Medicina Personalizată este aici. Primele date de la #ESMO22 despre testul Galleri, care poate identifica peste 50 de tipuri de cancer în stadii incipiente

  • Medicina personalizatăAșteptăm datele anul viitor, dar o primă comunicare a avut ieri loc la Congresul European de Oncologie Medicală: testul Galleri are potențialul real de a transforma, folosind principiile medicinei personalizate, depistarea precoce și screening-ul cancerului.

Testul se bazează pe analiza informației genomice conținute în sângele persoanelor sănătoase, cu vârsta mai mare de 50 de ani, alături de utilizarea inteligenței artificiale, cu scopul de a identifica semnale precoce ale dezvoltării cancerului.

abonare

Analiza prezentată la ESMO se bazează pe datele dintr-un studiu care a inclus 6.662 de persoane, depistând semnale precoce pentru cancer la 92 dintre cei implicați (la cei mai multi, pentru forme de cancer pentru care nu există alte modalități de depistare precoce și screening).

Pornind de la semnalele precoce, au fost 35 de participanți diagnosticați cu cancer în stadii timpurii. Testul Galleri a detectat mai multe tipuri de cancer decât puteau fi depistate prin toate metodele standard combinate de screening aprobate de U.S. Preventive Services Task Force.

Remarcabil, printre tipurile de cancer diagnosticate se numără localizări și faze ale bolii cvasi-imposibil de depistat prin metodele actuale, precum stadiul I cancer hepatic, de intestin subțire sau uter, dar și stadiul II cancer pancreatic, osos sau oro-faringian

La unul dintre participanți au fost depistate chiar 2 tipuri de cancer, o situație extrem de rar întâlnită în practică.

Sistemul de inteligență artificială este cel cu ajutorul căruia informația genomică obținută este pusă în legătură cu un anumit organ, testul Galleri (efectuat din sânge) fiind în măsură să precizeze și tipul de cancer (ficat, pancreas, uter etc.), nu doar posibila prezență a acestuia.

Experții spun că testul Galleri nu va înlocui modalitățile actuale de screening și depistare precoce, ci va fi complementar acestora. Oricum, în acest moment sunt recomandate în UE programe de screening pentru numai 3 localizări (sân, col uterin, colorectal), iar probabil la finalul anului vor mai fi adăugate încă două (pulmonar, prostată), în condițiile în care discutăm despre peste 200 de tipuri de cancer definite pe baze moleculare.

Diagnosticate în faze timpurii (stadiul I), marea majoritate a formelor de cancer sunt curabile.


Dr. Marius Geantă
Despre oameni, viață, știință și inovație.

Mă puteți urmări și pe:

Citește și: