Despre Planul Francez pentru Medicină Genomică 2025

  • Medicina personalizată



Este esențial de remarcat că este ceva ce se întâmplă. Este orizontul anului 2025 pe care îl propune Franța. În 2012, Marea Britanie a inițiat un program la fel de ambițios pentru medicina genomică. În anul 2023, nu mai putem sau nu ar mai trebui să privim separat medicina genomică și serviciile de sănătate – medicina, în general.

În acest moment, medicina genomică nu mai este doar o componentă de cercetare, vedem din ce în ce mai mult aplicabilitatea în sistemele de sănătate. De exemplu, un studiu recent arăta că testarea comprehensivă genomică pentru cancerul pulmonar non-microcelular avansat este cost-eficientă comparativ cu testarea secvențială a biomarkerilor în Spania. Aceasta este de fapt știrea care ne arată că medicina genomică este o realitate deja, în sistemul de sănătate din Spania, pentru cel puțin un tip de cancer – cancerul pulmonar non-microcelular.

abonare

Este un domeniu important, deoarece pe baza genomicii și a biologiei celulare, acest tip de cancer a reușit să fie caracterizat probabil cel mai bine dintre toate celelalte tipuri din punct de vedere molecular, al modificărilor care apar la nivelul ADN-ului. Aceste modificări au fost și sunt însoțite de dezvoltarea diverselor tipuri de terapii, unele clase cu mai multe soluții terapeutice, terapii țintite și imunoterapii. Beneficiază de medicina genomică și din punct de vedere diagnostic de asemenea.

Ascultați Podcastul Știința 360 pentru comentariile integrale despre Planul Francez de Medicină Genomică 2025

A ține separat medicina genomică și a o privi strict sau exclusiv ca pe o componentă de cercetare, fără a te gândi la beneficiile imediate pentru pacienți, reprezintă o viziune depășită și o lipsă de viziune în același timp.

Am remarcat genul acesta de retorică în spațiul public din România la începutul acestui an. Dar suntem într-un moment de uriașă oportunitate. Toate aceste științe (genomica care se uită la informațiile care vin din analiza genomului și interacțiunea dintre ele și alte tipuri de date, domeniul transcriptomicii, domeniul proteomicii, domeniul studiului microbiomului care începe să producă din ce în ce mai multe rezultate de luat în seamă pentru practica medicală) se dezvoltă în același timp și definesc noua eră a medicinii, aceea în care nu mai avem o zonă de demarcație atât de strictă în ceea ce clasic numeam cercetare, gândindu-ne că sunt noi tehnologii sau abordări care trebuie păstrate până când cumva, cineva, va dezvolta ceva, iar după un număr de ani vom implementa acel ceva în sistem de sănătate.

Trebuie să privim lucrurile interconectat, este acest model pe care britanicii îl numesc „Infinity loop”, în care cercetarea alimentează componenta de practică medicală și practica medicală prin nevoile identificate, prin particularitățile descoperite, influențează la rândul ei componenta de cercetare și se potențează reciproc. În punctul de intersecție al acestora este componenta de date, analiză de date, bioinformatică, fără de care nu putem să ne imaginăm acest model.


Dr. Marius Geantă
Despre oameni, viață, știință și inovație.

Mă puteți urmări și pe:

Citește și: