Programul de vaccinare din Anglia a scăzut rata infecțiilor HPV de la 15% la 2%

  • Altfel despre Cancer
  • Prevenție



Odată cu introducerea în Anglia a programului de vaccinare împotriva HPV (human papilloma virus) în cadrul școlilor, foarte puține femei tinere, active din punct de vedere sexual, au fost infectate cu virusul HPV, responsabil de majoritatea cazurilor de cancer cervical. Reducerea până la 2% a incidenței infecției HPV crește speranțele legate de scăderea simultană a cazurilor de cancer cervical, însă o analiză separată ridică întrebări legate de legătura de cauzalitate dintre cele două.

vaccin hpv seringa
Introducerea programului de vaccinare împotriva HPV, la nivelul școlilor din Anglia, a determinat scăderea ratei infecțiilor HPV până la 2%.

În anul 2008, atunci când a început vaccinarea fetelor din Anglia, 15% din femeile tinere erau infectate cu HPV. Date ale raportului Public Health England (PHE) 2017/2018 au arătat scăderea ratei infecției la 2% în rândul fetelor de 16-18 ani, între anii 2014-2018.

abonare

Conform PHE, 11 milioane de doze de vaccin au fost administrate femeilor tinere din Anglia. Acoperirea vaccinării anti-HPV este mare: 83,9% din femeile cu vârsta cuprinsă între 15-24 de ani au primit cele 2 doze în cei 9 ani de la debutul programului de vaccinare. Aceste date cresc speranțele legate de o scădere majoră a cazurilor de cancer cervical în următorii ani, și că în final se va reuși eliminarea sa completă. Deocamdată nu poate fi cuantificat impactul acestei intervenții asupra incidenței cancerului de col uterin.

Dr. Vanessa Saliba, medic epidemiolog, Public Health England, a afirmat că datele oferă dovezi clare pentru succesul programului de imunizare: “Datorită milioanelor de femei tinere protejate datorită vaccinării HPV, ne așteptăm să vedem reduceri semnificative ale cazurilor de cancer cervical în următorii ani. Începerea programului și în rândul băieților va accelera progresul”. 

Tulpinile HPV 16 și 18 cauzează aproximativ 70% dintre cazurile de cancer de col uterin. Cel mai frecvent, diagnosticul se stabilește la femeile tinere cu vârsta între 25 și 29 de ani, datorită screeningului. Vaccinarea a fost introdusă și în rândul băieților anul trecut deoarece HPV poate cauza de asemenea cancer anal și penian, precum și unele forme de cancer de cap și gât. Tulpinile HPV 6 și 11 sunt responsabile pentru 90% dintre verucile genitale, a căror prevalență a scăzut de asemenea pentru prima dată la fetele de 16-18 ani de la 7-10% în perioada 2010-2017 la 4% în 2018.

Ministrul britanic al sănătății, Nicola Blackwood a declarat: “Datorită vaccinării împotriva HPV și scăderii ratei infecțiilor, numărul femeilor și bărbaților diagnosticați anual cu cancer va scădea cu câteva mii.”

vaccin HPV statistici cancer col uterin
HPV este un virus frecvent în populația umană, care conduce frecvent la mai multe forme de cancer.

Cât de corecte sunt studiile clinice care evaluează eficacitatea vaccinării anti-HPV în relație cu scăderea ratei cancerului cervical?

Un grup de cercetători de la Universitatea Queen Mary din Londra au publicat în revista Journal of the Royal Society of Medicine o analiză a studiilor clinice care au evaluat vaccinarea anti-HPV, punând la îndoială acuratețea modalitătilor de a măsura eficacitatea vaccinării pentru a preveni cazurile de cancer cervical.

“Este posibil ca studiile să fi supraestimat eficacitatea vaccinării anti-HPV prin combinarea cazurilor de cancer cervical cu modificări celulare de grad înalt, cu modificările de grad scăzut, care apar mai frecvent însă de cele mai multe dispar spontan fără a progresa. Nu am găsit suficiente date pentru a trage concluzia clară că vaccinarea HPV previne modificările celulare anormale de grad înalt, care pot progresa ulterior în cancer de col uterin”, a afirmat cercetătoarea principală a analizei, Dr. Claire Rees, Universitatea Queen Mary, Londra.

Prof. Dr. Margaret Stanley, Universitatea Cambridge, a subliniat faptul că rezultatele bune ale studiile clinice au fost confirmate de datele din viața reală care au demonstrat eficacitatea vaccinării HPV. Datele din Anglia sunt în conformitate cu cele din alte țări, precum: Australia, Suedia, Scoția, unde peste 70% din populație a fost vaccinată. 

“Aceste țări au raportat scăderi semnificative ale formelor precanceroase la grupurile de femei vaccinate. Scoția este probabil cel mai bun exemplu din Marea Britanie, unde un studiu de anul trecut a arătat că fetele în vârstă de 13-14 ani, vaccinate în anii 2008-2009, au înregistrat o reducere cu 86% a formelor CIN3 (cervical intraepithelial neoplasia grade 3) la vârsta de 20 de ani, comparativ cu cele nevaccinate”, a explicat Prof. Dr. Margaret Stanley.

Dr. Jonathan Ball, profesor de virusologie moleculară la Universitatea din Nottingham, consideră că nu există dubiu asupra rolului vaccinării împotriva tulpinilor care produc cancer de col uterin.

“Însă autorii acestei analize provocatoare aduc în discuție faptul că vaccinarea anti-HPV nu este panaceul absolut în prevenția cancerului cervical, de exemplu în cazurile în care infecția HPV nu este cauza. Mesajul esențial este că mai avem de învățat despre beneficiile pe termen lung și eficacitatea vaccinării împotriva HPV și să ne asigurăm că screeningul adecvat este disponibil tuturor” – Prof. Jonathan Ball.

Prevenția cancerului cervical: vaccinare și screening

În ciuda progreselor înregistrate în sfera prevenției, cancerul cervical rămâne cea mai frecventă formă de cancer la femeile cu vârsta sub 35 de ani. Atât vaccinarea cât și screeningul joacă roluri cheie în reducerea impactului cancerului cervical.

Statistici asupra cancerului de col uterin, conform Cancer Research UK
Statistici asupra cancerului de col uterin, conform Cancer Research UK

Infecția cu virusul HPV este foarte frecventă, până la 80% din populația feminină activă sexual va fi expusă, la un moment dat, acestui virus. Există mai multe tulpini HPV, unele cu risc scăzut de a conduce la dezvoltarea de tumori maligne (tulpinile 6, 11, care pot cauza veruci genitale), iar altele cu risc oncogen înalt (16 și 18, dar și 31, 33, 45, 52, 58).

Cea mai completă protecție antivirală este oferită de vaccinul nonavalent Gardasil 9, care se administrează pentru a proteja împotriva infecției cu tulpinile HPV 6, 11, 16, 18, 31, 33, 45, 52 şi 58. Acesta este un vaccin recomandat pentru copii și adolescenți, începând cu vârsta de 9 ani, și pentru adulți, atât pentru persoanele de gen feminin, cât și cele de gen masculin.

Mii de cazuri de cancer cervical au fost prevenite în Anglia odată cu lansarea programului național de screening al cancerului cervical în anul 1988. Cu toate acestea, ultimele date arată creșterea cu 54% a incidenței în rândul tinerelor de 25-29 de ani, sugerând faptul că aceste intervenții nu ating întotdeauna grupurile de populație care ar avea cea mai mare nevoie.

Date recente publicate de Cancer Research UK arată că mai puțin de trei sferturi dintre femei beneficiază de screeningul cancerului cervical, cu atât mai mult în cazul femeilor mai tinere și în cazul celor din regiuni defavorizate. 

efecte vaccin HPV
Vaccinul HPV protejează împotriva mai multor tipuri tumorale.

Vaccinarea anti-HPV și problema cancerului cervical în România

În fiecare an, în România, 4.343 de femei sunt diagnosticate cu cancer de col uterin, iar 1.909 de românce pierd anual lupta cu această boală. Astfel, cancerul de col uterin este a doua cauză de mortalitate prin cancer în rândul româncelor și principala cauză de mortalitate pentru femeile cu vârsta cuprinsă între 15 și 44 de ani. În fiecare an, 500 de cazuri noi de cancer vulvar, vaginal, penian, anal și orofaringian, atribuibile infecției cu HPV, sunt diagnosticate în România, atât în rândul bărbaților cât și al femeilor.

Recent, Ministerul Sănătății a demarat un nou program de vaccinare împotriva infecției cu HPV. Persoanele care pot beneficia de schema de vaccinare completă, în mod gratuit, sunt fetele cu vârsta cuprinsă între 11 și 14 ani, ai căror părinți au solicitat vaccinarea la medicul de familie în perioada 2017-2018 (chiar dacă, în momentul actual, fetele au depășit vârsta de 14 ani).

Prof. Alexandru Rafila vorbește despre vaccinarea anti-HPV și despre beneficiile vaccinului Gardasil 9:

Citește și: