Inegalitățile Est-Vest în oncologie, piatra de încercare a Planului European de Combatere a Cancerului

  • Altfel despre CancerInegalitățile Est-Vest în domeniul cancerului, piatra de încercare a Planului European de Combatere a Cancerului, pot fi rezolvate doar în Estul Europei. La București, la Sofia, la Vilnius, Riga, Belgrad, Pristina sau Chișinău, nu altundeva. Fondurile europene trebuie să urmeze această realitate.

Trebuie să avem din ce în ce mai mult curaj să ne exprimăm nevoile, dar și punctele forte bazate de profunda înțelegere a realităților locale. Nimeni nu cunoaște mai bine ca noi ce trebuie făcut, deși este drept că avem de învățat de la partenerii vestici cum trebuie să implementăm.

abonare

Trebuie să ne ocupăm locul nostru la masa deciziilor, la masa accesării fondurilor europene și a implementării reformelor necesare.

Inovația, înțeleasă în oncologie în primul rând ca medicină personalizată, trebuie să reducă aceste inegalități.

Implementarea inovației (de la prevenție și screening la diagnostic și tratament) fără a inova în implementare va duce nu la stagnare, ci la creșterea inegalităților.

În România, ne-am făcut treaba în materie de cancer policy: Planul Național a fost lansat de Președinte în luna ianuarie, Premierul a afirmat ieri că “implementarea Planului ne va face să trecem la medicina personalizată”, iar la nivelul Parlamentului există consensul politic necesar pentru a aproba Legea Cancerului (care astăzi a intrat în linia dreaptă a depunerii în vederea dezbaterii).

Nicio țară europeană nu are o astfel de aliniere la cel mai înalt nivel, susținută de mediul profesional și societatea civilă. Avem suficiente argumente sa considerăm România un model de translatare a politicilor europene (inclusiv Cancer Mission) în politici la nivel național, sunt sigur că putem promova acest model de colaborare fără ezitare, cu încredere și mândrie.

Aceasta este sinteza întâlnirii de astăzi de la Parlament, organizată de doamna senator Nicoleta Pauliuc, inițiatoarea a 3 legi (până acum) în beneficiul supraviețuitorilor cancerului.

Urmărește evenimentul LIVE

Mă puteți urmări și pe:

Citește și: