corporală și alimentația necorespunzătoare, infecțiile cu HPV, HBV și poluarea, urmând cele 11 recomandări ale Codului European împotriva Cancerului, lansat în urmă cu mai bine de 30 de ani de Agenția Internațională de Cercetare a Cancerului – IARC, care este unul dintre partenerii cheie ai proiectului.

abonare

„4P-CAN este un proiect aprobat într-un moment cheie de oportunitate, deoarece abordează prevenția primară a cancerului în contextul recomandărilor Misiunii pentru Cancer, cu scopul principal de a dezvolta un nou model de prevenție primară personalizată, bazat pe abordări inovatoare din științele sociale și umaniste. Beneficiază de expertiza a 17 organizații, din 11 țări.

Știm că prevenția primară a cancerului este neglijată și subfinanțată – doar 5% din fondurile de cercetare au fost cheltuite pentru aceasta în ultimul deceniu. Pe de altă parte, avem așteptări mari ale cetățenilor să se investească și să se vină cu soluții mai eficiente pentru prevenirea cancerului. 4P-CAN răspunde acestei nevoi și își propune să descopere noi strategii eficiente de abordare a prevenției primare a cancerului. În plus, consorțiul nostru este foarte reprezentativ la nivel european, combinând parteneri estici și occidentali, fiind astfel capabil să înțeleagă și să abordeze inegalitățile Est-Vest în cancer.”a explicat Dr. Marius Geantă, Coordonatorul proiectului și Președintele Centrului pentru Inovație în Medicină.

Proiectul 4P-CAN este construit pe o viziune inovatoare care urmărește să înțeleagă sistemul complex din jurul cetățeanului și modul în care acesta crește riscul de cancer pe trei niveluri – macro (la nivel național), mezo (la nivel de comunitate) și micro (la nivel individual). Pe baza dovezilor generate și a noilor modele de implementare, 4P-CAN va crea și două Living-labs, un concept nou la nivel european, care va permite testarea intervențiilor de prevenție în timp real.

Printre țările din Europa de Est reprezentate în Proiect se numără România, Bulgaria, Republica Moldova, Macedonia de Nord, Muntenegru și Ucraina. Ca parteneri din Europa de Vest: Belgia, Franța, Italia, Irlanda și Portugalia.

Evenimentul de lansare a adus împreună peste 40 de membri ai organizațiilor partenere, precum și invitați speciali, care au vorbit despre importanța implementării Misiunii pentru Cancer și momentul de extraordinară oportunitate facilitat de Planul European de Control al Cancerului și inițiativele conexe.

Printre invitații speciali s-au numărat doi reprezentanți ai Cancer Mission Board: Prof. Christine Chomienne (care a subliniat importanța implicării cetățenilor, de la început, în cercetarea cancerului) și Prof. Jeliazko Arabadjiev (care a vorbit despre nevoia de reprezentare a statelor din Europa Centrală și de Est pentru a reduce inegalitățile), precum și lideri de opinie cheie de la nivel național: Prof. Patriciu Achimaș-Cadariu, coordonatorul Centrului Național de Competență privind Cancerul; și, nu în ultimul rând, Conf. Dr. Diana Loreta Păun, Consilier Prezidențial, Departamentul Sănătate Publică, care a fost alături de Centrul pentru Inovație în Medicină și inițiativele sale privind medicina personalizată încă din 2016.

„Nu poți să aduci îmbunătățiri într-un domeniu pe care nu îl înțelegi. Dacă nu ne sporim cunoștințele despre cancer cu ajutorul științelor sociale, la fel cum se întâmplă cu integrarea datelor moleculare, pierdem esența conceptului de Misiune (EU Mission: Cancer). Asistăm la un moment unic în istoria UE în ceea ce privește inițiativele și acțiunile în domeniul oncologiei. Este esențial ca în acest context să avem acțiuni coordonate. Implicarea cetățenilor este elementul cheie iar aceasta înseamnă mai mult decât simplul rol consultativ, ci implicarea lor activă și înțelegerea nevoilor acestora. Avem nevoie de metode personalizate pentru a ajunge la cetățeni. Iar participarea cetățenilor trebuie să fie recunoscută” – Prof. Christine Chomienne, vicepreședinte al Comitetului Misiunii pentru Cancer de la Comisia Europeană.

4P-CAN Project
Finanțat de Uniunea Europeană. Opiniile și părerile exprimate sunt totuși doar ale autorilor și nu reflectă neapărat cele ale Uniunii Europene sau ale Agenției Executive Europene pentru Sănătate și Digital (HADEA). Nici Uniunea Europeană și nici autoritatea care acordă finanțarea nu pot fi considerate responsabile pentru acestea.

Urmăriți canalele de comunicare oficiale ale proiectului: Twitter și LinkedIn.

Citește și: