Lecția pandemiei: cum poate societatea civilă să dea tonul democrației în Centrul și Estul Europei

  • Health literacy



Sunt multe încă de învățat și de integrat din ceea ce am trăit începând cu martie 2020. Din punctul de vedere al cercetării, pandemia a creat condițiile ideale, dorite de orice cercetător, pentru a înțelege diverse fenomene (de la cele biologice la cele sociale) în viața reală, în timp real. Vorbim despre acestea, săptămânal, la Știința 360, podcastul și emisiunea omonimă de la Radio România Cultural cu Corina Negrea.

Alături de aspectele biologice și medicale, componenta socială a pandemiei reprezintă a doua cheie esențială pentru a înțelege ce ni s-a întâmplat, de ce și cum putem să fim mai eficienți în cazul unor crize asemănătoare. La Centrul pentru Inovație în Medicină identificasem înainte de pandemie, în cadrul unor cercetări vizând atitudinile și percepțiile oamenilor despre cancer, fenomenul infodemiei – enorm de multe informații aruncate în spațiul public care fac imposibilă sau foarte dificilă identificarea acelor informații acționabile, valoroase cu adevărat.

abonare

În pandemie, pe lângă infodemie, spațiul informațional public a fost caracterizat și de o avalanșă de fake-news și dezinformări care au pus în pericol viața oamenilor și sănătatea populațională, scăzând eficiența intervențiilor de sănătate publică. Am avut și avem de luptat cu un virus biologic, dar și cu un virus informațional.

Războiul din Ucraina, care a dus la dispariția peste noapte a pandemiei ca fenomen mediatic, a confirmat însă ceea ce învățasem în precendenții doi ani: știrile false și dezinformările pun în pericol societatea în ansamblu și, de fapt, reprezintă o amenințare majoră la adresa democrației (cetățenii nu își pot manifesta o alegere liberă atâta vreme cât nu au anticorpi împotriva dezinformării).

Contracararea știrilor false, alături de crearea de conținut de calitate în volum comparabil cu volumul de informații aberante pe o temă, la care se adaugă nevoia urgentă de reformă și reglementare a giganților digitali reprezintă probabil cei trei piloni esențiali pentru combaterea fenomenului dezinformării.

Am discutat, despre toate acestea și nu numai, în aceste zile la Praga, în cadrul evenimentului “Joining Forces Against Misinformation: Science and Journalism in Central and Eastern Europe” organizat de rețeaua Science+ cu sprijinul Ambasadei Marii Britanii din Cehia.

În regiunea noastră, imatură încă din multe puncte de vedere, rolul societății civile este minimalizat, chiar și atunci când prin acțiunile realizate este suplinită absența sau incompetența unor instituții clasice.

Știm însă că, aducând împreună mai multe voci, minimalizate la ele acasă, formezi un cor care este mult mai mult decât suma decibelilor fiecărui component în parte. De aceea, cred că acest cor al experților din diverse domenii și al jurnaliștilor, reunit în aceasta săptămână la Praga, are potențialul de a da tonul democrației în Centrul și Estul Europei, și nu numai.


Dr. Marius Geantă
Despre oameni, viață, știință și inovație.

Mă puteți urmări și pe:

Citește și: