Datele din viața reală confirmă succesul programului de vaccinare anti-HPV început în 2008 în Marea Britanie: incidența cancerului de col uterin a scăzut cu 90%

  • Altfel despre Cancer



Datele unui studiu recent confirmă faptul că vaccinarea împotriva virusului papilloma uman (HPV) salvează vieți, prin scăderea semnificativă a ratei de cancer de col uterin. Cea mai recentă analiză a programului de imunizare împotriva HPV demarat în Anglia în anul 2008 (utilizând inițial vaccinul bivalent Cervarix) a constatat reducerea ratei de cancer de col uterin cu 87% în rândul femeilor vaccinate la vârsta de 12-13 ani, comparativ cu populația nevaccinată. Deoarece au fost utilizate date din lumea reală, studiul oferă prima dovadă directă a prevenirii cancerului de col uterin folosind un vaccin bivalent. Concluziile studiului au fost publicate în jurnalul The Lancet. Este important de notat faptul că ulterior lunii septembrie 2012, vaccinul tetravalent Gardasil a înlocuit vaccinul bivelent Cervarix în schema de imunizare utilizată în Marea Britanie.

„Deși studiile anterioare au arătat utilitatea vaccinării HPV în prevenirea infecției cu HPV în Anglia, dovezile directe privind prevenirea cancerului de col uterin au fost limitate. Studiile de modelare inițiale au sugerat că impactul programului de vaccinare asupra ratelor cancerului de col uterin ar fi substanțial la femeile cu vârsta cuprinsă între 20 și 29 de ani până la sfârșitul anului 2019. Impactul observat în acest studiu este chiar mai mare decât au prezis modelele”, a declarat prof. Peter Sasieni, de la King’s College London.

Despre studiu

Studiul observațional și-a propus cuantificarea efectului precoce determinat de programul de imunizare anti-HPV asupra ratelor de cancer de col uterin și a celor de carcinom cervical in situ (neoplazie intraepitelială cervicală de grad 3 – CIN3). Date legate de diagnosticul de cancer de col uterin și leziuni precanceroase de tipul CIN3 au fost extrase dintr-un registru populațional, vizând perioada ianuarie 2006 – iunie 2019 și respectiv populația de femei în vârstă de 20-64 de ani care locuiau în Anglia. Populația vaccinată a fost împărțită în trei cohorte, în funcție de vârsta la data administrării vaccinului, între 12-13, 14-16 și, respectiv, 16-18 ani.

abonare

Comparativ cu cohorta de referință nevaccinată, reducerea relativă estimată a ratelor de cancer de col uterin în funcție de vârstă la data vaccinării a fost de:

  • 34% pentru grupa de vârsta 16–18 ani;
  • 62% pentru grupa de vârsta 14–16 ani;
  • 87% pentru grupa de vârsta 12–13 ani.

Era de așteptat ca vaccinarea împotriva HPV să aibă cea mai ridicată eficacitate în rândul cohortelor vaccinate la vârsta de 12-13 ani, deoarece această grupă de vârstă a avut cea mai mare acoperire vaccinală și prezintă totodată o probabilitate mai mică de infecție HPV anterioară vaccinării. De asemenea, comparând cu populația nevaccinată, reducerea riscului pentru leziunile precanceroase de tip CIN3 au raportat următoarele valori:

  • 39% pentru cohorta vaccinată anti-HPV la vârsta de 16–18 ani;
  • 75% pentru grupa de vârstă 14–16 ani la data vaccinării;
  • 97% pentru grupa de vârstă 12-13 ani la data vaccinării.

Autorii studiului au estimat faptul că până la data de 30 iunie 2019, în rândul celor trei cohorte de femei vaccinate contra HPV, au fost raportate cu aproximativ 450 mai puține cazuri de cancer de col uterin și cu 17.200 mai puține cazuri de CIN3 decât se așteptau într-o populație nevaccinată. Rezultatele studiului confirmă o reducere substanțială a incidenței de cancer de col uterin, precum și de leziuni precanceroase severe, ulterior introducerii programului de imunizare împotriva HPV în Anglia, în special în rândul persoanelor cărora li s-a administrat vaccinul la vârsta de 12-13 ani.

Cu toate acestea, deoarece persoanele din cohortele vaccinate ale studiului sunt încă tinere, iar diagnosticul de cancer de col uterin este mai rar întâlnit la femeile tinere, autorii evidențiază faptul că este încă prea devreme pentru a evalua impactul real al imunizării HPV asupra ratelor cancerului de col uterin. În viitor, este probabil ca astfel de date să modifice și recomandările privind frrecvența cu care persoanele vaccinate împotriva HPV vor necesita să efectueze screening-ul periodic pentru cancerul de col uterin. Pe de altă parte, alte aspecte referitoare la vaccinarea HPV vor trebui să fie adresate, cum ar fi durata protecției oferite de vaccinare sau dacă va fi necesară o doză booster la un moment dat în viață.

Eliminarea cancerului de col uterin

Rezultatele pot informa politicile de sănătate din domeniul prevenției cancerului de col uterin, mai ales în cazul statelor în curs de dezvoltare, unde această afecțiune este frecvent întâlnită și unde măsurile de combatere sunt limitate.

„Amploarea efectului vaccinării HPV raportată de acest studiu ar trebui să stimuleze programele de vaccinare în țările cu venituri mici și medii, unde problema cancerului de col uterin este o problemă de sănătate publică mult mai mare decât a celor cu sisteme bine stabilite de vaccinare și screening. Problema cea mai importantă, pe lângă disponibilitatea vaccinului (legată de decidenții în politicile de sănătate), este educarea populației pentru a accepta vaccinarea, întrucât creșterea ratei de imunizare este un element cheie al succesului.”, a afirmat prof. Maggie Cruickshank de la Universitatea din Aberdeen, Marea Britanie.

Acceste date științifice reprezintă și dovada faptului că un program de imunizare contra HPV ar putea avea capacitatea de eliminare a cancerului de col uterin, în condițiile în care programul este implementat în mod eficient și la scară largă. Mai mult, studiul oferă speranța că obiectivul ambițios asumat de Organizația Mondială a Sănătății (OMS), acela de a elimina cancerul de col uterin din sfera problemelor de sănătate publică până în anul 2030, poate fi atins.

Hartă programe europene de vaccinare HPV
Țările din regiunea OMS europeană cu programe naționale de vaccinare (program adresat doar fetelor, program universal, fără program, dar cu recomandare de vaccinare pentru fete).

Programul de imunizare anti-HPV în România

În România, cancerul de col uterin este pe locul al doilea, după cancerul mamar, în ceea ce privește tipurile de cancer ce afectează femeile aflate la vârsta fertilă (15-44 ani). Totodată, dintre statele europene, România are cea mai ridicată rată de mortalitate din cauza cancerului ce col uterin. În anul 2020, Ministerul Sănătății din România a demarat un nou program de vaccinare împotriva HPV, prin care beneficiarii vaccinării gratuite pot fi fetele din grupa de vârstă 11-14 ani ale căror părinți au solicitat vaccinarea HPV. Cu toate acestea, România necesită un program sustenabil de imunizare contra HPV, care să se alinieze cu obiectivele Planului European de Combatere a Cancerului. Mai multe informații despre virusul HPV și cancerul de col uterin pot fi consultate în acest articol.

Citește și: