Noul plan național de vaccinare anti-HPV. Cui i se adresează și ce beneficii aduce?

  • Oncologie
  • Prevenție



Ministerul Sănătății a demarat un nou program de vaccinare împotriva infecției cu virusul papilloma uman (HPV). Acesta se va desfășura pe parcursul a 4 ani, și vor putea fi achiziționate până la 2,1 milioane de doze, în funcție de necesar. Primele doze, în număr de 20.000, au fost comandate în vederea distribuției către Direcțiile de Sănătate Publică.

Persoanele care pot beneficia de schema de vaccinare completă, în mod gratuit, sunt fetele cu vârsta cuprinsă între 11 și 14 ani, ai căror părinți au solicitat vaccinarea la medicul de familie în perioada 2017-2018 (chiar dacă, în momentul actual, fetele au depășit vârsta de 14 ani).

abonare
HPV tulpini 16 18 scădere incidență prin vaccinare
Incidența tulpinilor 16 și 18 HPV poate scădea prin vaccinare.

„Cancerul de col uterin este o boală care poate ucide şi prin ignoranţă, dar este și un tip de cancer care poate fi prevenit, scutind astfel femeile de suferinţe fizice şi psihice imense. Vaccinarea, alături de screening pot reduce povara generată de cancerul de col uterin”, a declarat Victor Costache, ministrul Sănătății.

Beneficiile vaccinării anti-HPV

HPV este frecvent întâlnit în populația umană: se estimează că 8 din 10 persoane vor fi infectate, la un moment dat, cu cel puțin un tip de HPV. De aceea, HPV a fost etichetat de Asociația Americană de Cercetare a Cancerului, drept al doilea agent patogen cauzator de cancer, fiind responsabil pentru 30% dintre cazurile de cancer atribuibile unei infecții, la nivel global.

vaccin HPV statistici cancer col uterin
HPV este un virus frecvent în populația umană, care conduce adesea la apariția mai multor forme de cancer.

Există mai multe tulpini de HPV, unele cu risc scăzut de a conduce la dezvoltarea de tumori maligne (tulpinile 6, 11, care pot cauza veruci genitale), iar altele cu risc oncogen înalt (16 și 18, dar și 31, 33, 45, 52, 58).

Cea mai completă protecție antivirală este conferită de vaccinul nonavalent Gardasil 9, care se administrează pentru a proteja împotriva infecției cu tulpinile HPV 6, 11, 16, 18, 31, 33, 45, 52 şi 58. Acesta este un vaccin recomandat pentru copii și adolescenți, începând cu vârsta de 9 ani, și pentru adulți, atât pentru persoanele de gen feminin, cât și cele de gen masculin.

efecte vaccin HPV
Vaccinul anti-HPV protejează împotriva mai multor tipuri tumorale.

În cadrul a 6 studii clinice de fază II și III,  Gardasil 9 a demonstrat capacitatea de protecție împotriva a:

  • 90% dintre cazurile de cancer de col uterin;
  • 95% din cazurile de adenocarcinom in situ (AIS);
  • 75-85% din cazurile de neoplazii cervicale intraepiteliale de grad înalt (CIN 2/3);
  • 85-90% din cazurile de cancer vulvar determinate de HPV;
  • 90-95% din cazurile de neoplazii vulvare intraepiteliale de grad înalt (VIN2/3);
  • 80-85% din cazurile de cancer vaginal determinate de HPV;
  • 75-85% din cazurile de neoplazii vaginale de grad înalt (VaIN 2/3);
  • 90-95% din cazurile de cancer anal determinate de HPV;
  • 85-90% din cazurile de neoplazii anale intraepiteliale de grad înalt (AIN 2/3);
  • 90% din cazurile de veruci genitale.

Cancerul de col uterin este cea mai comună formă de cancer asociată cu HPV. Potrivit OMS (Organizația Mondială a Sănătății), au existat aproximativ 529.000 de cazuri noi și 274 de decese cauzate de cancerul de col uterin, în 2008.

Citește și: