Săptămâna Europeană de Luptă împotriva Cancerului: cursa caritabilă „Race for the Cure”, organizată anual de Fundația Renașterea, revine în format fizic pe 5 iunie

  • Altfel despre Cancer



Anual, între 25 și 31 mai, se celebrează lupta împotriva cancerului la nivel european – European Week Against Cancer. Fundația Renașterea pentru Sănătatea Femeii a dat startul unei serii de evenimente care marchează această săptămână. Pe 26 mai a avut loc evenimentul PinkNic, unde au fost prezente și prezenți numeroși ambasadori și actori cheie ai luptei împotriva cancerului din România, precum membrele board-ului Fundaţiei Renaşterea – Mihaela Geoană, Andreea Esca, dar și personalităţi ale sportului – Ana Maria Popescu (campioană olimpică la spadă). De asemenea, Dr. Marius Geantă, președinte Centrul pentru Inovație în Medicină, a fost prezent la eveniment și a vorbit despre importanța prevenției, inclusiv prin vaccinarea împotriva HPV, și a depistării precoce.

Cu ocazia acestui eveniment, au fost anunțate și câteva dintre premiile „Race for the Cure” 2022, care se va desfăşura la Stadionul „Iolanda Balaş Soter”, pe 5 iunie. Cursa va avea atât participare fizică, cât și virtuală, pentru a permite persoanelor din alte orașe sau țări să susțină cauza. Înscrierile se pot face atât online, pe site-urile fundatiarenasterea.ro, raceforthecure.eu/ro, cât şi în dimineaţa zilei de 5 iunie, la stadion. Tot pe 5 iunie este marcată, în premieră în România, Ziua Supraviețuitorului de Cancer (detalii mai jos).

abonare

Preşedintele Fundaţiei Renaşterea, Mihaela Geoană, a anunţat că la ediţiile digitale ale cursei “Race for the Cure” România, din 2020 şi 2021, s-au înscris peste 2.400 de participanţi şi că au fost oferite tot atâtea teste medicale gratuite femeilor vulnerabile – atât la Centrul Medical de Excelenţă Renaşterea din Bucureşti, cât şi prin intermediul Unităţii Medicale Mobile Renaşterea, care se deplasează în diferite judeţe: „Prin înscrierea la cursa din 5 iunie, fiecare persoană poate contribui la sănătatea acestor femei, o înscriere înseamnă un test gratuit oferit acestor femei”.

Fundatia Renasterea Pink nic

Ediţia din 5 iunie 2022 a „Race for the Cure” se va desfăşura sub egida Administraţiei Prezidenţiale şi sub patronajul Ambasadei Italiei la Bucureşti, iar între partenerii instituţionali ai evenimentului se numără Ministerul Sănătăţii, Ministerul Educaţiei, Comitetul Olimpic şi Sportiv Român și Federaţia Română de Atletism.

După PinkNic a urmat o conferință de presă în fața Parlamentului României, la care, pe lângă cei menționați anterior, au participat Ministrul Sănătății – Prof. Alexandru Rafila și Senatoarea Nicoleta Pauliuc.

„Trebuie să adresăm zona de educație pentru sănătate și să încurajăm comportamentul preventiv. Populația trebuie să înțeleagă că prezentarea la medic periodic și participarea în programele de screening – avem trei programe de screening – cancerul de col uterin, cancerul mamar și cancerul colorectal. De asemenea, utilizarea vaccinării anti-HPV, mai ales la fete, dar și la băieți, vaccinarea împotriva hepatitei B, duc la reducerea poverii anumitor forme de cancer” – Prof. Dr. Alexandru Rafila.

Nicoleta Pauliuc este un ambasador important în lupta împotriva cancerului din România și un militant pentru creșterea supraviețuirii în cancer, inițiator al mai multor proiecte de lege, care vor schimba viața celor peste 500 de mii de pacienți români cu cancer aflați în evidență:

„Trecând eu însumi prin această cursă cu obstacole care vine în urma unui diagnostic de cancer, vă pot spune că optimismul este una dintre condițiile esențiale pentru a proclama victoria asupra bolii. Celelalte ingrediente sunt cei dragi, ajutorul lui Dumnezeu și, evident, serviciile medicale de calitate. (…) Vă ofer, doamna Mihaela Geoană, un nufăr galben, simbol al Renașterii. Este semnul pe care l-am ales pentru sărbătorirea, pentru prima dată în România, a Zilei Supraviețuitorului de Cancer, pe data de 5 iunie”.

Dr. Marius Geantă, președintele Centrul pentru Inovație în Medicină, a vorbit în cadrul conferinței de presă despre inițiativele privind cancerul de la nivel european și despre implicarea cetățenilor în lupta cu această boală:

„Una dintre condițiile pentru apariția cancerului este să se producă o mutație, o modificare la nivelul ADN-ului persoanei. Una dintre dintre condițiile necesare pentru a scăpa de cancer este să producem o mutație favorabilă la nivelul societății. Cancerul este o boală a genomului, dar rezolvarea se află la nivelul societății. Cred că, prin Planul Național de Control al Cancerului și contextul european – Planul European și Misiunea de Cercetare – putem să ducem discuția la nivelul următor, la nivelul implicării cetățenilor și a societății, cu un accent foarte important pe componenta de educație pentru sănătate.

În studiile pe care le-am făcut în ultimii 6 ani am remarcat procente care continuă să mă șocheze – aproape 50% dintre români consideră că diagnosticul de cancer înseamnă decesul iminent. Întrebați în ce măsură sunt de acord cu afirmația că există forme de cancer care pot fi vindecate, 75% au răspuns că sunt de acord. O contradicție între cele două procente prezentate, iar explicația o poartă un singur cuvânt – fatalismul. Oamenii cred fie că nu există soluții, fie că este prea scump, că nu pot avea acces la medic, poate spitalul este prea departe. Persoana găsește tot felul de argumente pentru a se obișnui cu un ipotetic diagnostic de cancer. De aceea, cred că este momentul să transmitem un mesaj de încredere bazat pe dovezi: există tratamente care în ultimii 10 ani de zile, la propriu, au salvat viața pacienților cu melanom malign sau cancer pulmonar, care înainte ar fi fost incurabile într-un termen de câteva luni de zile. Atât de mare este progresul din punct de vedere terapeutic, bazat pe medicina personalizată și pe imunoterapii.

Dar ceea ce am mai constatat în ultimii doi ani de zile a fost că, în ciuda faptului că autoritățile au asigurat accesul la medicamente compensate inovatoare, aproximativ jumătate dintre pacienții care, conform studiilor, ar trebui să beneficieze de aceste tratamente, și ajung să beneficieze, iar problema ține tocmai de capacitatea de diagnostic. Și aici, cred că este punctul care ar trebui îmbunătățit, iar PNCC se referă la îmbunătățirea diagnosticării. Ca să vedeți cât de mare poate fi impactul socio-economic al diagnosticării unui tip de cancer pulmonar în două luni, în loc de 5-6 luni, cum se întâmplă de foarte multe ori, economiile pe care le poate face România, într-un an de zile, sunt de 50 de milioane de euro, prin simplul fapt că acest diagnostic este pus mai repede”.

Dr. Marius Geanta

Citește și: