Ghid OMS: testele de genotipare HPV ar trebui utilizate ca metodă principală de screening pentru cancerul de col uterin

  • Health literacy



Organizația Mondială a Sănătății (OMS) a lansat recent platforma virtuală destinată Inițiativei de Eliminare a Cancerului de Col Uterin – The Cervical Cancer Elimination Initiative Knowledge Repository – un portal de agregare a informațiilor care pot ajuta la atingerea obiectivului de prevenire a cancerelor de col uterin.

Una dintre cele mai importante recomandări publicate deja pe platformă, ca parte a Ghidului OMS pentru screening-ul și tratamentul leziunilor precanceroase pentru prevenirea cancerului de col uterin, se referă la utilizarea testelor care utilizează ADN viral pentru detectarea HPV (Human Papillomavirus) ca metodă primară de screening.

abonare

În 2020, peste 600.000 de femei au fost diagnosticate cu cancer de col uterin la nivel mondial și aproximativ 342.000 de femei au murit din cauza bolii. În regiunea europeană a OMS, 30.000 de femei mor în fiecare an de cancer de col uterin.

„Aceste decese pot fi evitate. Datorită screening-ului și, în special, utilizând noile teste bazate pe ADN-ul HPV, cancerul de col uterin poate fi prevenit sau detectat în stadii incipiente și vindecat. OMS și-a reînnoit recomandările pentru screening-ul și tratamentul cancerului de col uterin, precizând că testele bazate pe ADN-ul HPV sunt mai eficiente decât testele bazate pe citologie, în special pentru țările cu venituri mici și medii, deoarece sunt mai puțin predispuse la probleme de calitate”. a declarat dr. Marilys Corbex, Senior Technical Officer on noncommunicable diseases, WHO/Europe.

Două dintre tulpinile HPV (16 și 18) cauzează mai mult de 70% din cancerele de col uterin, dar pot fi tratate dacă sunt detectate suficient de devreme. Alături de vaccinarea la nivel național a fetelor împotriva HPV, OMS recomandă țărilor să asigure teste periodice pe bază de ADN pentru HPV pentru a identifica femeile care au sau sunt expuse riscului de cancer de col uterin.

Testele bazate pe ADN-ul HPV s-au dovedit a fi mai eficiente în prevenirea cancerului de col uterin decât metodele care sunt utilizate în mod obișnuit în regiunea europeană astăzi, bazate pe citologie (cunoscută în mod obișnuit ca test Papanicolau). Testarea bazată pe ADN este, de asemenea, mai puțin predispusă la erori umane, spre deosebire de testele care se bazează pe inspecția vizuală.

Noul ghid OMS pentru prevenirea cancerului de col uterin reprezintă o actualizare la cel publicat în 2013. Există 2 modificări majore:

  • Pentru populația generală feminină, se recomandă detectarea ADN-HPV ca metodă principală de screening – începând cu vârsta de 30 de ani, cu teste regulate la fiecare 5-10 ani.
  • Pentru femeile care trăiesc cu HIV, OMS recomandă detectarea ADN-HPV începând cu vârsta de 25 de ani, cu screening periodic la fiecare 3-5 ani.
Recomandări OMS testare HPV
Blue vector created by vectorjuice – www.freepik.com

În august 2020, OMS a adoptat Strategia globală pentru eliminarea cancerului de col uterin.

Pentru a elimina cancerul de col uterin, toate țările trebuie să atingă și să mențină o rată de incidență de sub patru la 100.000 de femei. Atingerea acestui obiectiv se bazează pe trei piloni cheie și țintele corespunzătoare:

  • Vaccinarea: 90% dintre fete vaccinate complet cu vaccinul HPV până la vârsta de 15 ani;
  • Screening: 70% dintre femei testate până la vârsta de 35 de ani utilizând teste de înaltă performanță și, din nou, până la vârsta de 45 de ani;
  • Tratament: 90% dintre femeile cu pre-cancer și 90% dintre femeile cu cancer sunt tratate.

Fiecare țară ar trebui să îndeplinească obiectivele 90-70-90 până în 2030 pentru a intra pe calea eliminării cancerului de col uterin în următorul secol.

Neil Datta si Bianca Cucos
Concluziile „Cervical Cancer Prevention Policy Atlas” – Recomandări pentru România

Citește și: