Centrul Național de Competență în Cancer: care sunt obiectivele de cercetare și ce beneficii aduce pentru români

  • Altfel despre Cancer
  • Sănătatea românilor



Misiunea europeană pentru cancer în România prinde contur. Primul Centru Național de Competență în domeniul Cancerului, CNCC, va fi coordonat de la Cluj-Napoca – Institutul Oncologic ,,Prof. dr. Ion Chiricuţă”. În fapt, este vorba despre un consorțiu care adună laolaltă instituții de stat și private cu expertiză în sănătate și inteligență artificială, care caută soluții aplicate pentru îmbunătățirea managementului pacienților cu boli oncologice cu ajutorul cercetării. Consorțiul se axează pe dezvoltarea unor programe care au la bază medicina personalizată, genomica, telemedicina, folosind sistemele de inteligență artificială și tehnicile imagistice.

Proiectul a fost inițiat de Institutul Oncologic din Cluj-Napoca în parteneriat cu Universitatea de Medicină și Farmacie „Carol Davila” din Bucureşti, Universitatea Politehnică din București, Universitatea de Medicină și Farmacie „Grigore T. Popa” din Iași și Institutul National de Cercetare-Dezvoltare „Victor Babeș” din București, precum și șase companii private specializate pe servicii medicale și IT: Centrul de Oncologie Sf. Nectarie din Craiova, Kol Medical Media, Oncohelp TM, Oncomed, Netvibes și Medlife.

abonare

Direcții de cercetare: 

  • CDI 1 – Creșterea capacității centrelor de oncologie prin implementarea componentelor EDA în cadrul RNCR (medicină personalizată, telemedicină, comitete multidisciplinare, sisteme de imagistică) și pilotarea utilizării datelor multi-omice în cadrul IOCN CLUJ – Investigator principal (IP): Prof. univ. Dr. Tudor E. Ciuleanu
  • CDI 2 – De la măsuri de prevenire și depistare a cancerului la strategii personalizate centrate pe pacient pentru anumite tumori maligne la adulți și copii, printr-o mai bună înțelegere a factorilor determinanți ai bolii – CSI Dr. Simona Olimpia Dima
  • CDI 3 – Dezvoltarea Rețelei Române de Cercetare a Cancerului (RNCR)Prof. Dr. Michael Schenker
  • CDI 4 – Intervenții pentru îmbunătățirea experienței de asistență medicală și a calității vieții pacienților care accesează servicii de oncologie și îngrijire paliativă – Prof. Dr. Vladimir Poroch
  • CDI 5 – Standardizarea etapelor și automatizarea procesului de diagnosticare precoce de precizie și de testare predictivă în cazul cancerului colorectal pentru a optimiza timpul până la rezultatul final – Prof. Dr. Eugen Hinescu

SPUNE-ȚI PĂREREA în cercetarea cancerului din UE. Completează chestionarul UNCAN.eu (Inițiativa pentru înțelegerea cancerului)


Ideea acestui consorțiu, a declarat la inaugurare Prof. Dr. Viorel Jinga, rectorul UMF „Carol Davila” din București, a pornit de la o discuție cu Prof. Dr. Patriciu Achimaș-Cadariu, cadru didactic la Universitatea de Medicină „Iuliu Hațieganu” din Cluj-Napoca, chirurg oncolog și fost ministru al Sănătății: „Ne-am sfătuit pe cine să luăm în consorțiu, cu cine să facem echipă și cred că am realizat o echipă foarte bună, cu profesioniști, iar astăzi asistăm la debutul CNCC. Sigur că România nu stă deloc bine la inovare conform scorului european – suntem pe aproape ultimul loc. Dar sperăm că prin acest demers vom încuraja cercetarea și inovarea”.

Conf. dr. Diana Loreta Păun, consilier prezidențial, și-a exprimat convingerea că acest centru este primul pas în demersul mai larg de a îmbunătăți calitatea vieții pacienților cu cancer și de a reduce decalajele pe care România le are față de alte țări europene: „Și este, totodată, un model de bune practici care poate fi multiplicat la nivel național”.

Prof. Dr. Patriciu Achimaș-Cadariu, coordonatorul CNCC și fost ministru al Sănătății, a atras atenția asupra unui aspect mai puțin vizibil și mai puțin discutat în spațiul public, dar cu mare impact asupra sistemului de sănătate:

„Anii care urmează aduc în zona de risc generații foarte mari, de sute de mii de români care au nevoie de îngrijiri. Ce facem de fapt la acest centru? Creăm un instrument prin care să operaționalizăm legea planului anticancer. Construim un arhipelag, pentru că pe diverse insule mai mici sau mai mari de competență se află universități, institute, forme de IT, toate instrumentele care ne permit să evităm ceea ce putem evita, pentru a prelungi supraviețuirea sau a transforma această boală – cancerul – într-una cronică și pentru a îmbunătăți calitatea vieții”.

Potrivit șefului CNCC, următorul pas va fi construirea unei rețele de centre naționale și regionale de către fiecare dintre entitățile cuprinse în acest proiect: „Banii vin de la Comisia Europeană prin PNRR și trebuie să ținem cont de acest lucru. Avem un ajutor din partea Europei în acest moment, într-o situație foarte complicată pentru noi. Trebuie să depășim decalajele”, a mai spus Cadariu.

Chiar dacă este un proiect de cercetare, el a fost gândit în beneficiul cetățenilor: „Cu alte cuvinte, contribuabilul să știe pentru ce dă banul. Nu este un proiect abstract, artă pentru artă, ci îndreptat către cetățean”, a dat asigurări fostul ministru al Sănătății.

„Centrul de excelență este prima reflectare a Misiunii europene pentru cancer în România. Cheia reușitei proiectului ține de implicarea cetățenilor, a oamenilor pentru care, de fapt, proiectele de cercetare trebuie să fie implementate. Trebuie să știm cum să-i ascultăm pe oameni și cum să le comunicăm rezultatele cercetării. Noi vom contribui pe temele de medicină personalizată, medicină genomică și cu un accent în creștere pe prevenția personalizată”, a punctat Dr. Marius Geantă, președintele Centrului pentru Inovație în Medicină.

Centrul Național de Competență în domeniul Cancerului
Imagine din timpul lansării. De la stânga la dreapta: Prof. Tudor Ciuleanu, Dr. Marius Geantă, Prof. Michael Schenker, Conf. Diana Păun. La pupitru, Prof. Patriciu Achimaș-Cadariu

Misiunea pentru Cancer în România

Misiunile sunt un instrument relativ nou în cadrul programului Horizon Europe (HE), programul-cadru pentru cercetare și inovare al UE și reprezintă un angajament de a răspunde unor provocări sociale majore. Cu alte cuvinte, Misiunea pentru Cancer este un instrument de implicare a cetățenilor în atingerea obiectivelor Planului UE de Cancer. Cele 5 misiuni pentru perioada 2021-2027 sunt: combaterea cancerului, adaptarea la schimbările climatice, viața în orașe mai verzi, asigurarea unor soluri sănătoase și protejarea oceanelor.

Misiunea privind combaterea cancerului a fost lansată în toamna anului 2021 cu patru mari obiective: înțelegerea acestei boli, prevenirea și depistarea precoce, optimizarea diagnosticului și tratamentului și susținerea calității vieții.

În același an 2021, în februarie, Comisia Europeană a lansat Planul european de combatere a cancerului prin care se urmărește îmbunătățirea calității vieții a peste 3 milioane de pacienți cu cancer, până în 2030.

Din acest an, România are o lege-plan de combatere a cancerului, normele de aplicare fiind în curs de elaborare de către specialiștii Ministerului Sănătății. Temele de cercetare ale CNCC sunt în concordanță cu această lege-plan.

Proiectul CNCC a fost depus pe Componenta 9 din PNRR – Suport pentru Sectorul privat, Cercetare, Dezvoltare și Inovare și are o durată de implementare de 36 de luni.

Citește și: