Conf. Univ. Dr. Diana Loreta Păun: „Medicina personalizată devine și în România medicina prezentului. Întregul sistem de sănătate va trebui să se adapteze acestei legi”

  • Medicina personalizată



În data de 25 aprilie 2023, Proiectul de Lege pentru completarea Legii drepturilor pacientului nr.46/2003 (PL-x nr. 156/2023) a fost adoptat de către Camera Deputaților, urmând să fie promulgat de către Preşedintele României. Proiectul de lege prevede introducerea a două noi articole, unul care definește medicina personalizată, iar cel de-al doilea care prevede medicina personalizată ca un drept al fiecărui pacient.

În contextul adoptării Proiectului, Comisia pentru apărare, ordine publică şi siguranță națională a organizat dezbaterea „Legi pentru viață – Medicina Personalizată II”, eveniment la care au participat reprezentanți ai autorităților precum și profesioniști din sectorul medical. Printre participanți s-a numărat și Conf. Univ. Dr. Diana Păun, Consilier Prezidențial, Departamentul Sănătate Publică, care a transmis un mesaj încurajator cu privire la nevoia de mobilizare a întregului sistem de sănătate pentru integrarea medicinei personalizate în practica medicală.

abonare

Fragment din declarația dnei. consilier prezidențial Diana Păun:

„După 8 ani de la lansarea unui concept pe care mai toată lumea îl privea mai mult decât suspicios, cel de medicină personalizată, împreună cu bunul meu prieten Marius Geantă, iată, visul nostru a devenit realitate și avem o lege […]. Această întâlnire vine cu o veste extraordinară, Camera Deputaților ca for decizional a adoptat ieri Proiectul de Lege, legea va veni la promulgare și sunt sigură că va fi promulgată. Ca atare, medicina personalizată devine și în România medicina prezentului. Această inițiativă asigură în primul rând un acces echitabil al pacientului român la medicina personalizată, la tratamente personalizate dar și la servicii personalizate de prevenție, creând totodată și cadrul pentru implementarea noilor tehnologii și introducerea mai rapidă a noilor medicamente.

Vorbim mereu despre ritmul rapid al inovației în medicină. Medicina personalizată la acest moment nu mai reprezintă o schimbare de paradigmă, ci este evoluția firească a medicinei într-o eră a digitalizării și tehnologizării. Implementarea ei va conduce la o schimbare a modului de furnizare a serviciilor medicale, iar pentru aceasta, corpul medical trebuie să fie pregătit, orientarea fiind către eficiență, prevenție și tratamente inovatoare și la o mai bună implicare și un control sporit al fiecăruia dintre noi asupra propriilor date despre sănătate.

Medicina personalizată nu presupune doar tratamentul potrivit pentru pacientul potrivit la momentul potrivit, așa cum îi știm definiția clasică, ci înseamnă măsuri preventive potrivite astfel încât sistemele de sănătate să corespundă mai bine nevoilor oamenilor, să fie fiabile și sustenabile. Întregul sistem de sănătate Românesc va trebui să se adapteze acestei legi.

Provocările vor fi multe în ceea ce privește aplicarea medicinei personalizate în sistemele de sănătate, subliniez, sunt necesare noi abilități ale profesioniștilor și noi instrumente de furnizare a instrumentelor medicale. Cu toții trebuie să ne pregătim, să ne adaptăm noilor condiții și noilor modalități de acordare de servicii. Investițiile în cercetare și inovare devin o condiție prealabilă pentru implementarea cu succes al acestui tip de medicină. Indicele European de medicină personalizată identifică o serie de probleme cu care se confruntă țara noastră în acest sens, iar acestea sunt: lipsa accesului la date și investițiile scăzute în cercetare și dezvoltare medicală.”

Citește și: